Exploziile de la Crevedia | 81 de persoane cer MILIOANE DE EURO de la patronii stației GPL, aflați în arest
81 de persoane s-au constituit parte civilă în dosarul deschis de procurori după tragedia de la stația GPL din Crevedia, cerând nu mai puțin de 8,5 milioane de euro drept despăgubiri.
Cinci oameni au murit în urma exploziilor de la Crevedia, 56 au fost rănite, iar nu 89 de locuințe au fost distruse.
Potrivit informațiilor furnizate în timpul acesti anchete de proporții, 158 de persoane au fost afectate – fizic, moral – de această tragedie, iar la Judecătoria Sectorului 5 al Capitalei se va decide dacă patronii stației GPL – Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă – vor rămâne în arest preventiv.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis – miercuri, 28 septembrie 2023 – că procurorul de caz a solicitat prelungirea măsurii arestării preventive față de patronii stației GPL, aceștia fiind cercetați pentru infracțiunea de distrugere din cuplă.
”În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală criminalistică a solicitat prelungirea măsurii arestării preventive faţă de doi inculpaţi, administratori ai unei societăţi comerciale, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prevăzută de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 6 octombrie 2023 până la 4 noiembrie 2023”, au transmis reprezentanții PÎCCJ.
Procurorii au audioat, până acum – în calitate de persoane vătămate -, 90 de persoane care au suferit vătămări fizice, materiale şi/sau morale în urma producerii exploziilor de la staţia GPL din Crevedia. 81 dintre acestea s-au constituit parte civilă în cauză, cu suma totală de 8.510.000 euro şi 371.300 lei.
Ancheta de la Crevedia, coordonată de procurorul Marius Iacob
Ancheta privind exploziile de la Crevedia a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.
Surse judiciare au declarat că la Parchetul Militar nu au sosit încă rapoartele de intervenție, în pofida faptului că au fost trimise adrese către ISU BIF și ISU Dâmbovița.
”La Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel continuă ancheta în cazul exploziei de la Crevedia. Până acum, încă nu au sosit rapoartele de intervenție, deși s-au trimis adresele către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (ISU BIF) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița.
Mai mult, până la acest moment au fost puse la dosar fotografii cu mașinile implicate în intervenție și au fost sigilate costumele pompierilor care au fost folosite, echipamentul fiind parte a probatoriului”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul. (citește și alte detalii AICI)
Citește și: