Profesorul universitar dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, dar și unul dintre psihologii importanți ai României, susține, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că paradigma doctoratelor ar trebui schimbată, ținând cont de întreg contextul actual. Daniel David spune că analizarea, respectiv reanalizarea tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode de către Comisia de Etică a UBB, a pus o mare presiune, ținând cont de notorietatea acestuia, dar și de ecourile și controversele din spațiul public.
Rectorul Daniel David susține că doctoratele nu mai sunt ce erau cândva, explicând că au trecut vremurile când titulatura de doctor era interpretată ca fiind o încununare a carierei profesionale.
În prezent, conform Reformei Bologna și așa cum este văzut în spațiul vestic, doctoratul înseamnă un început de activitate de cercetare, nicidecum nu te transformă într-un expert într-un domeniu, așa cum se iluzionează mulți politicieni care și-au trecut în CV titlul de doctor, a subliniat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Profesorul universitar afirmă că, indiferent de situație, abaterile de la normele academice nu trebuie acceptate și tolerate sub nicio formă.
Reamintim că pe 11 ianuarie 2023, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) anunța, după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”.
„Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, a stabilit atunci Comisia de Etică a UBB.
Daniel David spune că universitatea a fost construită de societate și de oameni ca să protejeze adevărul, dincolo de ideologii, dincolo de tribunale populare și asta a încercat și încearcă să facă și UBB.
Rectorul UBB recunoaște însă că decizia Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode nu a mulțumit aproape pe nimeni, existând voci care au susținut că ministrul de Interne a fost favorizat, dar și cei care au considerat că universitatea face politică și că l-au atacat pe demnitar.
„A fost o presiune foarte mare (în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode- n.r.) și vă spun de ce. Ca universitate, am încercat să ne comportăm după un set de practici internațioanale. Universitatea a fost construită de societate, de oameni, ca să protejeze adevărul, dincolo de ideologii, dincolo de tribunale populare. O universitate care-și ia în serios rolul încearcă să se comporte în acest fel.
Și în situația pe care ați descris-o, ne-am comportat în acel fel, așa cum s-a comportat, îmi amintesc, în cazul Ponta de la Universitatea din București, ca să vorbim despre două cazuri cunoscute și rostogolite în spațiul public.
Acum, că decizia Universității nu a mulțumit aproape pe nimeni, pentru că, pe de-o parte, unii au considerat că l-am protejat pe domnul ministru, iar alții ne-au acuzat că facem politică și că îl atacăm pe domnul ministru. Noi ne-am comportat așa cum s-ar comporta orice universitate serioasă în această lume și vă spun oricine care ar fi suspicionat legat de doctorat – chiar dintre cei critici față de noi – ar prefera să treacă prin procedura pe care noi am folosit-o.
În a doua evaluare, am luat comisie internațională tocmai pentru că un context românesc este extrem de suspicios, o neîncredere extraordinar de mare”, susține rectorul Daniel David.
În opinia rectorului UBB, politicienii care caută să aibă în CV titulatura de doctor, nu înțeleg sensul real al acestuia, care este acela de cercetător începător, și nu de expert.
„Nici politicienii nu înțeleg acest lucru. Doctoratul, conform reformei Bologna și așa cum este văzut în spațiul vestic, înseamnă un început de activitate de cercetare. Când ți-ai luat doctoratul, nu devii un expert în domeniu, nimeni nu te consideră expert în domeniu în lumea asta. Doctoratul este un semn că tu ești un cercetător începător. Adică, ai cunoștințele de bază pentru a începe să faci cercetare.
Dacă politicienii noștri ar înțelege că, odată ce au titlul de doctor, asta nu îi proiectează ca experți în domeniu, ci cercetători debutanți începători, probabil ar lăsa-o mai moale. Noi trebuie să comunicăm aceste lucruri în universități.
Dacă te aștepți, cum era în urmă cu 20-25 de ani, ca doctoratul să fie încununarea carierei profesionale… Dacă este plagiat – fie că este încununarea carierei, fie că este început de carieră – este o problemă.
Numai că pentru omul simplu, care are încă în minte ideea că doctoratul este încununarea carierei profesionale, atitudinea critică atunci când se descoperă că este o fraudă este și mai mare. Cumva, totul este dus într-o extremă, fiindcă eu te-am considerat, odată ce ai doctoctoratul, ca fiind un expert, om la care mă raportez. Cam așa stau lucrurile cu doctoratele, ar trebui să schimbăm paradigma și să înțelegem ce înseamnă astăzi doctoratele. Dar, faptul că spun acest lucru, nu înseamnă că trebuie să fim mai înțelegători cu abaterile de la etică.
Mesajul meu este către politicieni: nu vă înscrieți la doctorat decât dacă vreți să fiți cercetători începători, că nu o să fiți experți, oameni de referință într-un anumit domeniu. Asta înseamnă doctoratul astăzi”, a afirmat profesorul universitar doctor Daniel David.
În ceea ce privește comunicarea cetățean-politician, psihologul Daniel David susține că, în zona politică, încrederea a fost întotdeauna scăzută, dar, în ultima perioadă, pare că se prăbușește mai mult ca oricând.
Daniel David consideră că lipsa unei comunicări deschise și oneste între politician și cetățean duce către o fractură periculoasă, mai ales în condițiile în care România de astăzi ar avea nevoie, mai mult ca oricând, de un factor politic vizionar, care să îi ajute pe oameni să vadă, în incertitudinile zilelor noastre, oportunități pe care să le fructifice.
„Este clar că politicienii comunică prost. Uneori, nu reușesc să ajungă la oameni sau, alteori, comunică prost pentru că nu transferă adevărul oamenilor. Este clar că, sub acest aspect, comunicarea merge prost și cineva îi și învață sau i-a învățat. Orice politician este și om, poți să greșești. Dar, foarte rar am auzit pe cineva să vină să spună: acolo am greșit, îmi asum responsabilitatea.
Cineva le spune să nu recunoască că au greșit, cineva le spune să reinterpreteze orice situație, ca să nu se vadă cumva că au greșit. De aici, oamenii încep să nu mai aibă încredere în ei, fiindcă te uiți și vezi niște Dumnezei.
Politicienii sunt niște oameni care nu greșesc. Există așa ceva în lumea asta? Cineva îi învață, dar îi învață greșit, pentru că asta duce la fisurarea încrederii și relației între oameni și autorități. Și atunci cum să aibă oamenii încredere în putere?
Întotdeauna, în zona politică, încrederea a fost scăzută, dar în ultima perioadă parcă se prăbușește, ceea ce este periculos, uitându-te la lumea în care trăim, schimbarea de paradigme, când acum ai avea nevoie de leadership și acum ai avea nevoie de un factor politic vizionar, care să ne ajute să trecem prin aceste schimbări și în aceste incertitudini să vedem oportunități, să construim lucruri pentru noi”, a mai spus rectorul UBB.
Rectorul uneia dintre cele mai mari comunități academice din România susține că oamenii sunt mediatorii oricărui demers pe care îl întreprinde și că la ei trebuie raportată orice acțiune sau proiect.
Daniel David subliniază că mintea umană are nevoie de sensuri și semnificații noi, altfel va accepta foarte greu alternativa schimbării.
“Psihologul îi spune rectorului să înțeleagă că, între ce ar trebui făcut și modelul spre care tindem și realitate, este o mare diferență și trecerea este făcută de oameni. De exemplu, când am devenit rector, sigur că am devenit rectorul unei comunități – este cea mai mare comunitate academică din România, peste 50.000 de oameni. Fiind rector, am fost susținut de majoritatea, dar au fost și colegi care nu au fost de acord ca eu să fiu rector, cred că am avut 73% susținere.
Dincolo de deviza că ești rectorul tuturor, filosofia mea a fost: cei care doresc să vină în instituțiile și în programul cu care eu am câștigat și să schimbăm lucrurile în sensul respectiv, sunt bineveniți. Ceilalți, accept că nu se implică în această schimbare. Le-am cerut însă un singur lucru, să nu mă încurce. Asta m-a învățat psihologul, că între ce vrei și ce faci, mediatori sunt oamenii„, a afirmat Daniel David.
În opinia psihologului Daniel David, oamenii pot înțelege dacă li se cere o schimbare de mentalitate doar dacă primesc în schimb alternative care să fie bine explicate, pentru a înțelege că ele aduc un beneficiu mai mare.
„Atunci când vrei să schimbi o mentalitate, dacă nu ai grijă ca foarte rapid să vii cu o alternativă – dacă vreți, cu o altă poveste care să-i dea sens și semnificație omului -, va refuza schimbarea, fiindcă mintea umană are nevoie de sensuri și semnificații. Nu ajunge doar să critici mentalitățile greșite, nu ajunge doar să le schimbi că nu sunt bune, înainte de a face acest lucru, trebuie să ai o alternativă care să fie explicată omului.
Altfel, orice încercare de a schimba o mentalitate generează reactanță psihologică. Oamenii se opun, și se opun foarte mult și foarte puternic. Așa s-a întâmplat cu vaccinarea. Am încercat să intrăm cu bocancul, ca să spun așa, în mintea oamenilor să-i orientăm spre vaccinare. Ai avut oameni care nu credeau în vaccinare, care aveau alte teorii, unele chiar conspiraționiste, dar erau și oameni de bună credință care nu înțelegeau ce-i cu vaccinul, care-s riscurile.
Și noi am mers pe ideea: păi dacă vin medicii și ne spun că vaccinul este bun și trebuie luat, de ce s-ar opune cineva. Uite de ce s-ar opune cineva, fiindcă avea altă mentalitate și nu ai venit cu o poveste pe care s-o poată asimila. O poveste, sigur, validată științific”, a explicat psihologul Daniel David.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este și anul acesta singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii, ocupând o poziție în intervalul 800-900 la nivel internațional.
UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România – începută acum 441 de ani, mai exact în 1581 – și reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.
Universitatea Babeș-Bolyai face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, iar de șapte ani se află se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.
De mai mulți ani, UBB ocupă primele poziții în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30.000 existente), cu o infrastructură academică avansată.
CITEȘTE ȘI: