Prima pagină » Actualitate » Exemplu de SUCCES în utilizarea fondurilor europene. Peste 160 de copii au primit ȘANSA unei educații moderne

Exemplu de SUCCES în utilizarea fondurilor europene. Peste 160 de copii au primit ȘANSA unei educații moderne

Comuna Hoghilag, din județul Sibiu, este astăzi considerată un exemplu de bune practici în utilizarea fondurilor europene, având în derulare 13 proiecte ce au transformat considerabil viața localnicilor.

Unul dintre proiectele europene care a schimbat fața comunității din Hoghilag este școala inteligentă din satul Valghid. Peste 160 de copii au acum acces la o educație modernă într-o clădire dotată cu table inteligente, laptopuri și sisteme avansate de control al iluminatului și temperaturii. Cu o valoare de 800.000 de euro, succesul acestui proiect a determinat Primăria să înceapă construirea unei noi unități de învățământ la standarde ultramoderne.

„În clasa întâi avem 28 de copii și atunci această investiție în educație se justifică în astfel de sat pentru că noi credem că șansa  acestor comunități o reprezintă educația. Să știți că pentru mulți copii din aceste  zone o astfel de școală e e singura șansă, spune Nicolae Lazar, primarul comunei Hoghilag, judetul Sibiu.

Energie electrică pentru familiile vulnerabile

Tot cu ajutorul fondurilor europene, primăria a reușit să alimenteze aproape 70 de familii vulnerabile cu energie electrică produsă de panouri solare. Această inițiativă a adus o schimbare majoră în viața localnicilor, îmbunătățind semnificativ condițiile de trai.

„Oamenii au trecut de la secolul 18 la secolul 20. Practic, 166 de copii acum reușesc să își facă temele la lumina unui bec”, a adăugat primarul comunei Hoghilag, judetul Sibiu.

Modernizarea infrastructurii și alte investiții

Alte proiecte finanțate din fonduri europene au vizat modernizarea mai multor străzi din localitate și construirea rețelei de gaz.

Prin construirea de școli inteligente în zonele defavorizate, se contribuie la diminuarea ratei abandonului școlar. Șansa comunei Hoghilag poate deveni realitate și pentru alte localități românești până în 2027, prin intermediul a opt programe regionale care oferă aproximativ 480 de milioane de euro pentru patrimoniul cultural și 1,1 miliarde de euro pentru infrastructura educațională.

Sursă video: Euronews

Sursă foto: Facebook/ Nicu Lazăr

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și