Expertize medico-legale controversate în cazul incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Familiile victimelor cer despăgubiri de milioane de euro
Medicii legiști care au realizat autopsiile pacienților morți în urma incendiului izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au stabilit că mai multe victime au avut o moarte neviolentă, provocată de insuficiența respiratorie generată de boală. Cu toate acestea, moartea persoanelor s-a produs după ce au fost deconectate de la aparate și mutate din zona în care a izbucnit focul, iar legiștii nu au menționat absolut nimic despre eventuala legătură dintre deces și perioada în care bolnavii au fost privați de oxigen.
La data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18.30, în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a izbucnit un incediu. Au urmat momente dramatice, în care personalul medical a încercat să-și salveze pacienții. Halatul medicului Cătălin Denciu s-a aprins iar acesta a suferit arsuri grave, pe 75 la sută din suprafața corpului. Focul se întindea cu repeziciune, iar intervenția rapidă a pompierilor, care au intervenit cu cinci autospeciale, a limitat dimensiunile dezastrului.
Chiar și așa, zece pacienți care erau ventilați mecanic au murit, dintre care trei au fost găsiți carbonizați. Restul au murit ulterior, după ce, din cauza flăcărilor și fumului gros au fost detubați și lăsați fără oxigen, minute în șir.
Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au deschis un dosar in rem pentru ucidere din culpă, după care cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit concluziilor medico-legale în cazul unora dintre pacienții decedați, aceștia ar fi murit din cauza neviolente, generate de pneumonia provocată de COVID-19 și a comorbidităților. „Conform literaturii medico-legale de specialitate, moartea imediată, la locul accidentului, sau la foarte scurt timp, într-un incendiu, poate fi cauzată de: intoxicație cu monoxid de carbon; asfixie chimico-atmosferică (scăderea concentrației de oxigen, fum în exces); edem ori spasm laringian; arsuri pe suprafața corporală și ale căilor respiratorii. intrucât examenul necroptic și examenele complementare nu au evidențiat niciuna din cauzele de moarte enumerate mai sus, date fiind: afecțiunea principală ce a determinat internarea (pneumonie virală covid-19), comorbiditățile existente și evolutia cazului în perioada spitalizării, nu se poate stabili existența unei legături de cauzalitate între incendiul din 14.11,.2020 și decesul sus-numitului”, se arată într-unul dintre rapoartele medico-legale.
Cauza incendiului este, deocamdată, necunoscută
Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă două dintre familiile unor pesoane decedate în urma incendiului, a declarat, pentru Gândul.ro, că, în ceea ce privește ancheta se așteaptă încă un răspuns de la specialiștii care realizează expertiza legată de cauzele excate ale incendiului, după care, din punctul său de vedere, dosarul ar putea să fie trimis în judecată.
În același timp, avocatul a spus că procesul este așteptat și de familiile victimelor, care s-au constituit părți civile. în acest sens, unele familii ar fi cerut daune care ajung la suna de un milion de euro.
”Din punct de vedere al anchetei până în momentul de față au fost audiate majoritatea persoanelor implicate care făceau parte din corpul medical și nu numai dar și reprezentanți ai firmelor ce asigura mentenanța în cadrul spitalului Piatra Neamț. În momentul de față, se așteaptă un răspuns din partea INSEMEX, care, în colaborare cu Institutul Național de Expertize Criminalistice subdiviziunea din Iași, care trebuie să se stabilească, în mod concret, care a fost cauza incendiului. Amintesc faptul că mai multe familii ale victimelor din spitalul de la Piatra Neamț s-au constituit deja părți civile în cadrul dosarului penal cu sume ce ajung până la un milion de euro pentru fiecare familie, iar ulterior momentului aflării cauzei probabile, dacă nu chiar precis a incendiului, din punctul meu de vedere procurorul poate trimite dosarul în judecată”, a declarat Adrian Cuculis, pentru Gândul.ro.