EXCLUSIV VIDEO | Revolta unei profesoare după suspendarea grevei: „Nu am fost consultată, mă simt înșelată. Am smuls firimituri, este jignitor”

Publicat: 14/06/2023, 08:00

După aproape patru săptămâni de proteste, greva generală a fost suspendată. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență cu privire la creșterea salariilor personalului din educație, iar sindicaliștii au oprit acțiunea de protest. Mulți profesori nu sunt însă de acord cu suspendarea grevei, pentru că, susțin ei, unele dintre cererile lor au fost ignorate.

Anda-Irina Sturza, profesor de filosofie la un colegiu din București, spune că unii dintre angajații din învățământ sunt dezamăgiți de decizia sindicatelor de a accepta ultima ofertă a Guvernului și a suspenda greva.

„Angajații din învățământ sunt dezamăgiți, după ce au crezut într-o schimbare reală”

În cazul în care greva din educație ar fi continuat, mai multe dintre revendicări ar fi putut să fie rezolvate, crede profesoara.

„Văd foarte multă dezamăgire în rândul majorității colegilor mei. Nu mă refer doar la colegii din școală, ci și la colegii din țară, care au crezut într-o schimbare reală, care se poate produce sau care poate începe acum și care tind să-și piardă încrederea.

Ceea ce s-a obținut prin această Ordonanță de Urgență corespunde doar unei părți din revendicările noastre, care, din punctul meu de vedere, nu erau esențiale. Adică, ok, există o creștere de aproximativ 25%, depinde cum se calculează în cazul fiecăruia, dar această creștere se va pierde. Salariile nu sunt indexate în raport cu rata inflației și probabil că într-un an sau doi vom fi tot acolo.

Cât despre legea salarizării unitare, aceea încă nu există. Ca atare, ceea ce s-a stipulat în Ordonanță că va fi, într-un viitor nedeterminat, salariul debutantului egal cu salariul mediu brut pe economie, este la nivel de promisiune.

Oamenii care au ieșit în stradă sunt extrem de obosiți și extrem de frustrați de toate promisiunile care s-au făcut de-a lungul anilor și care nu s-au realizat. În continuare, clasa politică susține că educația este o prioritate națională, dar din faptele lor nu reiese asta”, a spus, pentru Gândul, Anda-Irina Sturza.

„Nu voiam să ieșim din grevă, sunt probleme urgente care puteau fi rezolvate acum”

Profesoara din București susține că sunt mai mulți colegi, cadre didactice din țară, care și-ar fi dorit să rămână în grevă până obțineau mai multe drepturi care le-au tot fost refuzate de-a lungul anilor.

„Noi ne doream greva. La noi la școală, majoritatea profesorilor își doreau, ieri, să rămână în grevă. Sunt colegi din țară care au transmis diverse procente, care erau mari. În Cluj, 73% dintre angajații din educație erau pentru continuarea grevei, în Olt – 68%, în Sibiu – 65% dintre membri voiau să rămână în grevă, pentru Muntenia am văzut, într-un comunicat, că erau peste 70% care își doreau să rămână în grevă.

În afară de aceste comunicare oficiale de la unii lideri județeni, cu aceste procente, sunt și mesajele profesorilor din toată țara care spun: «Noi nu voiam să ieșim din grevă, noi voiam să continuăm. Voiam să vedem mai multe revendicări și propuneri rezolvate, nu doar această creștere». Își doreau poate și indexarea salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, indemnizația aceea de hrană care nu se plătește în timpul vacanței.

Sunt probleme urgente care ar fi putut să fie rezolvate acum. Și da, eu cred că dacă s-ar mai fi stat în grevă, Guvernul ar fi fost determinat să ofere mult mai mult decât a făcut-o, pentru că Guvernul nu a vrut să ofere la început nimic. A început cu vouchere, cu prime, a fost nevoie să smulgem firimitură după firimitură, ceea ce este extrem de jignitor”, a afirmat profesoara de filosofie.

„Nimeni nu a fost consultat în privința suspendării grevei. Mă simt înșelată”

Anda-Irina Sturza susține că angajații din educație nu au fost întrebați dacă vor suspendarea grevei sau nu.

„Eu pot doar să spun că nu am fost consultată în privința suspendării, că nimeni nu a fost consultat în privința suspendării. Asta nu mi se pare corect. Atât timp cât am fost asigurată că greva se încheie atunci când ne dorim noi, în contextul acesta, eu mă simt înșelată. Practic, opinia mea nu a contat, opinia colegilor din țară nu a contat.

Din câte știu eu, nu se poate rămâne în grevă odată ce a fost suspendată greva. Conflictul nu este încheiat, dar este suspendat temporar. Oamenii revin în activitate și am înțeles că se va relua în cazul în care vedem că Guvernul nu-și respectă promisiunile legate de salariul debutantului în noua lege a salarizării. Nu cunosc pe nimeni care să-mi fi spus că rămâne în grevă. Dacă am fi fost consultați în mod real, majoritatea ar fi decis că, da, este o soluție rațională suspendarea acum. Pe mine mă deranjează că nu am fost consultați”, a spus profesoara din București.

„Subfinanțarea sistemului de învățământ ne duce în prăpastie”

Anda-Irina Sturza susține că multe dintre probleme vin din faptul că învățământul din România „suferă de subfinanațare cronică”. Acesta este și unul dintre motivele pentru care tinerii nu sunt atrași de domeniu, situație care duce la o criză a personalului calificat.

„Problema esențială mi se pare subfinanțarea, faptul că nu se respectă legea aceea din 2017 care spune că 6% din PIB să meargă la Educație. Fără finanțare, nu putem face nimic.

Cum să ai calitate dacă nu poți face o selecție? Dacă nu-ți vin oameni la posturi, nu ai cum să-i alegi, să-i dai la o parte pe cei incompetenți și să pui oameni competenți, pentru că nu vin oamenii competenți. Nu poți să ceri calitate și apoi poate vin și ceva bani. Nu se poate! Or asta mi se pare esențial. Subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ ne duce acolo unde ne duce, adică în prăpastie”, a adăugat profesoara.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Greva din educație se suspendă. „Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat printr-un act normativ se sinucid politic”

VIDEO | Guvernul a aprobat proiectele de OUG privind creșterea salariilor profesorilor și acordarea unor prime cadrelor didactice

VIDEO | Ligia Deca, după suspendarea grevei profesorilor: „Cadrele se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal”

Greva din educație, suspendată până în septembrie. Cât au obținut dascălii și cum răspund liderii sindicali acuzațiilor de trădare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale