Prima pagină » Actualitate » Explozie la vânzările de antidepresive în Rusia. Neurolog din Moscova: ”Rușii s-au grăbit să-și facă stocuri”

Explozie la vânzările de antidepresive în Rusia. Neurolog din Moscova: ”Rușii s-au grăbit să-și facă stocuri”

Explozie la vânzările de antidepresive în Rusia. Neurolog din Moscova: ”Rușii s-au grăbit să-și facă stocuri”

Vânzările de antidepresive şi numărul de consultaţii la psihologi au explodat în Rusia de la începerea invaziei în Ucraina. O stare de anxietate pare să pună stăpânire pe tot mai mulţi cetățeni ruşi, din ce în ce mai îngrijoraţi de efectele unui conflict cu multiple implicații în viața lor personală, potrivit unei analize preluate în presa internațională.

Anunţul din luna septembrie al preşedintelui Vladimir Putin de mobilizare a sute de mii de rezervişti a adus acest conflict în viaţa cotidiană a numeroase familii în Rusia. Pe lângă şocul provocat de mobilizarea parţială, împotmolirea conflictului şi declaraţiile tot mai alarmiste ale Moscovei ce agită ameninţarea nucleară amplifică teama, relatează Euronews.

După anunţarea începerii ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, ”timp de două luni nu am mai plecat de acasă, nimic nu mai avea sens”, spune o tânără din Moscova în vârstă de 22 de ani, studentă la Informatică, mărturisind că de atunci ”nu supravieţuieşte decât cu antidepresive, la fel ca mulţi dintre prietenii” săi.

Anxietatea sa a crescut şi mai mult după anunţul mobilizării, de teama că fratele sau tatăl ei ar putea fi chemaţi în armată.

La sfârşitul lunii septembrie, după anunţul mobilizării parţiale, 70% dintre ruşi recunoşteau că sunt ”stresaţi”, un procent record niciodată înregistrat înainte de institutul de sondare FOM, favorabil Kremlinului.O lună mai târziu, Centrul Levada, un institut independent, observa că aproape 9 ruşi din 10 se declarau ”îngrijoraţi” de situaţia legată de Ucraina.

Iar ultimele declaraţii ale Kremlinului nu sunt de natură să liniştească populaţia. La sfârşitul lunii octombrie, când Putin a spus că lumea traversează ”deceniul cel mai periculos, cel mai imprevizibil (…) după al Doilea Război Mondial”, vecinii studentei menţionate mai sus au început să amenajeze un adăpost antiaerian în parcarea subterană a imobilului lor.În această ambianţă, cheltuielile pentru achiziţia de medicamente antidepresive au crescut cu 70% şi cele pentru calmante cu 56% în primele luni ale anului în curs, faţă de perioada similară a anului trecut.

Au crescut şi solicitările pentru psihologi, de pildă serviciul de consultaţii psihologice online YouTalk înregistrând o creştere a cererilor cu 40% după anunţul mobilizării parţiale.

Citește și