Vara anului 2024 nu a adus doar caniculă, ci și alergii solare puternice. Acestea se manifestă prin apariția imediată a unor pete roșii pe zonele care au fost atinse de razele soarelui.
Simptomele apar, de obicei, în doar câteva minute de la expunere. Cele mai afectate sunt femeile, dar și bărbații cu pielea deschisă la culoare.
Laura este o tânără care se confruntă cu aceste arsuri solare și care este nevoită să poarte haine cu mâneci lungi pentru a se proteja, indiferent de intensitatea soarelui.
„Am ieșit afară cu mânecă scurtă și am remarcat, la foarte scurt timp de la expunere, că mi se înroșiseră brațele și avem senzația de mâncărime. Era destul de puternică. O am în continuare. În continuare mă feresc de soare, în continuare, mă înroșesc și mă mănâncă pielea”, a spus ea, la Antena 3.
După primele simptome de alergie solară, aceasta nu mai dispare. Poate fi doar ținută sub control cu ajutorul tratamentului recomandat de medicul specialist.
„Alergia solară trebuie tratată cu medicamente antihistaminice și trebuie tratată cu corticoizi topici, dacă știm că am mai făcut. Nu ne expunem la soare. Ne acoperim cu haine zonele pe care soarele le vede și folosim cremă de protecție”, spune Olga Simionescu, medic dermatolog.
Climatologii spun că radiațiile ultra-violete sunt mult mai puternice în intervalul orar 10-17 și au un efect mult mai puternic asupra pielii.
„De pe la indice 5-6UV, trebuie să avem grijă pentru că orice expunere, chiar dacă ne protejăm, poate să ne aducă probleme, mai ales când expunerea este în perioada critică”, a precizat climatologul Roxana Bojariu
„În partea aceasta de iunie, iulie, august, bineînțeles, avem o activitate solară intensă și trebuie să ne protejăm” – Silviu Gurlui – fizician.
O expunere mult prea îndelungată la soare poate duce și la melanom, care este una dintre cele mai agresive forme de cancer.