Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Săptămâna Mare: Ce ar trebui să facem înainte de a lua Lumină și când este a doua Înviere

EXCLUSIV VIDEO | Săptămâna Mare: Ce ar trebui să facem înainte de a lua Lumină și când este a doua Înviere

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinilor din întreaga lume, de aceea este important ca fiecare să se pregătească în special sufletește pentru a primi Lumina Sfântă. Măicuța Cipriana, de la Mănăstirea Ghighiu, din județul Prahova, oferă câteva sfaturi și spune credincioșilor când este a doua Înviere.

Postul Paștelui este cel mai lung și aspru dintre toate, durează în total 48 de zile și este menit să-i pregătească pe credincioși pentru a primi Lumina Sfântă a Învierii.

”Orice creștin ar trebui să țină Postul Mare, dar cine nu a putut, măcar în această săptămână, care se numește Săptămâna Patimilor și este săptămâna când Mântuitorul a mers la suferință deplină pentru noi, s-a jertfit, măcar acum să țină post, să participe la biserică la toate slujbele și în ziua de miercuri și în ziua de joi, pentru că atunci este o sfântă liturghie foarte importantă. Seara sunt Deniile, vineri la fel și seara este Prohodul Mântuitorului.

Sâmbăta Mare la fel și, bineînțeles, sâmbătă noapte, la 12 noaptea, fiecare să își păstreze postul, să se îmbrace curat, să vină cu o rugăciune în suflet și cu dragoste să întâmpine pe Mântuitorul”, a explicat măicuța Cipriana, pentru Gândul.

În fiecare an, credincioși din toată țara vin să ia Lumina Sfântă de la Mănăstirea Ghighiu, așa încât maicile de acolo s-au preocupat ca și în acest an totul să fie pus la punct. Măicuța Cipriana îi îndeamnă pe toți creștinii să aibă nădejde că încrederea în Dumnezeu le va oferi viața veșnică.

”An de an vin mii și mii de oameni la Mănăstirea Ghighiu. Am avut grijă să fie totul organizat, să fie ordine, ca fiecare să se poată ruga în taină și să se simtă bine. Să primească Sfânta Lumină și această mare bucurie pe care creștinătatea o are – Sfânta Lumină care s-a pogorât din cer și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Orice creștin care crede în El, care se spovedește, care se împărtășește, să aibă nădejde că va avea viața veșnică. De aceea, să vină fiecare cu această credință, cu această dragoste supremă pentru Mântuitorul, cu o lumânare cu care să ia Sfânta Lumină, să participe în taină și să se roage în taină la Mântuitorul. Se simte totul în aer, e ca și când înflorește totul, e ca și când simți o bucurie pe care nu o simți în altă perioadă”, a mai spus măicuța Cipriana.

La ce oră se împarte Lumina Sfântă și când pot participa credincioșii la a doua Înviere

Lumina Sfântă, care se va pogorî la Ierusalim în jurul orei 14:30, va fi adusă și în România, cu un avion special. La Mănăstirea Ghighiu va ajunge în jurul orei 20.00, pentru ca mai apoi să fie dăruită miilor de credincioși din toată țara, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Slujba de Înviere de la Mănăstirea Ghighiu se va ține afară, așa încât în biserică vor fi numai preoții și maicile care se vor ruga pe parcursul întregii procesiuni.

”Ne pregătim pe la 23:30, când avem niște rugăciuni începătoare. Biserica este goală, toată lumea așteaptă afară, luminile se sting, părintele vine cu Sfânta Lumină din sfântul altar. În biserică, doar maicile sunt și când ieșim în față, părintele deja împarte Sfânta Lumină. Slujba durează cel mult o oră și după aceea se revine în biserică, unde se săvârșește Sfânta Liturghie până în jur de ora 03:30 dimineața”, a precizat maica Cipriana.

Cei care nu au reușit să ajungă la slujba de Înviere pot participa a doua zi la ceea ce se numește a doua Înviere. Bisericile și mănăstirile din toată țara țin această slujbă în după-amiaza primei zilei de Paște, adică duminică. La Mănăstirea Ghighiu, această slujbă începe în jurul orei 13:00, iar credincioșii care nu au apucat să ducă acasă Lumina Sfântă, o vor putea primi la slujba de duminică.

A doua zi este a doua Înviere, care va fi stabilită în funcție de biserică sau de mănăstire, în jur de orele 13:00 sau 14:00. Este o slujbă foarte frumoasă, cu bucurie, cu lumânările aprinse. Lăsăm la intrare o lumânare aprinsă, pentru ca oricine nu a reușit să ia Sfânta Lumină de noapte, să poată oricând peste zi să vină să aprindă și să-și ia Sfânta Lumină acasă”, a spus măicuța Cipriana.

Mănăstirea Ghighiu este unul dintre cele mai importante lăcașe de cult din România, cunoscută mai ales pentru icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Zilnic, oameni din toate colțurile țării vin să se închine la sfânta icoană expusă în mijlocul bisericii, iar în Săptămâna Mare a Paștelui, numărul credincioșilor este atât de mare încât uneori se formează o coadă de sute de oameni, de la porțile mănăstirii până la intrarea în biserică.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Părintele Vasile Ioana, despre minunea de Paște din Biserica Sfântului Mormânt: „Am pus lumina la stomac ca să-mi vindec ulcerul și de atunci nu m-a mai durut niciodată”

EXCLUSIV | Profesorul Mihail Jianu face dezvăluiri din culisele practicii medicale. “Nu-mi închipui un om de știință care să nu creadă în Dumnezeu”

EXCLUSIV | Cum petreceau Paștele Nicolae și Elena Ceaușescu și ce bucate puneau pe masă. „Ca gurmand, nu ți-ai dori regimul lor”

Citește și