Prima pagină » Actualitate » Expert în educație, despre rezultatele la BAC 2023. „Din 206.055 elevi care au intrat în 2011 în școala românească doar 87.266 au luat bac-ul”

Expert în educație, despre rezultatele la BAC 2023. „Din 206.055 elevi care au intrat în 2011 în școala românească doar 87.266 au luat bac-ul”

Expert în educație, despre rezultatele la BAC 2023.

Ștefan Pălărie, senator USR și membru în Comisia pentru învățământ, inițiatorul unor politici publice în domeniul educației, a vorbit, după afișarea rezultatelor de la bacalaureatul din acest an despre tabloul educației din România, despre care afirmă că este „o radiografie neagră.”

Expertul în educație vine în postarea făcută pe pagina sa de Facebook cu cifre concrete și spune că, din cei 206.055 elevi care au intrat în școala românească în 2011 doar 87.266 au luat bacalaureatul, explicând că „mai dramatic este faptul că grosul acestei generații s-a pierdut pe drum în timpul liceului.”

„Vorbe multe, rezultate zero!”

„Bacalaureatul ne dă iar radiografia neagră a educației din România: doar 42%  dintre copiii care au început clasa I în 2011 au ajuns să treacă examenul de Bac de azi, în 2023.  Din 206.055 elevi care au intrat în școala românească în 2011 doar 87.266 au luat Bac-ul.

Și mai dramatic este că grosul acestei generații s-a pierdut pe drum în timpul liceului. Am avut 174.472 elevi care au terminat clasa a VIII-a în 2019 și dintre aceștia doar 50%  au reușit să ia azi examenul – 87.266. Aici suntem.

Las cifrele astea seci și reci aici, mai ales celor care sunt azi de la putere și care NU au făcut absolut nimic să schimbe traiectoria în picaj a școlii românești – nici prin mandatul lor de ministru, nici prin legile educației în Parlament. Vorbe multe, rezultate zero. Sloganul învățământului românesc, încurajat de politicienii de azi, a rămas, din păcate: scapă cine poate.”

Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2023: 72,8%, înainte de soluționarea contestațiilor

Au luat BAC-ul 91.246 de candidați (87.226 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.020 din promoțiile anterioare) din totalul celor 125.352 de candidați prezenți.

„Rata de succes se menține la peste 70% pe ansamblul tuturor promoțiilor, această situație înregistrându-se pentru al doilea an la rând în ultimii 11 ani (înainte de soluționarea contestațiilor)”, conform Ministerului Educației.

Ministerul Educației a publicat luni, 3 iulie, ora 11:00, pe site-ul dedicat, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2023.

Contestațiile pot fi depuse luni

Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 3 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. (Mai multe informații despre subiect aici…)

Rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor) vor fi comunicate în data de 7 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulate):

  1. recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  2. susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. obținerea mediei 6 (minium) la probele scrise.

 

CITEȘTE ȘI:

Rezultate Bacalaureat 2023 | Cum poți afla ce NOTĂ ai luat, înaintea tuturor

BACALAUREAT 2023 | Cum se rezolvă subiectele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie și sociologie

VIDEO | Bacalaureat 2023. Subiectele la matematică și istorie au fost pe placul candidaților, care se gândesc deja la facultate. ”Neașteptat de ușor”

VIDEO | Bacalaureatul s-a terminat, absolvenții se gândesc la o vară de petreceri. ”Ne relaxăm după coșmar. Vacanță în Grecia, Atena, geografie adică”

Bacalaureat 2023 | Subiecte la alegere – profilul REAL. Ce a picat la informatică, fizică, biologie și chimie

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și