Când expiră voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei?

Publicat: 27 05. 2023, 10:18
Actualizat: 27 05. 2023, 10:19

Voucherele de vacanță pot fi folosite doar în România, nu şi în afara ţării. Ele nu au, însă, termen nelimitat de utilizare și, la un moment dat, ele expiră.

Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Voucherele se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat tichetul. Cei care încearcă să le vândă, dar și cei care le cumpără risca amenzi uriașe, avertizează autoritățile.

Tichete de vacanță / Sursa foto: MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

Data la care expiră voucherele de vacanţă

Voucherele de vacanţă nu pot fi folosite pe timp nelimitat, informează autorităţile.

„Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii”, mai precizează Ministerul Turismului.

Voucherele de vacanţă se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat tichetul.

Este important de ştiut că voucherele de vacanţă pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, iar prin impunerea acestora, autorităţile mizează pe posibilitatea ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”.

Amenzi mari pentru cei care vor să vândă vouchere de vacanță

Românii care primesc vouchere de vacanță de la angajator și care încearcă să le vândă, dar și cei care le cumpără risca amenzi uriașe, avertizează autoritățile. De asemenea, nici unităție de cazare nu sunt exceptate de la regulă.

Greșeala de a încerca să comercializeze aceste vouchere ar putea costa angajații zeci de mii de lei, ceea ce ar compromite total o vancață. Astfel, voucherele de vacanță pot fi folosite doar de titularul lor și nu pot fi transferate sau vândute.

Românii care încalcă această regulă se pot confrunta cu amenzi de până la 26.000 de lei. De asemenea, unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă aceste vouchere pentru alte persoane vor fi amendate cu 13.300 de lei, avertizează Ministerul Turismului.

Ministerul Finanțelor a precizat că instituțiile publice, conform legii, acordă anual vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare salariat. Acestea sunt emise în vederea recuperării și întreținerii capacității de muncă a personalului salarial.

Pentru a beneficia de voucherul de vacanță, angajatorul stabilește momentul acordării acestuia, în concordanță cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții salariaților. Beneficiarul voucherului are posibilitatea de a alege agenția de turism, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare dorită pentru vacanță.

Pentru a utiliza voucherul de vacanță, beneficiarul trebuie să se asigure că unitatea de cazare sau agenția aleasă se află pe lista partenerilor care acceptă aceste vouchere emise. La locația aleasă, titularul va achita serviciile utilizând voucherul în valoarea stabilită. Acestea pot avea valori nominale de 50 sau 100 de lei, potrivit Antena3.

Pentru a evita eventualele sancțiuni, beneficiarii voucherelor de vacanță trebuie să respecte cu strictețe regulile impuse de Ministerul Turismului și să folosească aceste vouchere în mod corespunzător.