Deputata Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova și copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, despre procesul de integrare al Republicii Moldova în UE, momentan la stadiul de țară-candidată, alături de Ucraina.
Interlocutoarea Gândul recunoaște că susținerea europeană de care se bucură țara sa îi oferă o perspectivă fiabilă de reconstrucție, dar, înseamnă, totodată și multă responsabilite și legi concretizate în proiecte, nu doar bifate pe hârtie.
Vicepreședintele PAS susține că organizarea celei de-a doua reuniuni a „Comunității Politice Europene” în țara sa va fi o mare provocare, dar și un moment oportun pentru ca liderii europeni să spună ferm că Republica Moldova nu este singură în aceste timpuri provocatoare.
„Comunitatea Politică Europeană” este un for înființat anul trecut, la care liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei. Printre acestea se numără securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.
„Comunitatea Politică Europeană a fost lansată la inițiativa președintelui Macron. Pa data de 1 iunie, noi vom găzdui următorul Summit și este o provocare enormă pentru noi. Liderii europeni vor veni la Chișinău să ne susțină și să spună ferm că Republica Moldova nu este singură în aceste timpuri provocatoare, cu multiple crize prin care trecem.
Țara noastră este și va fi susținută de întreaga regiune europeană, pentru că noi aparținem familiei europene și doar împreună vom putea să implementăm proiectul european, dar și să depășim toate crizele în care ne aflăm astăzi. Într-un timp atât de restrâns, Ucraina și Republica Moldova s-au conectat la sistemul electric european. Trebuia să se întâmple în câțiva ani și s-a întâmplat în câteva luni.
Lucrurile se schimbă foarte repede și acest Summit este o altă dovadă că Republica Moldova poate găzdui asemenea evenimente, că susținerea este fără precedent și că nu suntem de unii singuri. În plus, este o susținere enormă pe care România o acordă Republicii Moldova. Cred în Europa, cred în Republica Moldova și văd țara noastră în marea familie europeană în 2030″, a precizat Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
„Am văzut anul acesta, pe data de 19 aprilie că Parlamentul European a susținut, cu votul majorității, rezoluția de începere a negocierilor în anul 2023 și alinierea legislației Republicii Moldova la directivele și regulamentele UE, lucru care ne bucură foarte mult.
Dacă începem negocierile în anul 2023 – și noi ne dorim să facem acest lucru împreună cu Ucraina, vrem să mergem împreună în acest exercițiu – UE să decidă să se deschidă negocierile pentru ambele țări. Dacă începem în 2023, vom primi susținere și asta înseamnă alte fonduri pentru a reconstrui Republica Moldova, pentru a lansa proiecte de infrastructură.
De când suntem țară cu statut de candidat la UE, nu mai avem această posibilitate să comunicăm Bruxelles-ului că o lege a fost adoptată, dar ea nu va produce niciun efect. Că ea, de fapt, este doar pe hârtie. Acum trebuie să consolidezi toate capacitățile instituționale ca să poți să implementezi această lege și să capacitezi toate părțile care trebuie să se implice în implementarea legii”, susține Ina Coșeru.
La rândul său, președintele Maia Sandu susține că pe 1 iunie Republica Moldova va deveni centrul Europei.
„Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri. Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda Summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic, care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă.
Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, puternic, responsabil și dedicat integrării europene, că Moldova este o țară frumoasă și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.
La reuniunea Comunității Politice Europene, care va avea loc în satul Bulboaca sunt așteptați șefi de stat și de guvern din 44 de țări, precum și liderii principalelor instituții ale UE.
„Pe 1 iunie vom fi în Moldova la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. La reuniune vom lua decizii importante pentru viitorul nostru comun. În Moldova vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură, apărare, geopolitică, pentru că împărțim același continent”, declară președintele Franței, Emmanuel Macron, în ajunul summitului Comunității Politice Europene.
CITIȚI ȘI: