Executantul lucrărilor de la rețeaua de gaze din Slănic Prahova SE ESCHIVEAZĂ atunci când este întrebat despre dezastru. Care a fost răspunsul firmei

Publicat: 30 04. 2024, 16:53
Actualizat: 30 04. 2024, 17:03

În încercarea de a afla detalii despre contractul de construcție și modul în care au fost executate lucrările la rețeaua de gaze din Slănic Prahova, în urma cărora o bucată de drum s-a surpat, formând un crater uriaș, reporterii Gândul au sunat firma contractată de Consiliul Județean Prahova, Avi Prod Grup SRL, și pe care primarul din oraș a reclamat-o de nenumărate ori.

  • Lucrările de introducere a rețelei de gaze în Slănic, inclusiv pe strada surpată săptămâna trecută, și în mai multe comune din județ, au fost executate de firma Avi Prod Grup SRL, după ce au fost autorizate în regim de „urgență” de Consiliul Județean Prahova, coordonat „din umbră” de liberalul Iulian Dumitrescu – pentru că oficial este suspendat din funcție, după acuzațiile din dosarul de corupție – fără a avea studii geotehnice.
  • Primarul din Slănic i-a trimis mai multe sesizări lui Iulian Dumitrescu, „Baronul Lamborghini”, în care reclama calitatea lucrărilor, faptul că drumul a fost lăsat fără asfalt timp de mai multe luni, apoi calitatea proastă a betonului, care „s-a fărâmițat”.
  • La aproximativ o lună de la ultima reclamație a edilului-șef din Slănic, o parte a Străzii 23 August, unde firma menționată a făcut lucrări, s-a surpat, formând un crater de 15 metri lungime și trei metri adâncime.
  • Reporterii Gândul au sunat pentru a afla poziția executantului față de reclamațiile primarului și implicit catastrofa de la Slănic, unde au fost evacuați câteva zeci de locatari ai blocurilor învecinate și polițiștii din sediul de pe 23 August.
  • Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Prahova – acuzat de procurorii DNA de luare de mită și fals în declarații într-un alt caz care are legătură cu patronul unei firme cu contracte de la CJ – este considerat de unii locuitori din Slănic drept principalul responsabil pentru că „a distrus orașul pentru o pungă cu bani”. (mai multe detalii AICI)

Contactați telefonic de reporterul Gândul, pe numărul de fix, reprezentanții comaniei au spus inițial că nu este nimeni disponibil pentru a răspunde la întrebările legate de situația de la Slănic, cu recomandarea să revină după sărbătorile pascale.

La insistențele jurnalistului, asistenta de la recepție a vorbit cu unul dintre responsabili și a transmis, sec, să contacteze beneficiarul lucrării pentru a afla răspunsurile dorite.

De la producerea incidentului, CJ Prahova, beneficiarul lucrării, nu a comunicat nimic oficial cu privire la contract.

„Situația în orașul Slănic este dezastruoasă”

Documente obținute de Gândul arată clar că, la Slănic, Consiliul Județean Prahova, la solicitarea președintelui Iulian Dumitrescu, a eliberat în 2023 o autorizație de construire în regim de urgentă pentru lucrările de introducere a rețelei de gaze, inclusiv pe strada 23 August, care s-a surpat în 25 aprilie 2024.

În multiplele adrese trimise, primarul din Slănic, Costea Daneluș, îi cerea încă din decembrie 2023 lui Iulian Dumitrescu să verifice dacă firma care a executat lucrările, cu bani din fonduri europene, și-a respectat obligațiile contractuale – având în vedere că a lăsat gropi în urma lucrărilor și că a folosit asfalt de proastă calitate -, dar și să le ceară să intervină rapid pentru astuparea șanțurilor.

„Situația în orașul Slănic este dezastruoasă”, îi transmitea primarul lui Iulian Dumitrescu, în ultima adresă, trimisă la CJ Prahova cu doar o lună înainte de prăbușirea străzii 23 August pe aproximativ 60 de metri pătrați, care a dus la zeci de evacuări.

Pentru toate lucrările de introducere a rețelelor de gaze, CJ Prahova a plătit peste 142 de milioane de lei (142.026.533,35 lei), din fonduri europene. Mai concret, este vorba de Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – Axa Prioritară 8 – Sisteme Inteligente și Sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.

Revenim la adresa nr. 15214/21.12.2023 în care vă anunțam că firma SC AVI PROD SRL nu își respectă obligațiile contractuale: majoritatea străzilor din orașul Slănic sunt lăsate în paragină, cu gropi de cel puțin 30 cm adâncime, iar cele care au fost betonate – betonul s-a fărâmițat, fiind de proastă calitate”, reclama primarul din Slănic, într-o adresă din 9 februarie către președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL).

Edilul cerea insistent să se repare zonele afectate de lucrările de înființare a rețelei de gaze, dar și să se branșeze cetățenii, care au lansat „un val de nemulțumiri” pentru că solicitările lor au fost ignorate.

Reclamația trimisă lui Iulian Dumitrescu în martie: „Orașul arată ca după bombardament”

O lună și trei săptămâni mai târziu, pe 26 martie, primarul orașului Slănic, Daneluș Costea  trimite din nou o adresă către Consiliul Județean Prahova, condus de „Baronul Lamborghini”, în care reclamă starea „deplorabilă” a străzilor după execuția lucrărilor din aceste proiect.

Toate lucrările de reabilitare și aducere a amplasamentului la starea inițială pe raza orașului Slănic, străzi, trotuare, rigole, arată deplorabil, nefinalizate sau neefectuate corespunzător, orașul arătând ca după bombardament”, reclama edilul Daneluș Costea, cu aproximativ o lună înainte ca parte din strada 23 August să se surpe.

„Avem tot centrul orașului nepracticabil, respectiv străzile 23 August-Bdul Muncii, lăsat exact ca după îngroparea conductei, nici măcar stratul de beton nu a fost turnat”, se arată în sesizarea primarului din Slănic, pentru președintele CJ, Iulian Dumitrescu.

Autorizația de construire acordată de CJ Prahova este datată în 9 februarie 2023 și a fost cerută de instituția reprezentată prin Iulian Dumitrescu cu două zile mai devreme, pe 7 februarie 2023.

Ce profituri a făcut Avi Prod Grup în ultimii ani

Avi Prod  Grup a fost înființată în 2002, iar în 2014, când structura acționariatului și echipa de conducere s-au schimbat, iar sediul a fost mutat din județul Argeș în București, printr-o restructurare, arată datele oficiale de pe site-ul companiei, care este unul dintre principalii furnizori de servicii pentru clienți importanți de pe piața utilităților.

„AVI Prod Grup oferă, de asemenea, o gamă largă de servicii dezvoltatorilor imobiliari prin livrarea de proiecte la cheie, incluzând totul, de la furnizarea de soluții sau asistență tehnică până la proiectarea și execuția întregului proiect. Nu în ultimul rând, compania noastră ajută administrația locală oferind servicii integrate, de la consultanță financiară de proiecte pentru proiecte de rețea de gaze până la proiectarea și execuția lucrărilor de construcție”, potrivit prezentării companiei.

  • Compania Avi Prod Grup SRL a avut o cifră de afaceri, un profit și un număr de angajați în creștere în ultimii ani.
  • Dacă în 2020, cifra de afaceri era de 43,8 milioane de lei, aceasta a ajuns în 2022, la ultima raportare la Ministerul Finanțelor, la 121,9 milioane de lei.
  • Număr total de angajați în 2022 crescuse la 183 de la 156 în 2020.
  • Profitul net al societății aproape că s-a dublat de la an la an, de la 4,9 milioane de lei în 2020, la 9,4 milioane de lei în 2021 și 19,2 milioane de lei în 2022.
  • Compania a terminat anul 2022 cu datorii de 63,4 milioane de lei, de trei ori mai mari decât în 2021 (20,8 milioane de lei).

CITEȘTE ȘI:

ACUZAȚII grave după surparea din Slănic Prahova. „Iulian Dumitrescu (PNL), «Baronul Lamborghini», a distrus un oraș întreg pentru o pungă cu bani”

Baronul Iulian Dumitrescu a încălcat controlul judiciar! IMAGINI-BOMBĂ de la ”ședința” din cafenea cu vicele Consiliului Județean Prahova