Expertul în securitate Iulia Joja este de părere că cel mai probabil scenariu în viitorul apropiat este o mare bătălie în Donbas, în următoarele săptămâni „şi aici există o speculaţie conform căreia Rusia insistă să aibă ce arăta populaţiei în data de 9 mai (când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste- n.red.)”.
Iulia Joja predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA și a vorbit pentru „Adevărul” despre obiectivele pe termen lung ale Rusiei în Europa Centrală şi de Est şi cum au evoluat acestea de la începerea războiului.
Ea crede că următoarea ţintă a Rusiei după Ucraina este Republica Moldova.
„Şi cred că dacă e să ne uităm în ordinea priorităţilor şi ca strategie militară, cea mai vulnerabilă după Ucraina este Republica Moldova. Acum câteva zile, a apărut o informaţie chiar de la preşedintele Maia Sandu, conform căreia Rusia ar pregăti aeroportul din Tiraspol pentru acţiuni militare. Serviciile secrete britanice au făcut publice, zilele trecute, informaţii conform cărora există indicii clare că Rusia încearcă să recruteze oameni în Republica Moldova pentru armata rusă în vederea acestui conflict
Dacă ar fi să ne gândim la care este cea mai vulnerabilă ţară acum, aceasta este Republica Moldova, care poate fi implicată fără voia ei într-un război”, a afirmat expertul în securitate, pentru publicația citată.
Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.
Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă.
În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.
Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri” în orașul asediat Mariupol după ce oficialii ruși au transmis miercuri că au predat autorităților ucrainene un proiect de pace.
Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.