Expert imobiliar: „Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor”

Expert imobiliar: Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor
Publicat: 17/10/2022, 18:11

România are aproape 9,6 milioane de locuințe, dintre care aproximativ 50% sunt locuințe mai vechi de 30 de ani. Dintre acestea, doar peste 71.000 sunt locuințe noi, date în folosință în 2021, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică. Expertul imobiliar Antoanela Comşa, preşedintele Asociației Investitorilor în Real Estate, spune că, până în 2024, numărului locuințelor noi va scădea, în condițiile în care prețurile materialelor de construcții a crescut mult, iar unii dezvoltatori au pus în așteptare unele proiecte imobiliare.  

Situația va duce la o majorare a chiriilor, în condițiile în care și prețurile locuințelor noi vor crește, iar oamenii care se gândesc să își cumpere o casă vor avea nevoie de mai mulți bani pentru astfel de achiziții, situație care i-ar  pune în situația de a avea și rate mai mari la creditele bancare.

  • La finalul anului 2021 erau 9.587.200 de locuințe, în creştere cu 66.100 (0,7%) faţă de sfârşitul anului 2020, conform ultimelor date de la Institutul Național de Statistică.
  • 71.405 locuinţe noi au fost date în folosință în 2021, cu doar 3.589 mai multe faţă de 2020.
  • Numărul locuinţelor terminate din fondurile private – care reprezintă 97,7% din total – a crescut cu 3.735 locuinţe în 2021 faţă de anul precedent. Majoritatea locuinţelor terminate din fonduri private au fost construite în mediul urban (58,6%).

Antoanela Comșa susține că, dincolo de estimări ale analiștilor despre o posibilă recesiune economică, pentru cine dispune de bani și își permite să acceseze un credit, este un moment bun pentru a investi într-o locuință, dar atrage atenția ca înainte de a face acest pas, să fie făcute foarte bine calculele investiției, pentru a nu fi una perdantă pe viitor.

„Toată lumea vorbește și este clar că o să fie o recesiune economică, nu se poate altfel. Văd tot felul de zvonistici, predicții cu scăderea prețurilor la locuințe cu 20-25%. Cine dispune de fonduri – ținând totuși cont de faptul că dobânzile, cel puțin până spre sfârșitul anului 2023 nu vor scădea – cine-și permite să achite un credit cu o astfel de rată sau cu o dobândă fixă pentru o perioadă, eu îi sfătuiesc pe oameni să-și achiziționeze o locuință”, a spus Antoaneta Comșa, pentru Gândul.

„Sunt în piață apartamente care nu-și justifică prețul”

Expertul imobiliar susține că, deși nu vor fi în 2023 corecții de prețuri de 20-25%, vor exista unele reduceri, pentru că, în prezent, sunt în piață apartamente care nu-și justifică prețul.

”Vedem apartamente de două camere la 140.000 de euro, plus TVA. Este, totuși, un preț destul de mare și, dat fiind că se va modifica și Codul Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2023, probabil că aceste apartamente vor avea un mic recul în ceea ce privește prețurile. De asemenea, probabil că vom vedea scăderi de prețuri pentru acele proiecte unde dezvoltatorul nu a reușit să vândă”, a mai spus Antoaneta Comșa.

„Undeva spre sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, vom vedea o ofertă foarte redusă”

Expertul imobiliar susține însă că, spre sfârșitul anului 2023, începutul lui 2024, se va vedea o ofertă foarte redusă la locuințe, repercusiune a faptului că, în prezent, ținând cont de contextul pe care îl trăim, care a dus și la o scumpire a materialelor de construcții, unii dezvoltatori au decis să pună în așteptare anumite proiecte prea costisitoare.

Expertul imobiliar susține că, în tot acest context, vom vedea o piață a chiriilor crescută, pentru că lumea are nevoie să locuiască undeva, fără să fie nevoită să se îndatoreze băncilor.

„Când chiriile vor deveni mai accesibile decât ratele de la bănci, vom vedea iarăși o creștere a prețurilor chiriilor. Din păcate, pentru anumite orașe, așa cum este, de altfel, și Bucureștiul, probabil că undeva spre sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, vom vedea o ofertă foarte redusă. Acest lucru vine ca urmare a faptului că, astăzi, unii dezvoltatori au decis să pună pe hold anumite proiecte, tocmai pentru că au crescut foarte mult prețurile materialelor de construcții sau pentru că unii dintre ei nu reușesc să-și autorizeze proiectele. Și atunci vom avea și o cerere scăzută.

Trebuie să ne gândim că Bucureștiul este un oraș universitar, un oraș capitală europeană în top 10 ca nivel de trai din Europa și în fiecare an populația crește. Există o nevoie de spații locative, mai ales că 60% din locuințe sunt mai vechi de 30 de ani. Cu toate aceste costuri de utilități mărite, este clar că avem nevoie de locuințe noi, construite cu materiale noi și cu tehnologii moderne, astfel încât consumul utilităților să fie scăzut”, explică expertul imobiar.

„În primii 5-7 ani, ceea ce se plătește majoritar din rată este dobânda”

Antoanela Comşa îi sfătuiește pe oameni să investească într-o locuință, dar întotdeauna cu precauție și cu grijă să nu depășească mult veniturile, deoarece, pe termen lung, poate fi o investiție perdantă.

Expertul imobiliar recunoaște că atunci când acceptăm un credit trebuie să cântărim dacă avem un job care să ne permită să achităm ratele și peste un an, și peste doi ani. Interlocutorul Gândul respinge total ideea, ofertantă la prima vedere, de a ne amâna ratele la credit.

Nu, nu este rentabil (n.r. – amânarea ratelor la bancă), pentru că lumea trebuie să se gândească că nu face altceva decât să mărească dobânda pe care o va plăti la bancă. Este clar că fiecare trebuie să-și facă foarte bine calculele. Așa cum spuneam mai devreme, vor exista niște scăderi de dobânzi în 2024, dar dobânzile acestea nu se vor întoarce la același nivel cu momentul la care am achiziționat creditul.

Dacă cineva a avut curiozitatea să se uite în desfășurător cum este împărțită rata, va vedea că, practic, în primii 5-7 ani, ceea ce se plătește majoritar din rată este dobânda. Îi sfătuiesc pe oamenii să încerce, pe cât posibil, să-și achite ratele și să nu apeleze neapărat la soluția amânării, decât ca o extremă urgență, când efectiv sunt sufocați și nu pot plăti”, a conchis expertul imobiliar.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar