Războiul din Ucraina, care durează de aproape trei ani, a generat nu doar suferință și distrugere în regiunile direct afectate, ci și o undă de șoc economică și psihologică în întreaga Europă de Est. Teama că acest conflict ar putea escalada și s-ar putea extinde la nivel european a provocat o adevărată explozie a cererii pentru aur în Polonia. Locuitorii acestei țări caută metode de a-și proteja economiile într-un climat de incertitudine.
În primele luni după invazia Rusiei în Ucraina, magazinele de metale prețioase din Polonia au fost luate cu asalt. Cozi lungi se formau zilnic, oamenii fiind disperați să găsească o modalitate sigură de a-și investi banii. Această isterie inițială s-a mai domolit cu timpul, însă de fiecare dată când situația de pe front se agravează, panica revine.
Polonezii își aduc aminte de poveștile bunicilor și părinților despre cel de-al Doilea Război Mondial, când aurul a fost adesea singura monedă de schimb care le-a permis să supraviețuiască sau să își cumpere eliberarea din ghetourile naziste.
În fața acestei incertitudini, guvernul de la Varșovia a anunțat recent măsuri de întărire a securității naționale. Una dintre aceste măsuri este construirea unei ample linii fortificate de apărare la granițele estice ale țării, un proiect menit să protejeze Polonia de o eventuală extindere a războiului din Ucraina.
De asemenea, Polonia implementează mai multe programe de modernizare și înzestrare a armatei. Aceste inițiative sunt menite să asigure capacitatea de apărare a țării în fața oricăror amenințări externe.
Sursă video: Euronews
Sursă foto: Shutterstock