Alina Voicu este acum o artistă cu care Spania și România se mândresc. Trăiește acolo de peste două decenii, mai mult decât a stat în România, până când familia a decis să plece, cu gândul că cei doi copii vor avea mai multe șanse la un viitor mai bun. Românca a studiat la Conservator, printre străini, a ajuns un artist apreciat, dar nu și-a uitat niciodată originile, de care este mândră și pe care le promovează oriunde merge să încânte spectatorii cu vioara ei. În pragul sărbătorilor de iarnă, Alina, care este profesoară de vioară și violă și membră a unei trupe cu repertoriu bazat pe folclor, a oferit, la GÂNDUL EXCLUSV, un cadou muzical tuturor românilor, din țară și din diaspora.
Implicată în susținerea și promovarea identității și a comunității românești din Peninsula Iberică, unde trăiesc peste un milion de români, Alina a ales ca muzica să-i fie mesager, pentru că știe că așa poate ajunge mai ușor în sufletele oamenilor, indiferent de origine sau naționalitate.
Alina face cinste României în comunitatea în care trăiește în prezent, în Spania, a doua cea mai numeroasă comunitate a conaționalilor stabiliți în diaspora și în provinciile istorice, din apropierea granițelor țării, care a ajuns la aproximativ zece milioane de români.
„Continui să duc România în Spania pentru că o port în suflet. Muzica este cel mai ușor mod pentru a face asta, pentru că muzica este universală, veselia este universală. Încercăm să ajungem la oameni, îmi plac oamenii și este cel mai frumos pentru mine să transmit și să fim într-o comunicare continuă”, a spus Alina Voicu, invitată virtual în platoul GÂNDUL EXCLUSIV, după ce, în urmă câteva zile, Ambasada României în Spania publicase, pe contul de Facebook, numai cuvinte de laudă la adresa tinerei românce.
Alina este originară din Sibiu, unde a urmat Liceul de Muzică, studii pe care le-a continuat în țara unde părinții ei au decis ca familia să se mute când era adolescentă, împreună și cu fratele ei, și care stau la baza carierei sale.
„A fost hotărârea părinților mei, ei au decis că sunt mai multe șanse pentru noi aici, pentru un viitor din punct de vedere academic, și le mulțumesc pentru asta. Pentru ei, a fost un sacrificiu realmente, au renunțat la un statut pe care îl aveau în România, pentru a ne oferi nouă alte șanse, așa că am continuat studiile aici, fratele meu liceul și eu, Conservatorul de Muzică”, a spus Alina, în ediția specială de sărbători a interviurilor GÂNDUL EXCLUSIV.
Mereu când are ocazia sau trece prin nostalgii, cu gândul la țara natală, Alina ascultă muzică populară românească sau urmărește și dansează pe ritmuri tradiționale românești.
„Chiar și la Conservator, de exemplu, aveam o materie foarte creativă, se numea concert didactic, și acolo am creat un concert în care am folosit un aranjament din piese folclorice și clasice, toate românești, cu o poveste pe care am dus-o copiilor și a fost acceptată cu mare drag, a avut mare succes”, povestește Alina.
Tânăra româncă este și mamă, are doi copii de vârstă fragedă. Soțul ei este spaniol, dar ea nu a renunțat să le insufle copiilor identitatea românească.
„Viața a făcut ca mediul meu să fie mai mult spaniol, între studii și muncă, dar am ținut neapărat să creez copiilor mei un mediu în care româna să fie prezentă, este important pentru mine ca ei să învețe această limbă”, spune Alina.
Nu doar că le vorbește copiilor în limba maternă, dar a și venit în țară în fiecare an, în vacanțe, cu excepția anilor grei de pandemie, când au fost restricții de circulație. Acum, vrea să întărească această relație cu țara natală.
„Suntem în legătură cu Ambasada și, acum, că ne cunoaștem mai bine, avem în minte să inițiem câteva proiecte împreună”, a mărturisit tânăra.
Alina le predă acum copiilor de vârstă școlară cursuri de vioară și violă, iar, în plus, aduce bucurie cu repertoriul bazat pe folclor românesc și din zona Balcanilor, pe care îl interpretează cu trupa mixtă în care a fost cooptată.
„În trupa Patrioskas, reinterpretăm piese pe care le alegem toți, suntem cinci membri, dintre care trei spanioli și doi români. Este tare frumos să vezi cum cei trei membri spanioli caută și aleg piese din repertoriul nostru, inclusiv ducându-ne în urmă, la repertoriul Mariei Tănase”, poveste tânăra.
„Avem un public foarte variat, este adevărat, sunt aici mulți români, dar și mulți spanioli, iar datorită mediului în care lucrez, am prieteni de multe naționalități, de le germani, americani, francezi. De aceea, încercăm să alegem un repertoriu care să placă tuturor, să le scoată veselia și să îi facă să danseze și să se simtă bine”, a detaliat Alina.
Cu ocazia interviului, tânăra profesoară de vioară și violă, alături de unul dintre colegii din trupa Patrioskas, au interpretat o colindă românească, dar și o piesă clasică, din repertoriul internațional de sezon.
Urmăriți interviul integral: