VIDEO | Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită de tot mai mulţi români. „Este ceva destul de important, și pentru noi, și pentru femei. Îi cumpăr mereu flori”
This browser does not support the video element.
Celebrată mai ales în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada şi Australia, Valentine’s Day, sărbătoarea preferată a îndrăgostiților, devine tot mai populară și la noi în țară. Cum românii au început să acorde o importanță tot mai mare Zilei Îndrăgostiților, și florăriile din țară au vânzări considerabile de pe urma acestei sărbători. Mulți bărbați care astăzi le-au pregătit surprize partenerelor spun că nu obișnuiesc să le cumpere flori doar de Valentine’s Day, ci fac acest gest „măcar o dată pe lună”.
Trandafirii roșii sunt considerați un simbol al iubirii, așa că cei care vor să le facă o surpriză partenerelor, de Valentine’s Day, aleg mai mult aceste flori.
„Trenduri sunt multe, în fiecare an se schimbă conceptul și ideea de floristică, dar noi, cumva, suntem mai clasici și am rămas pe roșu întotdeauna, și cred că trandafirii roșii spun cel mai mult despre Valentine’s Day. Luând în considerare că este Valentine’s Day, noi ne-am axat foarte mult pe trandafirii roșii, calitatea întâi, cumva. Avem trandafiri de 90 de centimetri, aproape 100 de centimetri – un metru”, a spus Berta Teknekuran, fondatoarea Florăriei Sauvage din Capitală.
Întrebată dacă se vând mult mai multe flori de Valentine’s Day, florista a spus că anul trecut a vândut peste 300 de buchete și aranjamente florale și că anul acesta va fi cel puțin la fel.
„Pe data de 13 februarie, adică aseară, a fost foarte bine. Acum pot să zic că este ok, suntem în regulă, dar după-amiază începe nebunia, că toți pleacă spre casă. Pe 1 martie, 8 martie, dimineața merge foarte bine vânzarea, dar după-amiază suntem foarte solicitați. Anul trecut, de Valentine’s Day, la sfârșitul zilei, am rămas cu 30 și ceva de fire de trandafiri din 2.000 pe care le-am avut la fir, în vază.
Mergem către două categorii de vârstă, de la 18 la 35 de ani, cei care abordează Valentine’s Day, dar sunt și bărbați care nu au uitat de Dragobete și pot să zic că vin în număr foarte mare de Dragobete și de 1 și 8 martie”, a mai spus florista.
„Sărbătoresc Valentine’s Day și am luat ceva rapid, înainte de muncă, pentru prietena mea. Sper să îi placă și să vedem ce facem în seara asta, să ieșim și noi pe undeva”, a spus un tânăr.
Întrebat dacă i-a pregătit ceva special partenerei sale, de Valentine’s Day, tânărul a precizat: „Da, dar aș prefera să țin pentru mine, vreau să fie o surpriză. Sper să fie plăcută. Sunt sigur că o să fie”.
„Este ceva destul de important, și pentru noi, și pentru femei”, a mai spus tânărul, menționând faptul că ține cont de această sărbătoare și nu poate trece fără să o marcheze cu un mic gest pentru partenera lui.
„Îi cumpăr mereu flori și este minunat faptul că am încă o ocazie de a cumpăra un buchet”
Întrebat de ce a ales să-i cumpere un buchet de flori soției sale, cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, un alt tânăr a răspuns: „Pentru că o iubesc și îmi place să îi arăt acest lucru. Îi cumpăr mereu flori și este minunat faptul că am încă o ocazie de a cumpăra un buchet. De ce nu?”
Un alt bărbat care a cumpărat un buchet de flori spune că face acest gest pentru logodnica sa „o dată pe lună”, nu numai de Valentine’s Day, și că „este cel mai bine în fiecare lună”.
„Măcar o dată pe lună” a fost și răspunsul unui alt bărbat, întrebat cât de des îi cumpără flori soției sale, menționând că a pregătit o seară specială pentru aceasta, la un restaurant din Capitală.
Cu un buchet de trandafiri roz în mână, un tânăr a spus că a cumpărat florile pentru prietena sa, precizând că face acest lucru „foarte des”, nu doar cu ocazia Zilei Îndrăgostiților.
Întrebat ce surpriză i-a mai pregătit prietenei sale, cu care se află într-o relație de doi ani, tânărul a precizat: „Nu se spune. Rămâne secret”.
Valentine’s Day își are originea în Imperiul Roman, atunci când, pe la jumătatea lunii februarie, avea loc festivalul „Lupercalia”, prin care se sărbătorea începutul primăverii, unul dintre obiceiuri fiind formarea cuplurilor.
Tradiția creștină spune că Sfântul Valentine, de la care vine și numele sărbătorii, a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea, la Roma. În perioadă în care a stat închis, acesta i-a lăsat un bilețel de dragoste fetei de care era îndrăgostit, pe care s-a semnat „Al tău Valentine”, acesta fiind considerat primul bilețel de dragoste din istorie.
CITEȘTE ȘI: