EXCLUSIV VIDEO | Zeci de mii de pelerini au venit să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului. „Este ajutător al românilor de pretutindeni, face mari miracole”

Publicat: 27/10/2022, 19:26
Actualizat: 27/10/2022, 23:34

Zeci de mii de credincioși din toate zonele României au venit, joi, la Catedrala Patriarhală din București pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov), Ocrotitorul Bucureștiului, sărbătorit în fiecare an, pe 27 octombrie.

  • Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Pantelimon, mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
  • Peste 60.000 de oameni s-au închinat în primele cinci zile la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie, reprezentanții Patriarhiei estimând că până la încheierea pelerinajului, pe 28 octombrie, numărul acestora ar putea să depășească 80.000.

În fiecare an, numeroși credincioși din București și din țară merg în pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, care sunt păstrare la Catedrala Patriarhală din Capitală. Cozi uriașe s-au format, joi, de la intrarea pe Dealul Mitropoliei până la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, unde pelerinii au venit să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

„De mulți ani venim și suntem bucuroși că ajungem aici. Dumnezeu ne ajută în continuare, pentru sănătate și pentru pace”, a spus o femeie, venită din provincie.

„E o zi deosebită. Nici n-aș fi putut să mă gândesc să nu vin. Este o încărcătură extraordinară. E o liniște, este tot ce vrea un om să aibă în sufletul lui – bunătate. Și doresc tuturor care vin aici să fie sănătoși și liniștiți”, a spus o altă femeie.

Întrebată de ce se află la slujba de astăzi de la Catedrala Patriarhală, o femeie din București a răspuns: „Am venit împreună cu copiii pentru sănătate, pentru sporul casei, pentru copii, să învețe bine”.

„Este o zi mare și am simțit să vin aici”, a spus o femeie venită din comuna Crivăț, județul Călărași.

„Nu putem să ne lepădăm de credință și de tot ce ne-am născut, de neamul românesc”

„Am venit să mă închin la Sfintele Moaște ale Sfântului Dumitru pentru ajutor, pentru spor, pentru pace, pentru ploaie – să ne dea ploaie, pentru că fără ploaie nu putem face nimic”, a spus o altă femeie, din Giurgiu.

„Am venit pentru binecuvântarea țării, a sănătății familiei și a tuturor celor care sunt bolnavi. Am o prietenă care este bolnavă, mă rog pentru ea și mai ales pentru Guvern, să ne dea o viață mai bună”, a spus o femeie din București.

„Am venit ca să mă închin la moaștele Sfântului Dimitrie. Am fost și anul trecut, Sfântul Dimitrie este ajutător al tuturor românilor de pretutindeni și face mari miracole. Nu putem să ne lepădăm de credință și de tot ce ne-am născut, de neamul românesc”, a spus o femeie din Moldova.

Întrebată pentru cine se roagă, o femeie din Roman a răspuns: „Pentru țară, în primul rând și pentru noi, în al doilea rând”.

20.000 de persoane s-a putea închina la moaștele Sfântului Dimitrie în ultimele două zile ale pelerinajului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, susține că „pelerinajul din anul acesta a decurs în condiții excepționale din toate punctele de vedere”, precizând că oamenii au acumulat experiența ultimilor doi ani și acum totul decurge ”în ordine, în limitele bunului simț, ale rațiunii, ale bunului gust”.

Vasile Bănescu a precizat că nu s-a consemnat niciun eveniment negativ, ”ceea ce contează enorm atunci când vorbim de un eveniment care include participarea a zeci și zeci de mii de oameni”.

„Astăzi este punctul culminant al evenimentului, pelerinajul prilejuit de marea sărbătoare a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Este, practic, ceea ce se numește marea sărbătoare a acestei perioade – este vorba de patronul orașului București. Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul XIII, în localitatea Basarabi din Bulgaria, de aceea se mai numește și Sfântul Dimitrie Basarabov.

Sfintele lui moaște au fost aduse în România și depuse în această catedrală în anul 1774. În 1792 se generalizează, practic, cultul lui în spațiul românesc, iar în 1955, Biserica Ortodoxă Română proclamă canonizarea lui, adică este introdus numele său și în calendar. După cum știm, peste 300.000 de români îi poartă numele.

Până în acest moment, au trecut pe la raclele cu Sfintele Moaște, aici, pe la Colina Bucuriei, peste 60.000 de persoane. Ne așteptăm să treacă cel puțin 10.000 sau poate 20.000 de persoane, astăzi și mâine, când, după trecerea ultimului pelerin, Sfintele Moaște vor fi retrase din baldachin și reașezate în Catedrala Patriarhală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a început în 22 octombrie și se va încheia vineri, 28 octombrie.

Peste 150 de jandarmi au asigurat zilnic ordinea la Catedrala Patriarhală 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, a spus că au fost mobilizați peste 150 de jandarmi pe zi pentru a menține ordinea și liniștea pe durata întregului pelerinaj.

„Jandarmeria Capitalei asigură măsurile de ordine publică la evenimentul religios prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Cu această ocazie, jandarmii, zi și noapte, pe toată perioada evenimentului, au asigurat măsurile de ordine publică, astfel că avem un dispozitiv de peste 150 de jandarmi, pe 24 de ore, dar au fost și mai mulți, în funcție de fluxul de enoriași care a trecut pe la raclă. În jur de 200 de jandarmi au fost cel mai mult în dispozitivul de ordine publică de aici.

Mulțumim Patriarhiei, organizatorului, pe această cale, pentru buna organizare a evenimentului, pentru buna colaborare cu Jandarmeria și pentru implicarea cu preoți și cu voluntari, care sunt un real sprijin pentru jandarmii din dispozitiv. Recomandăm tuturor participanților la acest eveniment să respecte caracterul solemn al evenimentului religios, să respecte recomandările forțelor de ordine și să nu se implice în conflicte de niciun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob.

În urmă cu o zi, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși au sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marcându-se, în tradiția populară, începutul iernii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Pantelimon, mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei (Grecia), înconjurat de preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri