Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic

EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic

România are la dispoziție importante fonduri europene pentru a sprijini procesul de tranziție spre energia verde. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în cadrul evenimentului Energy Now 2023, organizat de Gândul, că de la preluarea mandatului au fost semnate nu mai puțin de 50 de contracte.

„Ministerul Energiei are la dispoziție aproximativ 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziție verde și în sectorul energetic, 1,6 miliarde de euro din componenta șase, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență, și diferența din fondul pentru modernizare. Valoarea totală variind în funcție de valoarea certificatelor aferente gazelor cu efect de seră, ea fiind pe o piață liberă, variază în timp, dar oricum este o sumă generoasă pe care suntem datori să o punem în piață”, a declarat ministrul Energiei.

„Am reușit să dublăm capacitatea direcției”

De la preluarea mandatului în cabinetul Marcel Ciolacu, au fost semnate deja contracte importante cu finanțare din fonduri europene.

„Când am preluat mandatul aveam o direcție generală PNRR, fondul modernizare, fondul de modernizare și ajutor de stat, cu 26 de colegi, dintre care o parte erau implicați în evaluarea investiției, unul din PNRR solar-eolian, 742 de aplicații. Nu se semnase niciun contract. Aplicațiile fuseseră depuse de mai bine de un an de zile.  În câteva luni de zile am reușit să dublăm capacitatea direcției cu mari eforturi, cu mari eforturi, am depășit 50 de colegi și am început să semnăm contractele investiție unu, aproximativ 50 de contracte semnate în prezent, încă 17 se semnează mâine și continuăm cu o cadență săptămânală să închidem acest subiect. Investiția unu din PNRR, 460 de milioane de euro, dacă țin bine minte, țintă de putere instalată 950 de megawați”, a explicat Sebastian Burduja.

Fondurile vor avea un efect vizibil în piața de energie.

„Din datele pe care le avem și ce am evaluat până acum, se pare că vom depăși 3.500 de megawați doar din acest apel, ceea ce e o veste foarte bună, înseamnă că piața a reacționat la acest stimul, la acest ajutor în zona de capital de investiții, în zona de CapEx și efectul multiplicator a fost semnificativ”, a precizat ministrul.

„Sunt 19 aplicații și suntem în evaluare cu ele”

Finanțare cu fonduri din PNRR vor primi și producția de hidrogen, respectiv centralele pe gaz în ciclu combinat din sistemul de termoficare.

„În PNRR mai avem două subiecte cheie – producția de hidrogen, unde ar trebui să reluăm apelul după concluziile Comisiei Europene și suntem în evaluare cu experții Băncii Europene de Investiții. Sunt 19 aplicații și suntem în evaluare cu ele și estimăm că în două-trei săptămâni terminăm evaluarea și semnăm contractele. Înseamnă iarăși o țintă de 100 de megawați, producție de hidrogen, 10.000 tone. De asemenea, proiectul pe CCGT, centralele pe gaz aferente sistemului de termoficare Constanța, Craiova, Arad și Râmnicu Vâlcea. Toate patru contractele sunt semnate și de principiu avem un acord al autorității de audit că jalonul a fost îndeplinit și cu acestea două închidem cererea de plată. Doi, știți bine, erau singurele două restanțe din cererea de plată doi”, a completat Burduja.

„Avem o serie de scheme pe care le vom lansa pentru investiții în solar și eolian”

Ministrul Energiei a mai anunțat că există întârzieri în programele operaționale din fondul pentru modernizare, valoarea acestor fonduri fiind semnificativă. În următoarele două săptămâni va fi lansat primul dintre cele trei apeluri, cu o valoare de 500 milioane de euro.

„Pe fondul pentru modernizare avem mai multe programe operaționale cheie, cum se numesc ele, priorități cheie, și aici am găsit anumite întârzieri în programare și sunt și o serie de scheme pe care le vom lansa în perioada imediat următoare pentru investiții în solar și eolian. Avem undeva la 1,5 miliarde de euro pe din trei, producție pentru beneficiari privați, autoconsum beneficiari privați și autoconsum instituții publice.

Primul apel pe care o să-l lansăm în următoarele două săptămâni va fi autoconsumul pentru instituții publice cu beneficiari UAT-uri, grădinițe, școli, spitale și alte instituții locale, consilii județene. Buget total: jumătate de miliard de euro. Principiul va fi primul venit, primul servit. Deci aici e important și noi am tot transmis în piață mesajul pentru autoritățile locale: să pregătească proiecte, să vină cu ele, iar noi o să le evaluăm la nivelul direcției și ulterior le vom contracta”, a mai explicat Sebastian Burduja.

Înlocuirea cărbunelui, cu gaz, din mixul de producție energetic și echilibrarea rețelei reprezintă priorități de finanțare.

„Avem după aceea un alt program cheie pe înlocuire a cărbunelui și echilibrarea rețelei, cu aprobarea finanțării, 420 de milioane de euro pentru două proiecte individuale CCGT la Ișanița și Turceni. În planul de relansare de la Complexul Energetic Oltenia s-a stabilit diversificarea companiei și trecerea de la cărbune la grupuri pe gaz și avem două colaborări aici cu Tinmar și cu Alro Slatina. La Turceni cu Tinmar 475 megawați putere instalată, la Ișalnița, 875 de megawați putere instalată, ele au termen 2026 spre 2027, încercând să recuperăm, pentru că și aici întârzierea e cam de un an. În acest context, ne dorim renegocierea planului de restructurare de la Complex Energetic Oltenia, ca să nu poți să scoți cărbunele și să nu pui nimic în loc, nu e doar o chestiune socială pentru 10.000 de angajați și familiile lor, e și o chestiune de siguranță a Sistemul Energetic Național.

Undeva la o treime dintre tot ce a fost depus, am semnat, cu au alocare totală impresionantă de 4,1 miliarde lei doar pentru aceste proiecte și curg în continuare solicitările de la distribuitori. De asemenea, producție de hidrogen. Deci exact apelul din PNRR o să-l reluăm și pe fondul pentru modernizare pentru că interes în piață există și în 2024 vom lansa apelul”, a conchis ministrul.

Cât privește modernizarea rețelei de termoficare, Sebastian Buduja a anunțat că toate lucrurile sunt în ordine, respectiv aprobarea Consiliul Concurenței I a Comisiei Europene și până la finalul anului va fi lansat și acest apel.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | România va cere Comisiei amânarea închiderii producției pe bază de lignit, după ce a luat bani din PNRR. Explicațiile ministrului Energiei

Sebastian Burduja, după coborârea în MINA Livezeni: „Am participat la extracția a 5 tone de cărbune cu un utilaj sovietic din anii ’80. E un miracol!”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și