EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Povestea fabuloasă a filmului ținut în seif. Doi clujeni au refăcut traseul celebrei Expediții Belgica din Antarctica, de acum 120 de ani, a lui Emil Racoviță
Doi clujeni, tată și fiu, au călcat pe urmele marelui explorator român Emil Racoviță, reconstituind, pas cu pas, întregul traseul științific și geografic străbătut cu mai bine de 120 de ani în urmă de cunoscutul explorator, la bordul velierului RV Belgica. Călătoria echipei de filmare a studioului de film Xantus pe îndepărtatele meleaguri ale Antarcticii nu a fost lipsită de peripeții. Ba din contră. Au avut parte de aventuri dintre cele mai neobișnuite – și nedorite -, chiar și atunci când, proaspăt întorși din expediția lor inedită, au călcat înapoi pe pământ românesc și au cerut sprijin pentru realizarea documentarului.
”A ști sau a nu ști – Emil Racoviță”. Așa și-au intitulat pelicula – unică în istoria filmografiei de tip documentaristic din România – cineaștii clujeni Gábor și Áron Xantus, tată și fiu, care au parcurs, în nu mai puțin de trei ani, sute de mii de kilometri, pe urmele marelui explorator român Emil Racoviță, de numele căruia se leagă celebra Expediție Belgica, realizată de o echipă de oameni de știință din mai multe țări.
Hățișul birocrației
Atunci când vorbește despre cei aproape 20 de ani, cât i-au fost necesari pentru a da viață peliculei sale, profesorul universitar doctor Gábor Xantus își găsește cu greu cuvintele. Sunt încărcate de o firească amărăciune, dat fiind faptul că, deși a realizat filmul, umăr lângă umărul fiului său, din banii familiei, nu a primit nici un fel de sprijin pentru a da viață proiectului său. Mai întâi tatăl, Gábor , apoi fiul, Áron, ambii cineaști de valoare, au bătut la uși străine, pentru a-și vedea realizat visul cu ochii. Nu a fost să fie! Ceea ce se anunța a fi un proiect grandios a sfârșit lamentabil în hățișul birocrației.
Și totuși, lipsa unei finanțări pe măsura grandorii proiectului, care se anunța încă de pe atunci unul extrem de costisitor, nu i-a împiedicat pe cineaștii clujeni să-și vadă visul cu ochii.
În vara anului 2014, aventura a sute de mii de ore de filmat în șapte țări, pe trei continente, avea să înceapă. O aventură uluitoare, la capătul căreia filmul documentar despre viața de explorator, pe îndepărtatele meleaguri ale Antarcticii, a lui Emil Racoviță a fost în cele din urmă realizat.