Prima pagină » Actualitate » Explozie de deepfake-uri în România / Bogdan Ivan: Suntem în TOP trei țări din Europa în privința înșelătoriilor online

Explozie de deepfake-uri în România / Bogdan Ivan: Suntem în TOP trei țări din Europa în privința înșelătoriilor online

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat joi că România se află în top trei țări din Europa în ceea ce privește schemele de înșelătorii din mediul online.

În cadrul unui briefing de presă după ședința de guvern de joi, ministrul a fost întrebat despre stadiul proiectului de raportare a conținutului deepfake, lansat în luna mai.

Acel canal a fost creat în perioada preelectorală tocmai pentru a evita astfel de situații. În clipa în care am deschis acel canal #nofake, am avut foarte multe upload-uri de situații și de scam-uri, separat de nereguli din zona electorală, și automat le-am transmis mai departe către marile platforme Meta, TikTok sau Google. Acestea au fost scoase de pe platforme, iar în clipa de față rediscutăm mecanismul cu aceste mari platforme, a spus Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a menționat că România se află în top trei țări din Europa în privința schemelor de înșelătorie online.

Pot să spun că, din discuțiile informale, România este în top trei țări din Europa în materie de astfel de scheme de înșelătorii care apar în mediul online. Am avut situații în care au apărut figuri publice și înalți ai bisericii care recomandau anumite medicamente minune, iar acestea, în clipa în care au ajuns la noi, au fost transmise automat către platforme și au fost eliminate în cel mai scurt timp, a precizat el.

Pentru a menține eficiența acestui mecanism, Bogdan Ivan a precizat că avut întâlniri cu reprezentanții marilor platforme pentru a discuta îmbunătățirea și reglarea procesului de eliminare a conținutului ilegal.

El a subliniat importanța optimizării mecanismului și a colaborării cu platformele online pentru a combate eficient înșelătoriile.

Noi ne-am depășit oarecum atribuțiile atunci când am primit conținut ilegal și evident că era ilegal; am transmis mai departe folosind același canal către platforme și acel conținut a fost eliminat. Vorbim despre imaginea unor persoane publice, despre scamatorii, înșelăciuni, acțiuni, medicamente minune, care nu au ce căuta atunci când facem reclamă. Mai mult, le-am transmis și către autoritățile competente din România, mai exact Autoritatea pentru Protecția Consumatorului. În situații în care era vorba despre o instituție de forță, am transmis și către acea instituție tocmai pentru a ne asigura că nu doar primim problema, ci și rezolvăm până la capăt, a explicat ministrul.

În ceea ce privește modalitatea prin care cetățenii pot continua să raporteze astfel de conținuturi, Bogdan Ivan a detaliat: „Pot să le trimită în continuare pe platforma noastră, care acum se reglează cu marile platforme, tocmai pentru a permite transmiterea acestui tip de conținut și pentru a avea o bază legală. Vom emite și un alt act normativ, un alt ordin de ministru, care să extindă aplicarea acestuia și în afara perioadei preelectorale și electorale”.

CITEȘTE ȘI:

#nofake, platforma lansată de ministerul Digitalizării pe care se poate raporta conţinutul inadecvat de pe reţele de sociale

Ghidul DNSC pentru depistarea DEEPFAKE, fenomen care a adus schimbări în peisajul fraudelor online / Pericolul Deepfake în context electoral

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și