Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”

Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”
Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) oferă explicații în legătură cu procentul crescut de infectări în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID, transmițând că o astfel de situație este normală, iar vaccinurile sunt, în continuare, eficiente.

Alarmați în perspectiva unui val 4 al pandemiei, din ce în ce mai mulți români își pun întrebări referitoare la eficiența vaccinurilor anti-COVID, manifestându-și îngrijorarea față de această creștere a procentului persoanelor vaccinate și, din păcate, infectate.

Reprezentanții CNCAV susțin, însă, că este normal să fie așa.

”Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca – din totalul cazurilor confirmate – un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați. Vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecției, a bolii simptomatice, a spitalizărilor și a deceselor”, precizează CNCAV.

Până la data de 19.07.2021, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. Totodată, eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet.

CNCAV

”Eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%”

CNCAV mai precizează că eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet, iar ”respectarea măsurilor de protecție   non-farmaceutice rămâne extrem de importantă”.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta – în funcție de statusul vaccinal – reflectă următoarele:

  • doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;
  • 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

CNCAV, explicații pe marginea unei situații ipotetice: ”Vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”

Reprezentanții CNCAV au prezentat, de altfel, și o situație ipotetică din care reiese că vaccinarea poate reduce de până la 4 ori riscul de spitalizare în cazul persoanelor infectate.

Ca bază de pornire a fost luată o acoperire vaccinală de 80%, pe o grupă de vârstă 50-55 de ani. Din 100 de persoane, 80 ar fi vaccinate, iar 20 nevaccinate, calculul ratei de incidență arătând beneficiile vaccinării.

”Explicații pe marginea unei situații ipotetice. Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizați, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinați și 50% sunt nevaccinați. Pentru o comparație corectă, rata de incidență trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinați/nevaccinați), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora. Important!: Chiar și în această situație ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”, concluzionează CNCAV.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Câți elevi au avut media 10 la examenul de Bacalaureat 2024?
×