Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor. „Să schimbăm salariile o lună, să vadă dacă se poate trăi cu 1.600 de lei. Ei și-au mărit salariile, nouă nu”

EXCLUSIV VIDEO | Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor. „Să schimbăm salariile o lună, să vadă dacă se poate trăi cu 1.600 de lei. Ei și-au mărit salariile, nouă nu”

Aproximativ 600 de angajați din învățământ, personal nedidactic din București și din țară, au cerut majorarea salariilor, la protestul din fața Palatului Parlamentului, în ziua în care s-a votat bugetul pentru 2023, iar Educația a primit doar 2,1% din PIB. Protestul a fost organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care a acuzat guvernanții că nu au aplicat nici până acum în integralitate majorările prevăzute în Legea salarizării unitare, iar personalul nedidactic din educație a rămas cu salarii nete între 1.700 și 2.200 de lei. 

Printre problemele pe care sindicaliștii le-au semnalat se mai numără și neacordarea sporului pentru condiții de muncă, neplata orelor suplimentare, efectuate peste programul de lucru, inexistența normativelor de personal, nedecontarea navetei, neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației și neacordarea a 6% din PIB pentru Educație.

Protestele vin după ce, în 13 decembrie, reprezentanții FSLI au transmis, la discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației, Ligia Deca, secretarul de stat Sorin Ion și directorul Mihai Păunică, care sunt principalele probleme cu care se confruntă salariații din sistemul de învățământ. La discuții, premierul  ar fi fost de acord cu propunerea ca debutanții din învățământ să aibă salariul mediu brut pe economie în noua lege a salarizării.

Deși au avut o primă rundă de discuții cu guvernanții, sindicaliștii nu au renunțat la protestul pe care l-au anunțat în fața sediului Parlamentului, în ziua în care se vota bugetul pentru 2023, care aduce Educației doar 2,1% din PIB.

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

„Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea!”, „Legea este aceeași pentru toți, cei ce nu o aplică sunt hoți!” sau „Voi câte zile puteți trăi cu salariul unei îngrijitoare?” sunt doar câteva dintre mesajele afișate pe pancartele protestatarilor veniți în fața Palatului Parlamentului.

Echipați cu fluiere și vuvuzele, manifestanții au cerut demisia guvernanților, scandând că „fără educație, moare orice nație”. Protestatarii au adus cu ei și fluturașul de salariu, pentru a arăta cât de puțini bani le dă statul după o lună de muncă.

”Protestăm pentru nedecontarea navetelor, ore suplimentare neplătite. Avem și noi rate la bănci, avem facturi de plătit. De unde să ne ajungă din 2.000 de lei să plătim toate astea? Dau 600 de lei numai la navetă. Fac naveta 40 de kilometri pe zi, dus-întors”, a spus unul dintre protestatari, mecanic agricol la Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci.

„Protestăm pentru salariile mici pe care le avem. Avem un salariu de 1.600 de lei – cine poate să trăiască așa? Să le dăm lor acest fluturaș și ei să ni-l dea nouă pe al lor, o lună de zile, să vedem dacă se poate. Avem apă, cablu, lumină, lemne, gaze, medicamente, că suntem bolnavi praf toți, și copiii. Cu ce să trăim? Cu bănuții aceștia pe care îi luăm? Pentru ce să ne ajungă aceștia? Mai nimic!”, a afirmat o femeie prezentă la protest.

Protestăm pentru drepturile ce ni se cuvin, care nu ni s-au dat și le vrem înapoi. Uitați-vă și dumneavoastră dacă se poate trăi cu acest venit și cu sporurile care ni s-au luat. S-au scumpit toate și dacă din 2066 se poate trăi, nu am vrea decât atât: un schimb de salariu o lună și dacă dumnealor cred că este totul OK, atunci jos pălăria în fața lor”, a spus o altă femeie prezentă la manifestație.

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

„Pentru ce am venit noi astăzi? Pentru drepturile care ni se cuvin. Salariile sunt foarte mici, nu ne ajungem cu banii, medicamente, întreținere, gaze, lumina. Pentru ei s-au găsit bani, pentru noi… Ei și-au mărit salariile, au bani destui, noi, nimic. Pentru asta am venit – condiții mai bune de trai, și pentru acasă și în învățământ, în același timp, pentru copii”, a spus un protestatar.

„Personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic au fost marginalizați, nu ni s-a acordat, de ani de zile, o mărire de salariu și vedeți că au crescut toate prețurile la alimente, la energie, la tot. Problemele acestea au repercusiuni și în familiile noastre”, a spus un alt bărbat prezent la protest.

„Am venit să protestăm pentru personalul nedidactic, să îi susținem, suntem alături de ei, deoarece au salarii foarte mici și condiții foarte grele de muncă. Îngrijitorii, paznicii, mecanicii au salarii de mizerie – 1.700 de lei, maxim 2.000 de lei. 2.000 de lei la o persoană care are peste 20 de ani de vechime în muncă.

