Ninsorile din ultimele zile le dau bătăi de cap bucureștenilor care locuiesc la marginea Sectorului 1 al Capitalei. În cartierul Chitila Triaj, troiene uriașe s-au format pe străzi, iar drumurile sunt brăzdate de șanțuri pline de noroi.
Oamenii care locuiesc în această zonă a Bucureștiului se plâng că plugurile nu vin niciodată să deszăpezească, iar deplasarea dintr-un loc într-altul este extrem de dificilă.
„Nu vine nimeni – nici primar, nici notar, nici ce este pe la Sectorul 1. Noi suntem niște oameni aruncați, de 70-80 de ani, în cartierul acesta, fără nicio milă de la nimeni. Foarte rău stăm aici și plătim și noi dări la stat și avem familii bolnave, bătrâne, fără niciun fel de transport. Suntem niște oameni aruncați în cea mai mare mocirlă”, a mărturisit o femeie, întrebată dacă utilajele de deszăpezire au ajuns în zona în care locuiește.
„Uite așa stăm, cum vedeți dumneavoastră, nu altceva mai mult. Suntem bătrâni, eu am soțul bolnav, stăm în ultima casă, acolo”, a mai spus femeia.
Întrebată dacă este de părere că autoritățile vor lua măsuri în ceea ce privește acțiunile de deszăpezire în cartierul Chitila Triaj, aceasta a precizat: „Nu, nu cred. Poate că vreun Dumnezeu o fi și pentru noi. Nu cred asta, pentru că aici, chiar dacă vin plugurile, pun zăpada chiar acolo, la mine, în fața casei mele. Atâta pot să vă spun. Suntem mai rău ca și câini, pentru că pe câini îi adună și îi pune la adăposturi. Suntem amărâți, într-un cuvânt, să vă zic așa. Foarte rău, foarte rău stăm aici, în cartierul acesta”.
La o stradă distanță, o altă femeie se confruntă cu aceeași problemă. Aceasta spune că localnicii nu mai au niciun mijloc de transport în cartier și le este foarte greu să se deplaseze între două puncte de cale ferată.
Întrebată dacă plugurile vin vreodată să deszăpezească această zonă, femeia a afirmat: „Câteodată, când era celălalt primar, mai veneau, îndreptau și drumurile și mai punea ceva pietriș, mai ieșeam din gropile cartierului și mai aveam și noi șansa podului, cu transportul în comun, care ne-a lăsat baltă.
Noi nu putem, suntem bătrâni, suntem bolnavi, o generație îmbătrânită, vechii salariați ai căii ferate. Ne deplasăm greu între două puncte de cale ferată, nord și sud. Noi nu avem cu ce, n-avem magazine, n-avem niciun mijloc de de trai. Singura civilizație este mașina de gunoi și acel transport în comun, care a dispărut de patru ani și jumătate.
Băiatul meu a fost prins de ploaie pe pod, nu este lumină, sunt haite de câini, n-ai bancă, n-ai unde să te adăpostești. Ne descurcăm foarte greu, atât de amărâți cum suntem, mergem cu taxiurile la doctor, acesta este singurul mijloc de a ieși de aici, dacă ești bolnav și bătrân, că altfel, n-ai cum să ieși”.
Cu lopata în mână, o altă localnică din cartierul Chitila Triaj încerca cu greu să deszpăzească trotuarul din fața curții. Mai mult, aceasta spune că există riscul de a i se inunda curtea din cauza nămeților care nu sunt dați la o parte cu ajutorul plugurilor de deszăpezire, ajungând, astfel, să se topească.
„Suntem ai nimănui, nimeni nu vrea să ne asculte. Uitați cum am cărat apa cu găleata, ca să nu mă inunde în casă. Cu lopata, la fel. Suntem amărâți, amărâți… De ce nu vrea să ne audă și pe noi nimeni? Plătim atâtea taxe și atâtea dări la stat. Ce să mai spun, dacă eu plătesc impozitul la casă și eu n-am nimic, mașină, trotuar, n-am asfalt, n-am canalizare, nimic, nimic…
Pentru ce oare? Nu vrea nimeni să vină să vadă cum ne descurcăm și noi aici – nu tu mașină, să te duci și tu în oras. Este podul acesta aici, nu poate să treacă mașina, că este podul deformat și nimeni n-a luat în considerare nimic, nimic… Ce om face, nu știu. O să murim împotmoliți, aici, în mocirlă”, a spus femeia.
„Dacă eu nu pot să scot asta sau dacă vine o ploaie, eu trebuie să dau apa afară. Uitați aici, uitați cum este apă și eu trebuie să o scot cu pompa. Am pompă și cu furtun, s-o dau pe stradă, că altfel mă inundă în curte”, a adăugat femeia.
CITEȘTE ȘI:
Prognoza meteo specială pentru București. Până când va mai ninge în Capitală