Prima pagină » Actualitate » Explorarea unui TRATAMENT inovator. Cum un spray nazal cu miros de GRAJD poate trata astmul

Explorarea unui TRATAMENT inovator. Cum un spray nazal cu miros de GRAJD poate trata astmul

O idee aparent neobișnuită este acum în centrul atenției într-un studiu promițător realizat de cercetătorii germani. Aceștia explorează posibilitatea tratării astmului și a alergiilor cu un spray nazal cu miros de grajd. 

Totul a început cu o observație simplă: oamenii care trăiesc în apropierea fermelor de vaci par să dezvolte mai greu boli respiratorii. Primele rezultate ale cercetării sugerează că această descoperire ar putea deschide noi căi de tratament pentru astm și alergii.

„Am făcut studii în mediul rural și am văzut că la sate, copiii care cresc la ferme sunt mai puțin predispuși să facă astm și alergii”, spune prof. dr. Erika von Mutius, medic pediatru și alergolog.

Observațiile din mediul rural

Aceasta a descoperit doi factori esențiali pentru această protecție:

  • timpul petrecut în grajdul de vaci;
  • consumul de lapte proaspăt neprocesat

Astfel, cercetătorii au ales să aprofundeze studiul asupra aerului din grajduri.

Explorarea mediului de grajd

Pentru a investiga mai departe, echipa de cercetători a prelevat diverse probe de mediu din grajdurile cu vaci.

„Am zis ca acolo trebuie să fie ceva care să ofere acea protecție. Le-am prelucrat și am extras mai multe substanțe pe care le-am testat apoi pe șoareci”, a continuat medicul.

Spray nazal pentru tratarea astmului

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că mediul creat de vaci pare să conțină factori care oferă protecție împotriva bolilor respiratorii. Aceste descoperiri i-au determinat pe cercetători să înceapă dezvoltarea unui spray nazal care ar putea ajuta la tratarea astmului și a diferitelor alergii.

Totuși, drumul de la descoperirea inițială până la un produs disponibil pe piață este lung și anevoios.

„Din pacate, procesul este unul anevoios pentru ca este nevoie de multe teste toxicologie pentru că vrem să fim siguri că nu au niciun efect secundar, că este sigur pentru copii. Dar sperăm că în cazul copiilor, care au deja primele simptome de astm, acest spray să poată opri progresia cronică”, conchide prof. dr. Erika von Mutius.

Sursă video: ProTV

Sursă foto: Shutterstock

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și