Prima pagină » Actualitate » Experţi români, despre a treia doză de vaccin: Ar trebui să înceapă rapid, mai ales că avem doze în exces

Experţi români, despre a treia doză de vaccin: Ar trebui să înceapă rapid, mai ales că avem doze în exces

Experţi români, despre a treia doză de vaccin: Ar trebui să înceapă rapid, mai ales că avem doze în exces

Valul 4 al pandemiei COVID-19 pare de neoprit în lume, iar discuţiile privind eficacitatea vaccinului în faţa variantei Delta, precum şi administrarea unei a treia doze de ser sunt principalele teme ale acestui sfârşit de vară. Între timp, tot mai multe ţări anunţă că vor administra cetăţenilor o nouă doză de vaccin, în tentativa de a opri acest val. Experţii recomandă să înceapă cât mai repede administrarea celei de-a treia doze.

Cehia e ultima ţară care a făcut zilele trecute acest anunţ. Autorităţile de la Praga au luat decizia, încurajate şi de veştile primite din Israel, unde după administrarea celei de-a treia doze numărul infectărilor a început să scadă simţitor.

În tot acest timp, autorităţile române par să ezite încă. Coorodonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţa în vară că din septembrie ar urma să înceapă administrarea celei de-a treia doze pentru persoanele la risc. Câteva săptămâni mai târziu, însă, a revenit şi a spus că acest lucru „ar putea să înceapă” din octombrie. Experţii români susţin că o a treia doză ar ajuta autorităţile să ţină sub control noul val. Expertul Oana Geambaşu a fost desemnată să coordoneze un vast studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei asupra ţărilor europene. Ea spune că autorităţile vor lua o decizie în acest caz în funcţie de rezultatele studiilor, multe dintre ele aflate în desfăşurare.

„În acest moment, există studii în desfăşurare pentru a înţelege cum se dezvoltă anticorpii, corelaţia dintre numărul de anticorpi şi protecţie, sau la ce moment ar fi oportun, dacă va fi, să repetăm vaccinarea. Pfizer/Biontech au depus acum o lună solicitare pentru administrarea dozei a treia, un booster care să crească protecţia persoanelor vaccinate în faţa variantelor predominante. Din punct de vedere al sănătăţii publice, ar fi normal ca prioritizarea să înceapă cu persoanele care au primit vaccinul în primele luni de la debutul campaniei, care sunt la risc – bolnavii cronici, imunodepresivii, persoanele în vârstă sau persoanele care au contact direct cu virusul, cei care lucrează în spitale”, a spus Oana Geambaşu, potrivit Adevarul.

Ea a vorbit şi despre eficacitatea vaccinului şi a confirmat că serurile care se administrează în prezent previn în proporţie de peste 90% formele grave de boală. Asta deşi nu asigură în totalitate protecţie împotriva contractării virusului.

„Primul lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că virusul este un organism viu, care dezvoltă mutaţii cu scopul de a-şi asigura supravieţuirea. Este o luptă între specii: specia umană şi coronavirusul, şi depinde de noi dacă vom fi mai inteligenţi decât acest virus. Mai departe, pe măsură ce se înregistrează mutaţii, virusurile devin mai puternice, se adaptează. Cu cât avem mai multe persoane aflate la risc de infectare, adică nevaccinate, cu atât virusul va putea dezvolta mutaţii care îi vor permite să devină mai transmisibil şi mai letal. Protecţia dată de vaccinuri, cea de 90-96%, este în faţa dezvoltării unor simptome severe, care pot duce la spitalizare sau necesitatea unor tratamente medicale. Diferenţa semnificativă este la nivelul gravităţii bolii. În acest moment studiile arată că persoanele vaccinate sunt protejate de boala severă. Pot contracta boala, există cazuri în care dezvoltă simptome, dar numărul deceselor este extrem de redus. Persoanele nevaccinate pot atât contracta virusul, se pot infecta şi pot ajunge să aibă nevoie de îngrijiri medicale în spital: terapie cu oxigen sau chiar intubare şi au un risc mult mai crescut de deces”, a adăugat experta.

Veşti bune din Israel Şi expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş crede că autorităţile ar trebui să se grăbească şi să treacă la administrarea celei de-a treia doze.

Răzvan Chereheş e diirector al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai „În Israel, după mai mult de 12 zile după a treia doză s-a observat scăderea de mai mult de 10 ori a riscului de infectare şi a riscului de a dezvolta simptome severe. Concluzia generală: a treia doză creşte protecţia şi ar trebui să înceapă să fie disponibilă în România, mai ales în condiţiile în care România are doze în exces – din cauza vaccinării în numere mici”, a spus Cherecheş.