EXCLUSIV VIDEO | Termenul evaluării cererilor pentru înființarea centrelor de zi, finanțate prin PNRR, a fost prelungit
This browser does not support the video element.
Natalia Intotero a spus, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că schimbarea de ministru a generat în instituție o întârziere a evaluării cererilor proiectului de înființare a centrelor de zi pentru copii, susținut prin PNRR, deoarece ”când se vehiculează deja într-o instituție că s-ar putea să se schimbe unul dintre șefi sau șeful cel mare, deja angajații nu mai muncesc cu atâta atenție și cu atâta implicare”. Ministrul Familiei a prelungit termenul cu două luni și recunoaște că se află ”puțin în întârziere”, iar proiectul ar trebui realizat până la finalul lui 2024 pentru ca cei 50 de milioane de euro din PNRR să nu se piardă.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalități de Șanse a detaliat, în cadrul interviului, în ce stadiu sunt proiectele pe care instituția le desfășoară cu finanțare prin PNRR. Natalia Intotero a menționat că proiectului de înființare a unor centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, finanțat prin PNRR, se află în întârziere.
”Avem, pe PNRR, 50,2 milioane de euro pentru construirea a 150 de centre de zi. De ce centre de zi? Pentru ca, în timpul zilei, copiii să beneficieze de sprijin, iar seara, acești copii să rămână acasă alături de familiile biologice. Ce fel de sprijin o să primească ? Sprijin din partea unor cadre didactice pentru ore remediale, să fie susținuți pentru materiile care au fost predate la școală. De asemenea, sprijin cu o masă caldă și sănătoasă sau cu anumite obiecte vestimentare, sprijin cu un consilier școlar, psiholog în cazul în care aceștia au nevoie. Deci forme de sprijin, astfel încât acești părinți să nu fie nevoiți să-i lase într-un astfel de centru și, așa cum spuneam, în cursul după-amiezii, ei să se întoarcă acasă. Vor fi finanțate 150 de astfel de centre”, a explicat ministrul Familiei.
Natalia Intotero a menționat că întârzierea acestui proiect din PNRR este generată de ritmul scăzut în care angajații instituției muncesc în perioadele de schimbare a ministrului. Deși termenul de evaluare a cererilor de finanțare din cadrul proiectelor centrelor de zi era inițial 10 august, actualul ministru al Familiei a prelungit cu încă două luni, deoarece angajații ”nu s-au încadrat să evalueze cele 150 de centre declarate eligibile din cele 180 de cereri”.
”Solicitările au fost depuse din partea unităților administrativ-teritoriale din diferite zone ale țării și termenul de implementare, construcție sau reabilitare a unui spațiu în acest sens, dotarea cu tot ce presupune realizarea activităților pe care le-am menționat, angajarea personalului să se realizeze până la finalul anului 2024. Aici suntem puțin în întârziere. De ce? Fiecare schimbare de ministru înseamnă o perioadă de stagnare.
În primul rând, când se vehiculează deja într-o instituție că urmează sau s-ar putea să se schimbe unul dintre șefi sau șeful cel mare, deja angajații nu mai muncesc cu atâta atenție și cum atâta implicare. Apoi, imediat după schimbare, categoric că revin două-trei săptămâni părții de acomodare. S-a întâmplat și de această dată.
Termenul de evaluare a acestor cereri de finanțare a fost 10 august. L-am prelungit cu două luni pentru că nu s-au încadrat să evalueze cele 150 de centre declarate eligibile din cele 180 de cereri de finanțare, însă voi fi alături de colegii din aceste direcții, alături chiar și prin prezență fizică, astfel încât aceste proiecte să fie la duse la îndeplinire, așa cum prevede Programul Național de Redresare și Reziliență”, a mai spus Natalia Intotero.
Ministerul Familiei continuă să ofere 15.000 de lei pentru familiile care nu pot avea copii
Unul dintre cele mai populare proiecte de sprijin pentru familii este cel prin care se acordă 15.000 de lei pentru persoanele care nu pot avea copii pe cale biologică. Finanțarea a atins 9.000 de beneficiari, a menționat ministrul.
”În afară de acest proiect mai sunt unele demarate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și anume un proiect de impact este cel prin care se acordă sprijin financiar în valoare de 15.000 lei pentru familiile care nu pot să aibă copii pe cale biologică și sunt nevoiți să apeleze la medici, la tot ceea ce înseamnă evoluție în acest domeniu. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta, a crescut numărul beneficiarilor, deci s-a ajuns la 9.000.
De asemenea, s-au mai făcut mici modificări în ghidul de finanțare. Unul dintre părinți trebuie să fie cetățean român, dar celălalt poate să aibă și o altă cetățenie, deci nu neapărat cetățean român. Modificarea a venit și la solicitarea beneficiarilor”, a detaliat Natalia Intotero.
Vârsta femeilor care pot accesa acest sprijin trebuie să fie între 20 și 45 de ani.
Un alt proiect derulat de Ministerul Familiei care va continua este programul ”Materna”, prin intermediul căruia viitoarele mame își pot deconta analize și investigații.
”Am semnat Hotărârea de Guvern pentru programul Materna, pentru programul prin care acordăm un sprijin copiilor și tinerilor cu vârsta între 10 și 17 ani, pentru a-și putea achiziționa acele aparate dentare pentru cei care au probleme de sănătate în acest domeniu.
Pe programul Materna, se decontează anumite analize și investigații pentru femeile însărcinate cu o sarcină delicată, ceea ce nu se decontează la stat, în valoare de 2.500 lei”, a specificat ministrul Familiei.
Peste 220.000 de vouchere vor ajunge la copii, pentru reducerea abandonului școlar
Natalia Intotero a mai spus în interviu că pe circuitul de avizare al Ministerului Familiei se află și un proiect prin care peste 220.000 de vouchere vor fi acordate familiilor cu venitul net sub 8.000 de lei, pentru a-și putea susține copiii în școală.
”Peste 220.000 de vouchere pentru copiii care provin din familii cu venitul net până în 8.000 lei din partea celor doi părinți sau familii monoparentale – 7.000 de lei. Prin aceste vouchere pot fi achiziționate hăinuțe, încălțăminte și alte obiecte necesare pentru copii, ca aceștia să poată să meargă la școală, pe lângă, bineînțeles, toate celelalte programe de susținere a participării la școală și de diminuare a abandonului școlar, transport gratuit, masă caldă și sănătoasă, cabinet de medicină școlară ș.a.m.d. Deci, există mai multe, cinci, mi se pare, proiecte de hotărâri. Le-am semnat în urmă cu două săptămâni și acum sunt pe circuitul de avizare”, a mai spus ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în interviul la Gândul Exclusiv.
Urmărește interviul integral: