Bucureștiul este un oraș inadaptat și nepregătit să facă față schimbărilor și transformărilor climatice din prezent. Dacă lucrurile nu se vor schimba, Capitala nu va putea face față provocărilor climatice, iar repercusiunile ar putea atinge cote alarmante, atenționează Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.
„Este clar că Bucureștiul nu este pregătit acum pentru clima actuală. Se trăiește prost în București, pentru că nu este un oraș adaptat la clima din prezent. Cu atât mai mult, dacă rămâne în stadiul actual, nu va putea face față la provocările de peste 10, 20, 30 de ani”, a explicat Roxana Bojariu.
Climatologul a precizat că și acum se văd efectele, în special când insula de căldură a Bucureștiului se suprapune peste valurile de căldură în anotimpul cald și se produc extreme termice mult mai mari decât în zonele în care nu sunt clădiri, drumuri sau asfalt.
Avem aici exemple multiple. Sunt efecte asupra sănătății populației din oraș. Stresul termic, arată studiile – și noi avem lucrări care sperăm că vor fi publicate – că impactul în mortalitate, mai ales în cea legată de boli, cum sunt cele cardiovasculare, crește odată cu avansarea semnalului schimbării climei și crește mult mai mult în zona urbană a Bucureștiului„, a explicat Roxana Bojariu.
Climatologul a atras atenția că haosul urbanistic ne-a făcut foarte mult rău, iar modificările climatice au dus la o scădere a mortalității de iarnă în bolile cronice, dar și la o crește mare a mortalității legate de stresul termic din vară.
„Dacă acum există o mortalitate mai mare legată de temperaturi iarna, de temperaturi scăzute, odată cu modificările climatice, această mortalitate de iarnă în bolile cronice scade, dar crește foarte mult cea legată de stresul termic din vară. Astfel, per total, în scenariul pesimist, vom avea o mortalitate mai mare în vară, în orașul București.
Pe de altă parte, este vorba de felul în care trăim, de calitatea vieții, care se deteriorează pe măsură ce trăim în felul acesta de oraș în care spațiul verde este diminuat, în care izolăm solul de atmosferă din ce în ce mai mult.
Noi trebuie să aducem natura în acest oraș și sunt semne, chiar dacă încă fragile, ale unei evoluții în acest sens – Parcul Natural Văcărești. Este un lucru extraordinar că avem o astfel de bucată de natură în oraș și va trebui să gândim dezvoltarea orașului mult mai bine.
Haosul acesta urbanistic ne-a făcut foarte rău, ne-a făcut rău ca persoane, pentru că fizic ne îmbolnăvește, dar ne face rău inclusiv când vorbim de viața de zi cu zi, de costurile și calitatea vieții”, a mai spus climatologul Roxana Bojariu.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: