EXCLUSIV VIDEO | „Revoluția” tehnologică, la pachet cu disponibilizări? Sebastian Burduja, mesaj pentru funcționarii publici: „Alte state avansate digital nu au dat oamenii afară pentru că au adoptat tehnologii noi. Modernizarea statului ține de demnitatea cetățeanului”

Publicat: 02 02. 2023, 07:00

This browser does not support the video element.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV că cea mai mare provocare în ceea ce privește transformarea digitală a României o reprezintă mentalitatea oamenilor, în special a celor care lucrează în administrația publică și care au perceput întreg acest proces ca pe o amenințare la siguranța  job-ului lor. Ministrul susține că, mai devreme sau mai târziu, procesul de transformare digitală pentru țara noastră este inevitabil, însă, cu cât ritmul va fi mai puțin alert, cu atât România va rămâne în urmă și va pierde competiția pentru resurse, oameni, capital, în raport cu celelalte state europene și la nivel global.

Sebastian Burduja susține că, după modelul altor țări avansate digital, tehnologiile implementate nu au dat oamenii afară, ci, dimpotrivă, au dat un alt sens job-ului lor.

Dincolo de acest cadru de digitalizare, ministrul recunoaște că sunt destui funcționari  în aparatul bugetar care „taie frunză la câini sau se uită pe tavan.” Sebastian Burduja mărturisește că, în opinia sa, „nu este admisibil ca un om să fie plătit din bani publici și să stea degeaba.”

„Există și o corectitudine a procesului de transformare digitală”

„Mentalitatea la nivelul funcționarilor publici, asta este o mare problemă, pentru că, de multe ori, percep procesele de transformare digitală ca pe o amenințare la pâinea lor. Se tem să nu-și piardă cumva locul de muncă.

Apoi, mentalitatea, chiar la nivelul unor decidenți publici, care se gândesc că, digitalizând un proces, practic pierd controlul și atunci nu mai poți să intervină telefoanele unor colegi, prieteni, cunoștințe, pentru că totul este transparent, totul este instituționalizat, totul este setat de un calculator.

Și, în fapt, după cum mi-a spus președintele Estoniei, pe vremea când lucram la Banca Mondială, prin 2012, un calculator nu ia șpagă. Deci, există și o corectitudine a procesului de transformare digitală. De fapt, modernizarea statului român ține de demnitatea cetățeanului român în raport cu statul”, susține Sebastian Burduja.

„Este un proces complicat și întotdeauna lucrul cu oamenii este cel mai complicat”

„Repet, pe de-o parte ai nevoie de aparatul administrativ care să susțină acest proces, pentru că fără ei nu se întâmplă. Fără ca funcționarul public să vrea transformarea digitală, ea nu se va întâmpla.

Pe de altă parte, ai nevoie și la nivelul românului de rând să înțeleagă ce este cu această digitalizare, pentru că este normal, ne temem de lucrurile pe care nu le înțelegem. Un lucru important și vreau să îl înțeleagă toți funcționarii publici din România.

Ne-am uitat ce s-a întâmplat în alte state care sunt avansate din punct de vedere al transformării digitale și ne-am dat seama că ele nu au dat oamenii afară pentru că au adoptat tehnologii noi. Pur și simplu, oamenii aceia au avut alte lucruri de făcut la birou, lucruri mai cu cap, mai cu sens. Pur și simplu, ai un loc de muncă mai cu sens.

Că există instituții ale statului român unde sunt funcționari care taie frunze la câini sau se uită pe tavan, este o realitate. Și, din perspectiva mea – dar exced acum cadrul de digitalizare – oamenii aceia trebuie puși la treabă în mediul privat sau în alte instituții unde este nevoie de el. Nu este admisibil ca un om să fie plătit din bani publici și să stea degeaba”, a punctat Sebastian Burduja.

România, de la dosarul cu șină la cloud-ul guvernamental

Reamintim că Guvernul a aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de cloud guvernamental. Ministrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

Potrivit ministrului, vor fi legiferate şi normele de jurnalizare a evenimentelor şi accesul la datele cetăţenilor.

„Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes şi la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme şi să protejezi datele românilor într-un singur loc şi alta este să fie fragmentate între instituţii, agenţii, ministere, şi nu în ultimul rând, accesul la date şi faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparenţă deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificaţi, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor şti de câte ori statul le va accesa datele şi vor fi notificaţi în acest sens în timp real”, a mai declarat ministrul Digitalizării.

Vezi interviul integral:

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”