Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Victor Hănescu, drumul de la campion la antrenor. ”La 14 ani, voiam să mă las de tenis, pentru că nu aveam bani”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Hănescu, drumul de la campion la antrenor. ”La 14 ani, voiam să mă las de tenis, pentru că nu aveam bani”

După o carieră de succes în tenisul de câmp, fost ocupant al locului 26 în clasamentul ATP, Victor Hănescu a rămas pe terenul de tenis, dar din perspectiva antrenorului. A pus bazele unei academii cu programe complexe de pregătire, unde antrenează jucători de top din România și din străinătate. Drumul până aici nu a fost deloc ușor, mai ales că, în copilărie, nu a avut de unde să primească o serie de sfaturi care să-l ajute în carieră, așa încât la 14 ani a fost la un pas să renunțe la tenis.

Pe Victor Hănescu l-am găsit la academia pe care înființat-o în urmă cu aproximativ șapte ani, alături de jucătorii pe care îi formează zi de zi pentru a deveni mai buni în ceea ce fac. Când a deschis această academie de tenis, s-a gândit că ar fi nevoie în România de un loc în care echipe de profesioniști să-i ghideze pe copiii care vor să joace tenis, dar mai ales pe părinții lor. Asta pentru că nu a uitat cât de greu a fost pentru el și pentru familia lui să găsească persoanele de la care să primească sfaturile potrivite pentru o carieră în tenisul de performanță.

“Mie mi-a plăcut tenisul și, crescând în România, m-am lovit de multe. Părinții nu erau din tenis, nu au făcut sport, nu știau cum trebuie să fie un antrenor, cât să mă antrenez, ce turnee să joc. Și mi-am dat seama că, venind în România cu un proiect de genul ăsta, ar fi benefic atât pentru sportivi, cât și pentru părinți”, a spus Victor Hănescu, în interviul pe care l-a acordat pentru Gândul.

Când s-a hotărât să pună bazele unei academii de tenis, a muncit la fel de mult ca atunci când se antrena pentru competițiile de top din România și din străinătate. Cu răbdare și cu efort susținut, a reușit, iar astăzi antrenează inclusiv sportivi din străinătate.

“După șapte ani, de abia, pot să spun că se văd rezultatele. Terenurile sunt pline cu juniori care vor să învețe, care își doresc să facă performanță, cu sportivi din străinătate care vin să se antreneze alături de mine”, a spus Victor Hănescu.

În cadrul academiei de tenis fondată de Victor Hănescu sunt concepute programe pentru toate categoriile de vârstă. Pe cele două terenuri de minitenis se pot antrena copiii care au între 4 și 7 ani, cu mingi și rachete adaptate nivelului lor de vârstă. Apoi, pe celelalte patru terenuri se antrenează juniorii și cei care vor să facă performanță. În acest caz, programele de pregătire includ și antrenament fizic, psihologic, yoga, pilates. Practic, vorbim de antrenamente complexe, pe modelul academiilor de top din străinătate.

“Ar fi trebuit să mă las de tenis, dar mi-am văzut de drumul meu”

Victor Hănescu își amintește că în jurul vârstei de 14 ani a vrut să se lase de tenis, pentru că nu avea suficienți bani să meargă în turnee. Din acest motiv, la 16 ani încă nu ajunsese campion național, dar nu a renunțat, ceea ce îi îndeamnă să facă pe toți jucătorii pasionați care vor să atingă performanța în tenis.

La 13-14 ani, voiam să mă las de tenis, pentru că nu aveam bani să joc turnee nici prin țară, nu aveam antrenor. La 16 ani, nu fusesem nici campion național, eram pe locul 12 în țară. Nu eram nici fizic foarte bine, poate nu eram nici suficient de matur și, dacă mă uitam în jurul meu, erau copii excepționali. Ar fi trebuit să mă las de tenis, dar eu mi-am văzut de drumul meu. Până la urmă, să fii campion cred că înseamnă să treci peste aceste momente și să muncești mai departe”, a explicat Victor Hănescu.

De aceea, oferă de multe ori exemplul personal și îi sfătuiește pe părinți să aibă răbdare cu copiii lor, pentru că tenisul este un sport individual care necesită foarte mult timp de pregătire.

”Părinții pun o presiune enormă, își doresc rezultate cât mai repede”

Mai mult decât atât, participarea la competițiile internaționale nu ar trebui nici ea grăbită, spune Victor Hănescu.

Atât părinții, cât și sportivii ar trebui să se concentreze mai întâi pe competițiile interne, să demonstreze că sunt campioni în țara lor și abia apoi să se gândească la turneele internaționale. Astfel, pot economisi sume importante de bani, care să-i ajute să se perfecționeze ca sportivi.

“Cred că abordarea este diferită în România. Cred că, în România, părinții își doresc ei mai mult decât sportivii și pun o presiune enormă, la modul că își doresc rezultate cât mai repede. Pe când, în afară, există ideea de a duce copilul către o academie, a lăsa profesioniștii să se ocupe, a participa la discuții cu antrenorii, dar într-un cadru civilizat. Nu vii la o academie să îi spui antrenorului ce să facă”, a mai spus Victor Hănescu.

“Nu cred că performanța se face neapărat cu bani mulți”

Conștient că presiunea financiară o resimt, mai devreme sau mai târziu, toți părinții și tinerii care îmbrățișează acest sport, Victor Hănescu îi asigură pe aceștia că performanța se poate face și cu bani puțini. Un sportiv serios și muncitor, spune el, va atrage oameni de calitate în jurul lui, care, până la urmă, îi vor oferi resursele de care are nevoie pentru a performa.

Eu nu cred că performanța se face neapărat cu bani mulți, pentru că eu sunt exemplul clar că poți să faci performanță și cu mai puțini bani. Dar este nevoie de un vis, de multă muncă, de talent, de răbdare. Eu nu am avut niște condiții de lux. Poate pare greu de crezut, dar este adevărat. Eu nu am avut bani și am întâlnit un antrenor care a investit în mine și m-a ajutat. Când am avut nevoie de un psiholog, nu am știut unde să-l găsesc și l-am cunoscut la un turneu. Eu cred că, dacă îți dorești cu adevărat să faci un lucru, universul sau Dumnezeu face ca lucrurile să se întâmple”, a spus Victor Hănescu.

Și tocmai pentru că vrea să ajute cât mai mulți sportivi să-și îndeplinească visul, Victor Hănescu este dispus să ofere sfaturi și celor care nu se antrenează la academia lui. De aceea, îi îndeamnă mai ales pe părinți să îl contacteze, prin e-mail sau personal, atunci când este pe teren și antrenează, pentru a-i adresa câteva întrebări, dacă se află într-o situație dificilă și nu știu ce ar trebui să facă.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Eric Maximmilian Niță, campionul care la 14 ani domină tenisul românesc, are o nouă țintă: Wimbledon. Cu ce preț?

EXCLUSIV VIDEO | Secretele locului unde cercetătorii i-au ajutat pe Robert Glință și Carmen Bunaciu să-și crească performanțele și să ajungă campioni

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO