EXCLUSIV VIDEO | Românii, certați cu igiena orală. Aproape 40% dintre români se spală pe dinți doar o dată pe zi, iar 50% nu au fost niciodată la stomatolog
This browser does not support the video element.
Românii au mari probleme cu igiena orală. Mulți caută scuze, de la „nu am bani de pastă de dinți” la „mi-e frică de dentist”. De multe ori, oamenii ajung prea târziu la medic, abia atunci când durerile devin insuportabile sau rămân fără dinți. Asta în condițiile în care un adult ar trebui să treacă de două ori pe an pragul unui cabinet stomatologic. Un studiu al Institutului Național de Sănătate Publică arată că 37% dintre români se spală pe dinți o dată pe zi, iar 2% recunosc că nu se spală niciodată pe dinți.
- Jumătate dintre români nu au fost niciodată la medicul dentist, iar un sfert nu consideră că au afecțiuni stomatologice, potrivit celui mai recent studio de piață Kantar.
- Cei mai mulți români declară că merg la cabinetele stomatologice pentru consultații, tratarea cariilor și detartraj. Unu din patru români ajunge la stomatolog pentru tratarea infecțiilor sau extracții dentare.
- Rezultatele studiului mai arată și că majoritatea românilor care nu merg la stomatolog susțin că nu au motive să o facă, dar printre motivele invocate sunt și lipsa banilor sau a timpului.
- Cariile dentare şi boala parodontală sunt și efectul unui consum crescut de zahăr, alcool şi tutun, dar şi consecința unei igiene orale deficitare.
La capitolul igienă dentară, la nivel european, România se află la coada clasamentului. Conform datelor, 80% din populație are probleme dentare, în timp ce 70% dintre europeni au o dantură sănătoasă. Și asta pentru că doar 37% dintre adulții români se spală zilnic pe dinți.
“Merg la dentist o dată pe an, cam așa (…) Mă spăl pe dinți în fiecare zi, de două ori. Bine, uneori chiar și o dată, pentru că nu apuc seara”, spune o tânără.
Acesta este însă cazul mai fericit, pentru că sunt și persoane care merg la stomatolog doar dacă au probleme sau urgențe.
Controale stomatologice de cel puțin două ori pe an
Specialiștii recomandă ca fiecare om să meargă de cel puțin două ori pe an la controale stomatologice și să se spele regulat și corect pe dinți.
“Cum să ne curățăm dinții? Pe lângă periuța de dinți, să folosim ață dentară, să folosim dușurile bucale, în funcție de ce lucrări sau tratamente avem în gură sau de ce situații avem”, spune Ada Epistatu, doctor în medicină dentară.
Și alimentația este foarte importantă dacă vrem să avem o dantură cât mai sănătoasă.
“Legat de alimentație, trebuie să avem grijă ca întotdeauna când consumăm alimente acide, cum este carnea, să contracarăm cu alimente cum ar fi brânzeturile sau chiar și pâinea. Trebuie să avem grijă să contracarăm întotdeauna aciditatea bucală și, după fiecare masă, să ne spălăm pe dinți, indiferent unde suntem. Știu că toată lumea spune: «cum să merg cu periuța de dinți în geantă?». Nu ocupă foarte mult spațiu și putem merge cu periuța de dinți în geantă sau să avem o periuță de dinți la serviciu și chiar la restaurant”, spune medicul stomatolog.
O atenție și mai mare trebuie să acorde îngrijirii cei care au un aparat dentar. În cazul acestora, rutina este puțin diferită și necesită o atenție sporită.
“Trebuie acordată o grijă mai mare pentru curățarea dinților, sunt periuțe speciale pentru aparatele dentare. Trebuie să învățăm cum să o facem, iar acest lucru nu îl putem învăța numai din citit. La medicul stomatolog, poate să vă arate asistentul de profilaxie, să se ocupe și să vă învețe cum să vă spălați pe dinți corect”, a adăugat medicul Ada Epistatu.
Specialiștii spun că, pentru a avea o dantură sănătoasă, primul pas pe care trebuie să îl facem este prevenția, ceea ce nu este deloc costisitor. În acest mod, reușim să scăpăm de problemele dentare care s-ar putea agrava în timp. Igiena orală este importantă pentru a preveni riscul apariției unor boli cardiovasculare, diabet și boli metabolice.
CITEȘTE ȘI: