EXCLUSIV VIDEO | Violență extremă la Centrul Educativ Buziaș. Un tânăr este aruncat la pământ, lovit cu pumnii și cu bastoanele de doi supraveghetori
This browser does not support the video element.
Un caz de violență s-ar fi petrecut, zilele trecute, la Centrul Educativ Buziaș, un loc destinat resocializării minorilor și tinerilor care au săvârșit fapte penale şi cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, acesta fiind în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Din imaginile primite de Gândul, se poate vedea cum un adolescent din centru este extras violent dintr-un grup de tineri scoși în curtea unității, aruncat la pământ, lovit cu coatele și cu pumnii, apoi și cu bastoanele, de către doi supraveghetori. Ulterior, unul dintre cei doi supraveghetori lovește și un alt tânăr din grupul scos în curtea unității.
Gândul a solicitat ANP să precizeze data când a avut loc incidentul, dacă acesta este deja cunoscut de conducerea Centrului Educativ Buziaș și dacă se fac verificări sau o anchetă internă, pentru a lămuri cine sunt cei doi agenți supraveghetori care lovesc cu brutalitate un tânăr.
Peste 170 de tineri sunt în Centrul Educativ Buziaş
Potrivit site-ului ANP, în Centrul Educativ Buziaș sunt, joi, 173 de tineri. Aceștia au fost găsiți vinovați de instanță pentru săvârșirea unor fapte penale comise înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, pentru care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.
Potrivit informațiilor de pe site-ul ANP, la Centrul Educativ de la Buziaș se aplică ”o strategie de protecţie pe două coordonate: pe de o parte, apărarea societăţii faţă de pericolul proliferării unor fapte antisociale iar, pe de altă parte, protecţia minorilor și tinerilor internaţi faţă de factorii care ar periclita evoluţia adecvată a personalităţii lor”.
Tinerii din centru ar trebui să fie implicați în activități educative şi terapeutice, la care, în unele cazuri, să participe și părinții acestora.
Totodată, cu ajutorul unor organizații guvernamentale şi nonguvernamentale, pentru acești tineri care au comis fapte penale când erau minori ar trebui găsite soluții de reintegrare socială, la finalul perioadei de reeducare din centru.
Misiunea Centrului Educativ Buziaș ar fi, potrivit ANP:
- ”asigurarea unui standard de viaţă care să permită dezvoltarea armonioasă a personalităţii fiecărei persoane internate;
- respectarea şi promovarea drepturilor fiecărei persoane internate şi asigurarea protecţiei împotriva oricărei forme de abuz (fizic, psihic, sexual, neglijare);
- individualizarea tratamentului în funcţie de caracteristicile fiecărei persoane internate pentru dezvoltare fizică şi psihosocială echilibrată;
- păstrarea şi dezvoltarea legăturilor persoanelor internate cu familia şi comunitatea”.
Practic, în centrul educativ, tinerii ar trebui să își continue studiile, pentru ca, după punerea în libertate, să îşi poată continua pregătirea şcolară. De asemenea, ar trebui să participe la cursuri de pregătire profesională, pentru a-i ajuta să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă.
Potrivit ANP, Centrul Educativ unde tineri care au comis fapte penale sunt internați urmărește:
- ”intervenţia educativă în perspectiva dobândirii unor atitudini pro-sociale;
- intervenţie terapeutică, cu scopul reorganizării şi echilibrării personalităţii;
- includerea persoanelor internate în activităţi valorizatoare, evidenţiindu-se resursele acestora, cu scopul de a obţine modificări pozitive ale imaginii de sine;
- pregătirea pentru liberare a persoanelor internate astfel încât reintegrarea socială a acestora să fie una facilă”.