Polițiștii sunt în alertă după ce tot mai mulți copii au început să aibă nevoie de îngrijiri medicale pentru că s-au drogat cu canabis stropit cu substanțe otrăvitoare, dar și cu amestecuri de medicamente. În același timp, anchetatorii au descoperit că elevii se droghează cu amestecuri de medicamente, dar și coji de banane fierte în acetonă.
După ce, în ultima perioadă, autoritățile au admis că traficul și consumul de droguri au scăpat de sub control, anchetatorii au constatat că, în rândul elevilor, s-a dezvoltat un alt fenomen deosebit de periculos.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că, de la începutul acestui an, personalul unor unități de învățământ a solicitat ajutor medical pentru 22 de elevi care se simțeau rău după ce se drogaseră la școală.
Anchetatorii au constatat că cei mai mulți fumaseră canabis stropit cu diferite etnobotanice, pentru un efect mai puternic. În unele cazuri, s-ar fi descoperit că drogurile consumate de elevi ar fi conținut inclusiv substanțe asemănătoare otrăvurilor pentru șobolani.
Sursele citate au precizat că elevii care au avut nevoie de îngrijiri medicale sunt copii de clasa a VI-a până până la adolescenți de clasa a XII-a. Polițiștii susțin că nu toți erau drogați cu stupefiante tradiționale, în condițiile în care, spun autoritățile, mulți elevi ar fi început să-și prepare singuri substanțe halucinogene.
Conform anchetatorilor, a devenit un adevărat fenomen ca puștanii să-și facă amestecuri de medicamente, unele folosite pentru tratarea bolilor nervoase, așa-numitele benzodiazepine, care se eliberează numai pe bază de rețetă.
Anchetatorii au stabilit că elevii se interesează de pe internet care sunt simptomele acestor boli, după care merg la medic și invocă depresii puternice. După ce fac rost de rețete, cumpără medicamentele și le folosesc apoi în combinație cu alcool sau alte substanțe.
Alți adolescenți ar folosi cocktailuri pe bază de sirop de tuse, dar și Paracetamol, ceai de salvie și alte doctorii.
Totuși, spun polițiștii, adolescenții ar fi reușit să obțină o substanță cu efect halucinogen și prin fierberea cojilor de banane în acetonă, din care ar obține un drog extrem de toxic.
În luna martie a acestui an, polițiștii antidrog și procurorii DIICOT au descins la 23 de adrese din București, pentru destructurarea unei grupări care ar fi vândut droguri de mare risc și de risc inclusiv unor elevi care învață în licee situate în centrul Capitalei.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că cei mai mulți dintre suspecți provin din familii înstărite. Aceștia ar fi fost, inițial, clienții grupărilor de trafic de droguri, după care ar fi devenit dealeri și ar fi început să comercializeze stupefiante pe străzile din centrul orașului, din zona Unirii, Universitate, Piața Romană etc, dar și în liceele de top situate în aceste zone.
Sursele citate au precizat că unul dintre suspecții aduși cu mascații la sediul DIICOT ar fi copilul unui secretar de stat în MAE, iar altul, al unui specialist din DNA.
CITEȘTE ȘI: