EXCLUSIV: Cu ce viteză a intrat șoferul grec în limitatorul de înălțime / Informații în premieră din anchetă: „Când au ajuns polițiștii la fața locului, șoferul părea beat sau drogat. De fapt, …”
GÂNDUL a obținut, în EXCLUSIVITATE, informații din ancheta care vizează accidentul de vineri de la intrarea în Pasajul Unirii din București. Conform datelor strânse de procurori, șoferul a intrat în limitatorul de viteză cu o viteză de 60 de kilometri la oră.
Polițiști au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă după accidentul care a avut loc vineri la intrarea în Pasajul Unirii din Capitală.
Filmul accidentului
Surse judiciare au spus, pentru GÂNDUL, că șoferul circula dinspre Bulevardul Tineretului și se îndrepta spre Hotelul Parliament, acolo unde aveau cazarea rezervată turiștii din Grecia și unde intenționau să stea în perioada Crăciunului.
La un moment dat, ghida care era în autocar sau aplicația Waze – nu este deocamdată clar – au indicat șoferului să intre pe sub pasaj.
El circula pe linia troleibuzului, care este pe partea dreaptă, înspre trotuar, și a virat la stânga pentru a se încadra și pentru merge pe sub pasaj.
Imediat după ce s-a încadrat pe banda din stânga, el a ocolit lanțurile montate de Primărie, care au fix rolul de a atenționa șoferii cu autovehicule înalte care este limita de înălțime a pasajului.
În câteva secunde, autocarul s-a izbit de limitatorul de înălțime cu partea de sus, acolo unde este montat un aparat de aer condiționat.
Din primele verificări, autocarul a intrat în limitator cu o viteză de 60 de kilometri la oră.
„Când au ajuns polițiștii la fața locului, șoferul părea beat sau drogat”
Imediat ce au ajuns la fața locului, polițiștii au crezut că șoferul autocarului era beat sau drogat, dar, de fapt, el era în stare de șoc. De altfel, el a fost testat cu alcooltestul și cu drug testul, ambele rezultate fiind negative, au spus surse apropiate anchetei, pentru GÂNDUL.
Deși a asistat la cercetarea care s-a făcut la fața locului, el nu a făcut nicio declarație în fața organelor de anchetă, fiind vizibil afectat de ceea ce s-a întâmplat.
La locul accidentului au mers și reprezentanți de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), pentru a ridica tahograful șoferului. Este vorba despre acel dispozitiv care înregistrează viteza autovehiculului, permițând verificarea respectării timpului de odihnă și de lucru și a restricțiilor de viteză.
Datele de pe tahograf nu au putut fi, încă, interpretate, pentru că acesta este în limba greacă și e o chestiune de ore până când vom afla câte pauze a făcut șoferul și dacă a respectat legea în vigoare.
Ce se va întâmpla cu șoferul grec
Potrivit surselor judiciare citate, nu sunt elemente care să impună privarea de libertate a șoferului autocarului.
El va putea să se întoarcă în Grecia și va fi, cel mai probabil, audiat de autoritățile din România prin intermediul unor comisii rogatorii.
Inițial, bărbatul care a murit a fost considerat cadavru cu identitate necunoscută
Imediat după ce medicii au încercat să îl readucă la viață, însă nu au mai putut să-i salveze viața, bărbatul grec care a murit nu a fost identificat.
Inițial, în primă fază, el a fost considerat cadavru cu identitate necunoscută.
O cursă vine sâmbătă din Grecia pentru a-i prelua pe cei care vor să revină acasă
La fața locului au mers și ambasadorul Greciei în România, Sofia Grammata, și consulul. Grammata a însoțit o parte din răniți la Spitalul Elias din București.
În cursul zilei de sâmbătă, în România va ajunge o cursă din Grecia care îi va prelua pe turiștii care vor și care pot să se întoarcă acasă.
Între timp, epava autocarului a fost transportată la Brigada de Poliție Rutieră și nu se știe, deocamdată, ce se va întâmpla mai departe cu ea.
Vă recomandăm să citiți și: FOTOGRAFIE EXCLUSIVĂ: Imaginea șocantă surprinsă imediat după accidentul de la intrarea în Pasajul Unirii din București
Un alt pasager, în stare critică la spital
Peste 20 de turiști dintre cei 47 de pasageri greci din autocarul care a intrat în limitatorul de înălțime de la intrarea în Pasajul Unirii din București, precum și șoferul mașinii au fost internați în marile spitale ale Capitalei și sunt sub investigații. Unul dintre pacienții duși în stare gravă la Spitalul de Urgență Floreasca, care a intrat în stop cardio-respirator, nu a mai putut fi salvat, iar un alt pacient este în stare foarte gravă, celelalte victime având răni care nu le pun viața în pericol.
Potrivit ultimelor informații de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în autocarul peste care s-a prăbușit limitatorul de înălțime de la intrarea în Pasajul Unirii se aflau 48 de persoane. Dintre acestea, 22 de adulți, inclusiv șoferul, și doi copii au fost transportați la spitale: 4 la Spital de Urgență Floreasca, 10 la Spitalul Universitar de Urgență București, 8 la Spitalul ”Bagdasar-Arseni” și 2 la Spital Militar Central.
Toți cei 10 răniți ajunși la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) în urma accidentului de la intrarea în Pasajul Unirii sunt conștienți și cooperanți, au spus surse medicale, pentru Gândul.
După investigațiile preliminare, medicii au decis ca, dintre cei 10 răniți – cinci bărbați și cinci femei -, trei să fie internați, doi pe secția Neurochirurgie și unul la Chirurgie Toracică. Medicii continuă însă investigațiile, pentru a vedea dacă este necesară spitalizarea și pentru alți răniți.
La Spitalul de Urgență Floreasca au ajuns patru victime ale tragediei din centrul Capitalei, dintre care doua femei și doi bărbați. Unul dintre aceștia este turistul grec decedat.
”Patru victime au ajuns la noi, două conștiente, două în stare foarte gravă. Dintre cele în stare foarte gravă, un pacient a intrat în stop cardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare”, a declarat, pentru Gândul, dr. Mihaela Rodica Ciolacu.
La Spitalul de Urgență „Bagdasar-Arseni”, potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, au ajuns șase pacienți adulți și doi copii.
„Deocamdată nu am informații despre starea pacienților, sunt în investigații”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Bagdasar-Arseni”, dr. Florian Bica.
Alte două victime ale accidentului de la Pasajul Unirii au ajuns la Spitalul Militar Central. Potrivit purtătorului de cuvânt al unității sanitare, cei doi pacienți sunt în stare stabilă.
Din cele 24 de victime transportate la spitale, 15 au fost preluate de SMURD și 9 cu mașinile Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Alți 22 de turiști greci din autocar, care nu au acuzat probleme medicale, au fost transportați la Hotel Parliament, a precizat vineri ISU București-Ilfov.