Expert imobiliar: „Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor”

Expert imobiliar: Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor
Publicat: 17/10/2022, 18:11

România are aproape 9,6 milioane de locuințe, dintre care aproximativ 50% sunt locuințe mai vechi de 30 de ani. Dintre acestea, doar peste 71.000 sunt locuințe noi, date în folosință în 2021, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică. Expertul imobiliar Antoanela Comşa, preşedintele Asociației Investitorilor în Real Estate, spune că, până în 2024, numărului locuințelor noi va scădea, în condițiile în care prețurile materialelor de construcții a crescut mult, iar unii dezvoltatori au pus în așteptare unele proiecte imobiliare.  

Situația va duce la o majorare a chiriilor, în condițiile în care și prețurile locuințelor noi vor crește, iar oamenii care se gândesc să își cumpere o casă vor avea nevoie de mai mulți bani pentru astfel de achiziții, situație care i-ar  pune în situația de a avea și rate mai mari la creditele bancare.

  • La finalul anului 2021 erau 9.587.200 de locuințe, în creştere cu 66.100 (0,7%) faţă de sfârşitul anului 2020, conform ultimelor date de la Institutul Național de Statistică.
  • 71.405 locuinţe noi au fost date în folosință în 2021, cu doar 3.589 mai multe faţă de 2020.
  • Numărul locuinţelor terminate din fondurile private – care reprezintă 97,7% din total – a crescut cu 3.735 locuinţe în 2021 faţă de anul precedent. Majoritatea locuinţelor terminate din fonduri private au fost construite în mediul urban (58,6%).

Antoanela Comșa susține că, dincolo de estimări ale analiștilor despre o posibilă recesiune economică, pentru cine dispune de bani și își permite să acceseze un credit, este un moment bun pentru a investi într-o locuință, dar atrage atenția ca înainte de a face acest pas, să fie făcute foarte bine calculele investiției, pentru a nu fi una perdantă pe viitor.

„Toată lumea vorbește și este clar că o să fie o recesiune economică, nu se poate altfel. Văd tot felul de zvonistici, predicții cu scăderea prețurilor la locuințe cu 20-25%. Cine dispune de fonduri – ținând totuși cont de faptul că dobânzile, cel puțin până spre sfârșitul anului 2023 nu vor scădea – cine-și permite să achite un credit cu o astfel de rată sau cu o dobândă fixă pentru o perioadă, eu îi sfătuiesc pe oameni să-și achiziționeze o locuință”, a spus Antoaneta Comșa, pentru Gândul.

„Sunt în piață apartamente care nu-și justifică prețul”

Expertul imobiliar susține că, deși nu vor fi în 2023 corecții de prețuri de 20-25%, vor exista unele reduceri, pentru că, în prezent, sunt în piață apartamente care nu-și justifică prețul.

”Vedem apartamente de două camere la 140.000 de euro, plus TVA. Este, totuși, un preț destul de mare și, dat fiind că se va modifica și Codul Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2023, probabil că aceste apartamente vor avea un mic recul în ceea ce privește prețurile. De asemenea, probabil că vom vedea scăderi de prețuri pentru acele proiecte unde dezvoltatorul nu a reușit să vândă”, a mai spus Antoaneta Comșa.

„Undeva spre sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, vom vedea o ofertă foarte redusă”

Expertul imobiliar susține însă că, spre sfârșitul anului 2023, începutul lui 2024, se va vedea o ofertă foarte redusă la locuințe, repercusiune a faptului că, în prezent, ținând cont de contextul pe care îl trăim, care a dus și la o scumpire a materialelor de construcții, unii dezvoltatori au decis să pună în așteptare anumite proiecte prea costisitoare.

Expertul imobiliar susține că, în tot acest context, vom vedea o piață a chiriilor crescută, pentru că lumea are nevoie să locuiască undeva, fără să fie nevoită să se îndatoreze băncilor.

„Când chiriile vor deveni mai accesibile decât ratele de la bănci, vom vedea iarăși o creștere a prețurilor chiriilor. Din păcate, pentru anumite orașe, așa cum este, de altfel, și Bucureștiul, probabil că undeva spre sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, vom vedea o ofertă foarte redusă. Acest lucru vine ca urmare a faptului că, astăzi, unii dezvoltatori au decis să pună pe hold anumite proiecte, tocmai pentru că au crescut foarte mult prețurile materialelor de construcții sau pentru că unii dintre ei nu reușesc să-și autorizeze proiectele. Și atunci vom avea și o cerere scăzută.

Trebuie să ne gândim că Bucureștiul este un oraș universitar, un oraș capitală europeană în top 10 ca nivel de trai din Europa și în fiecare an populația crește. Există o nevoie de spații locative, mai ales că 60% din locuințe sunt mai vechi de 30 de ani. Cu toate aceste costuri de utilități mărite, este clar că avem nevoie de locuințe noi, construite cu materiale noi și cu tehnologii moderne, astfel încât consumul utilităților să fie scăzut”, explică expertul imobiar.

„În primii 5-7 ani, ceea ce se plătește majoritar din rată este dobânda”

Antoanela Comşa îi sfătuiește pe oameni să investească într-o locuință, dar întotdeauna cu precauție și cu grijă să nu depășească mult veniturile, deoarece, pe termen lung, poate fi o investiție perdantă.

Expertul imobiliar recunoaște că atunci când acceptăm un credit trebuie să cântărim dacă avem un job care să ne permită să achităm ratele și peste un an, și peste doi ani. Interlocutorul Gândul respinge total ideea, ofertantă la prima vedere, de a ne amâna ratele la credit.

Nu, nu este rentabil (n.r. – amânarea ratelor la bancă), pentru că lumea trebuie să se gândească că nu face altceva decât să mărească dobânda pe care o va plăti la bancă. Este clar că fiecare trebuie să-și facă foarte bine calculele. Așa cum spuneam mai devreme, vor exista niște scăderi de dobânzi în 2024, dar dobânzile acestea nu se vor întoarce la același nivel cu momentul la care am achiziționat creditul.

Dacă cineva a avut curiozitatea să se uite în desfășurător cum este împărțită rata, va vedea că, practic, în primii 5-7 ani, ceea ce se plătește majoritar din rată este dobânda. Îi sfătuiesc pe oamenii să încerce, pe cât posibil, să-și achite ratele și să nu apeleze neapărat la soluția amânării, decât ca o extremă urgență, când efectiv sunt sufocați și nu pot plăti”, a conchis expertul imobiliar.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×