EXCLUSIV VIDEO | Starea de alertă epidemică pentru gripă s-ar încheia în februarie. Medicul Adrian Marinescu: „Deocamdată sunt destul de multe prezentări. Eu cred că vom spune cât de curând că suntem într-un trend descendent”
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara, la începutul lunii ianuarie, starea de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Acum, ministrul a precizat că numărul cazurilor de gripă și viroză este în scădere și că, în două săptămâni, se va încheia starea de alertă. Medicul Adrian Marinescu a apreciat, pentru Gândul, că începând de săptămâna viitoare, va exista un trend descendent al cazurilor de gripă.
„Adresabilitatea începe să scadă și sunt convins că nu este vorba doar despre Institutul Matei Balș. Ne apropiem de momentul în care vom avea un trend descendent, deci lucrurile încep să se echilibreze, dar cred că oamenii au și înțeles că trebuie să ajungă la camera de gardă atunci când într-adevăr este o urgență și că pot rezolva, de exemplu, cu medicul de familie și că pot, de multe ori, să fie monitorizați acasă atunci când au o formă ușoară”, a spus Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„Eu cred că vom spune, cât de curând, că suntem într-un trend descendent. Într-o săptămână de acum încolo vom discuta despre acest trend. Se vede la nivel de adresabilitate, dar contează că oamenii nu mai vin numai la camera de gardă. Cred, însă că de la începutul lunii februarie vom discuta de această scădere, care va fi mai mult decât evidentă și nu doar la gripă, ci la toate infecțiile respiratorii”, a adăugat acesta.
O „situație banală” poate duce la complicații
Medicul Adrian Marinescu spune că, în continuare, se prezintă mulți pacienți la camera de gardă.
„Deocamdată sunt destul de multe prezentări, mai multe față de ce se întâmpla acum două luni, înaintea sezonului. Vorbim despre gripă, despre infecții cu SARS-CoV-2, chiar dacă de cele mai multe ori sunt forme ușoare și vorbim și despre alte viroze. Sunt multe virusuri care pot da diverse infecții și unele dintre ele, mai ales la cei care sunt în vârstă și cu boli asociate, ar putea să ridice probleme și să fie complicații”, a precizat medicul infecționist.
„O viroză pe care noi o numim infecție banală sau o numim situație banală poate să reprezinte, pentru cineva care are boli cardiace, boli pulmonare, diabet zaharat sau care are și o anumită vârstă, peste 65 de ani, complicații pulmonare și nu numai”, a adăugat acesta.
2023 – închiderea pandemiei
Adrian Marinescu este de părere că, în 2023, se va încheia și pandemia de coronavirus.
„Legat de infecția cu SARS-CoV-2 discutam încă de anul trecut și spuneam că suntem în etapa de conviețuire, lucru care nu s-a schimbat. Eu cred că, în viitorul apropiat, vom discuta de închiderea pandemiei, dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea infecție cu SARS-CoV-2. Pandemia înseamnă impact important la nivelul mapamondului într-un interval scurt de timp, lucru care nu va mai exista cât de curând. Atunci vom discuta, la fel cum facem cu infecțiile sezoniere, de SARS-CoV-2”, a spus medicul infecționist Adrian Marinescu.
În același timp, medicii ne recomandă să respectăm regulile de igienă, să evităm contactul cu persoanele care au o simptomatologie acută, iar, în momentul în care avem simptome, să evităm intrarea în colectivitate.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | Doctorul Adrian Marinescu: „Trebuie să fim atenți, deoarece și gripa duce la complicații”