În așteptarea sărbătorilor de iarnă, românii se tem că prețul la carnea de porc ar urma să explodeze, în contextul îngrijorărilor exprimate de producători. Vorbind pe marginea acestui subiect, președintele Romalimenta, Sorin Minea, a tranșat problema.
Din punctul lui de vedere, chestiunea scumpirii cărnii de porc este una artificială.
Chiar și așa, în pofida asigurărilor date, românii au început deja să îşi facă provizii, de frica sumpirilor.
„În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun, chestia asta este imposibilă. O creștere a prețurilor atunci când consumul este mic este utopică. În momentul în care vânzările sunt mici încep discount-urile, pentru a vinde ceva în perioada aceasta.
Deci, explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă”, a afirmat Sorin Minea.
„Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu.
La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că «noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii», nu mi se pare o politică coerentă”, a mai adăugat șeful Romalimenta.
În pofida interesului pentru carnea de porc autohtonă, INS arată că producţia din România s-a diminuat anul trecut cu aproape 11%, ajungând la 341.964 tone de carcasă.
Pe de altă parte, a crescut cu 7% producţia de carne de ovine şi caprine, de la 85.082 de tone (2021) la 91.114 tone carcasă.
Așa cum spuneam, românii au intrat, deja, în „febra” căutării porcului perfect de Crăciun.
Deși până la Crăciun mai sunt 30 de zile și mai bine, oamenii deja încep să caute și să cumpere porcul care va completa masa festivă.
Tot mai mulți își rezervă porcul din timp, pentru a „prinde” un preț mai bun. Există două categorii de cumpărători: cei care cumpără un porc mai mic pentru a-l crește până anul viitor și cei care îl procură pentru a-l sacrifica în acest Crăciun.
Desigur, există și diferențe de preț. Cei care optează să cumpere purceluși pe care să-i crească până anul viitor trebuie să plătească acum 500 de lei.
Citește AICI cât costă un kilogram de carne de porc, în viu, acum, în noiembrie 2023.