Ne dorim să obținem și pentru ei măriri, la fel cum obțin și profesorii, să le aliniem și lor salariile, cât de cât, la condiții decente de trai. Să se dea sporul de condiții grele de muncă – pe care l-au avut și li s-a luat în 2010 – pentru personalul auxiliar, că și ei au condiții destul de mici, la fel, li s-au tăiat sporurile”, a explicat secretarul-șef al Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, Claudia Bondoc.

„Am venit ca să apărăm drepturile colegilor noștri, personalul nedidactic. Au salariul minim pe economie, chiar mai mici decât minim pe economie, având în vedere că ei au sporurile de concediu băgate în salariu. Dacă am scoate indemnizația de concediu, le-ar rămâne un salariu mai mic decât salariul minim pe economie. Și trebuie să menționăm faptul că un sistem nu poate funcționa fără toate compartimentele. Dacă nu avem grijă și de compartimentul nedidactic, sistemul nostru nu ar putea să funcționeze”, a precizat un alt angajat din învățământ.

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

La protest a fost prezent și secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Ion Zoican, care a spus că își dorește ca Legea salarizării unitare să fie aplicată integral, astfel încât personalul nedidactic din învățământ să aibă un salariu din care să poată supraviețui.

„Protestul este organizat pentru personalul nedidactic din învățământ, care are cele mai mici salarii din sistemul bugetar, între 1.700 și 2.200 de lei. Cu acești bani nu se poate trăi la prețurile din prezent, din România. Protestăm pentru aplicarea integrală a Legii 153/2017, ca să poată să crească și salariile colegilor noștri cât de cât, pentru a putea să trăiască.

Orele suplimentare să fie plătite – sunt efectuate în diferite zile, poate și sâmbăta și duminica, și nu sunt plătite -, regulamentul de sporuri să fie aplicat și sistemului de învățământ, cum este aplicat altor sisteme, altor domenii de activitate din sistemul bugetar.

Totodată, dorim să se facă o indexare a salariilor cu rata inflației. Rata inflației este în jur de 16% anul acesta, iar în ultimii 3-4 ani, se depășește 35%. Salariile au crescut cu procente infime pe lângă rata inflației, care este destul de mare”, a spus Ion Zoican.

Președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, Iosif Mitică, a afirmat că protestează și față de clasa politică actuală din România, „care se pregătește să aloce anul viitor un buget de 2,1 sistemului de învățământ românesc”.

„Dorim să protestăm pentru a atrage atenția asupra situației mai mult decât dezastruoase a colegilor noștri din categoria personalului nedidactic, acesta este principalul motiv pentru care suntem aici. Într-o familie unde sunt doi salariați în această situație, ai și unu-doi copii în întreținere, practic, te întrebi cum reușesc să trăiască. Dorim să facem tot ce putem pentru ca situația lor materială și profesională să fie mai bună.

Din punctul meu de vedere și al tuturor colegilor prezenți aici, protestăm și împotriva acestei clase politice, care se pregătește să aloce anul viitor un buget de 2,1% sistemului de învățământ românesc, bătându-și joc, practic, de copiii noștri și de viitor. Asta în condițiile în care, fiind membri ai Uniunii Europene, nu vrem să învățăm că media alocărilor bugetare este de 5,5%, iar legea în România spune 6% din PIB”, a mai spus Iosif Mitică.

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

Sute de angajați din învățământ au protestat în fața Parlamentului pentru majorarea salariilor

Președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar al Sectorului 4 din București, Cornelia Popa-Stavri, este de părere că Guvernul ar trebui „să găsească unele soluții pentru sprijinul persoanelor din învățământ, personalul nedidactic, dar și didactic auxiliar”.

„Astăzi, am dedicat acest protest condițiilor din învățământ, personalului nedidactic, care ia un salariu între 1.710 lei și 1.925 de lei salariu net, personal căruia, conform Ordonanței privind unele măsuri fiscal-bugetare, nu li se plătesc orele suplimentare de lucru, deși suntem într-un deficit major de personal nedidactic. Oamenii acoperă suprafețele de curățenie și li se recomandă să ia timp liber.

După cum vedeți aici, cu 1.700 de lei salariu, 500 de lei la utilități, 1. 200 de lei la credit, rămân muritori de foame. Mi se pare normal ca Guvernul să găsească unele soluții pentru sprijinul persoanelor din învățământ, personalul nedidactic, dar și didactic auxiliar, care încasează un salariu până în 3.000 de lei, în condițiile în care, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei”, a mai spus Cornelia Popa-Stavri.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că acțiunile de protest vor continua joi 15 decembrie și vineri 16 decembrie, în fața prefecturilor din majoritatea județelor.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele