EXCLUSIV| ”Ria, ria, Hungaria!” scandat la un festival din Târgu Mureș finanțat și cu bani publici. Primar: ”Asta aparține deja de natura concertelor”
This browser does not support the video element.
”Ria, ria, Hungaria!” s-a scandat la festivalul ”Vibe” din Mureș, desfășurat și cu sprijinul financiar al Primăriei Târgu Mureș. ”Depinde și de public cum consideră, eu nu văd că ar fi fost ceva ofensator”, a spus, pentru Gândul, primarul Zoltan Soos. Evenimentul s-a desfășurat de marți până vineri, în comuna Sângeorgiu de Mureș.
După cum se poate auzi în clipul obținut de Gândul, unul dintre artiștii invitați la festivalul ”VIBE” a început să scandeze pe scenă ”Ria, ria, Hungaria!”, celebrul slogan scandat și de suporterii Sepsi la meciurile de fotbal. În același clip se poate observa cum mulțimea tinerilor aflați la festival îl urmează pe artist, scandând și ei sloganul pro-maghiar.
Contactat de Gândul, primarul din Târgu Mureș, Zoltan Soos, a spus că nu vede ”că ar fi ceva ofensiv” mesajul scandat la festivalul ”VIBE”. Mai mult de atât, acesta chiar a recunoscut că situația ”aparține deja de natura concertelor”.
Primăria Târgu Mureș a sprijinit festivalul cu 300.000 de lei
Festivalul a fost finanțat și de Primăria Târgu Mureș.
”Noi, ca pentru orice alt eveniment cultural din oraș, am dat o susținere, dar nu suntem nici organizatori, nici treabă nu avem, nici în Târgu Mureș n-a fost organizat, că zona era Sângeorgiu de Mureș. Da, organizatorii sunt, din câte știu, organizații studențești din Cluj”, a spus primarul Zoltan Soos despre festivalul organizat și din bani publici.
Edilul UMDR a menționat că festivalul a fost finanțat și din banii Primăriei Târgu Mureș ”pe bază de parteneriate”.
Consiliul Local a susținut parteneriatele din acest an ale Primăriei. Era votat 300.000 de lei pentru festivalul Vibe”, a precizat Zoltan Soos.
Menționând că a fost invitat la eveniment și anul acesta, edilul susține că a participat atât în cadrul unei mese rotunde unde s-a discutat despre ”strategia de sport a orașului”, cât și în ultima seară de concert.
”Eu n-am fost așa de atent la manifestarea publicului, dar asta aparține de concerte deja, de natura concertelor”, a mai spus primarul din Târgu Mureș, întrebat dacă a auzit scandarea ”Ria, ria, Hungaria!”.
Zoltan Soos a ținut să menționeze că în timpul în care el a fost prezent la festival nu au avut loc scandări ofensatoare.
Am fost vineri. Sigur nu a fost nimic de acest gen și majoritatea tinerilor erau la era interpret, DJ, deci muzica modernă, nu era cazul de așa ceva. Cel puțin așa cred eu”, a spus edilul, neștiind de existența clipului video.
Întrebat dacă scandarea ”Ria, ria, Hungaria!” ar trebui interpretată într-o notă politică, primarul din Târgu Mureș susține că nu vede nicio problemă legat de acest slogan.
”Nu cred. Depinde și de interpret. Acum, știți foarte bine că și la susținerea unor echipe de fotbal se mai scandează, dar nu văd nicio problemă sau eu n-am auzit să fie vreo nemulțumire. Au scandat și ”Te iubesc România”, a mai spus Zoltan Soos.
Edilul susține că festivalul nu a fost finanțat din bani publici, deși recunoaște că primăria a sponsorizat evenimentului
Edilul din Târgu Mureș susține că nu au fost folosiți bani publici, deși tot el recunoaște că au fost alocați bani din partea Primăriei pentru organizarea evenimentului.
”Nu era finanțat din bani publici. Deci, majoritatea bugetului a venit de la sponsori. Banii publici… era o sumă mult mai mică din cheltuielile de organizare, dar am zis că noi finanțăm multe evenimente. Nu neapărat are vreo legătură finanțarea cu un eveniment de tip festival”, a dorit Zoltan Soos să îndepărteze o posibilă asociere între scandările pro-maghiare și finanțările provenite de la statul român pentru un eveniment organziat în România.
Întrebat dacă i se pare normal să existe astfel de scandări pro Ungaria, în cadrul unui festival din România, Zoltan Soos a spus că ”depinde și de public”.
Eu, sincer să vă zic, acum depinde și de public, cum consideră el. Nu văd că ar fi fost ceva ofensator și sub nicio formă nu era nicio manifestare ofensivă, ba mai mult, era o deschidere să vină la festival interpreți internaționali. Acum, eu nu pot să judec, sincer să vă zic. Eu nu cred că organizatorii au avut vreo intenție în acest sens. Pur și simplu dacă este o manifestare a publicului, nici nu putem controla. Eu nu pot să zic altceva decât că sigur nu era cu un caracter ofensator”, a încercat primarul UDMR să explice scandarea ”Ria, ria, Ungaria!” pe teritoriu românesc.
Publicul țintă inițial al festivalului: ”studențimea maghiară din Transilvania”
Rés Konrád Gergely, directorul principal al Festivalului VIBE, a menționat, pentru zileșinopți.ro, că publicul țintă inițial al festivalului era reprezentat de ”studențimea maghiară din Transilvania”.
”Noi am început organizarea festivalului cu gândul la studenți. Deoarece suntem maghiari, primul target a fost studențimea maghiară din Transilvania.
Și azi, ei sunt cei care alcătuiesc baza festivalului, însă de-a lungul anilor, am evoluat foarte mult și pe alte segmente, focusându-ne cel mai mult pe cei între 18 și 36 de ani din județele Mureș, Cluj, Harghita și Covasna. Astfel, îi așteptăm pe toți care doresc să-i asculte pe unii dintre cei mai mari artiști internaționali chiar la Târgu Mureș”, spunea directorul principal al VIBE.
Prima ediție a festivalului a fost organizată în 2017.