La sfârșitul lunii septembrie a anului 2022, surprinzător, au fost descoperite patru scurgeri de gaze la conductele Nord Stream care alimentează Germania cu gaz rusesc. Două dintre acestea se află în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte în cea a Danemarcei. Avariile ar fi putut fi cauzate de atacuri premeditate cu explozibili subacvatici, iar numeroase semne de întrebare și acuzații au apărut în scenariu.
Comunitatea internațională a îndreptat un deget acuzator către Rusia, Kremlinul contraatacând și spunând că Marea Britanie și / sau SUA s-ar afla în spatele presupusului atac terorist.
Cert este că în jurul acestei situații au apărut diferite variante și chiar teorii ale conspirației, dar procurorii germani care au anchetat cazul au anunțat că avariile produse la Nord Stream 1 și 2 au fost cauzate de sabotaj, o concluzie similară fiind făcută publică și de procurorii suedezi. Totuși, nu s-a transmis concret cine ar fi putut fi în spatele acestor explozii.
Jurnalistul de investigații Seymour Hersh, câștigător al Premiului Pulitzer și care a apărut în prim-plan în mai multe spețe controversate, inclusiv în cea a descoperirii și eliminării lui Osama Bin Laden, a lansat acuzații dure la adresa administrației americane, spunând că acesta s-au aflat în spatele exploziilor de la gazoductul Nord Stream.
Totuși, jurnalistul a fost acuzat, la rândul său, că nu a dezvăluit sursa anonimă de la care ar fi obținut informațiile, iar Casa Albă a negat vehement versiunea prezentată de jurnalist, transmițând tranșant că este vorba despre un ”raport fals” care, bineînțeles, nu are nicio legătură cu realitatea. Oficialii americani au respins orice fel de concluzii trase de jurnalistul Seymour Hersh, dar Kremlinul – pe de altă parte – a cerut o investigație internațională.
”Seymour Hersh este unul dintre cei mai influenți jurnaliști de investigație din lume, cu o experiență de peste 50 de ani. În 1970 a primit Premiul Pulitzer pentru dezvăluirea crimelor de război ale SUA din satul My Lai, Vietnam, ceea ce a stârnit un protest internațional major. El a jucat un rol esențial în investigarea scandalului Watergate pentru New York Times. În 2004, a relatat despre practicile de tortură din SUA în închisoarea Abu Ghraib din Irak, pentru care a primit prestigiosul premiu Polk”
Într-un interviu acordat pentru Berliner Zeitung, jurnalistul Seymour Hersh a precizat că ancheta pe care a efectuat-o a dus la concluzia că ”atacurile asupra conductelor Nord Stream au fost pregătite de guvernul SUA, cu sprijinul Norvegiei”.
”La sfârșitul lui septembrie 2022, opt bombe urmau să fie detonate lângă insula Bornholm din Marea Baltică , dintre care șase au explodat într-o zonă destul de plată. Au distrus trei dintre cele patru conducte majore Nord Stream 1 și 2. Conducta Nord Stream 1 a furnizat Germaniei și altor părți ale Europei gaze naturale foarte ieftine de mulți ani.
Întrebarea a fost cine a făcut-o și de ce”, a declarat Seymour Hersh.
Acesta a reamintit și că președintele Joe Biden, într-o intervenție din luna februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse, a declarat că SUA intenționează să oprească Nord Stream, insistând asupra Nord Stream 2 și spunând ”promit că vom putea face asta”.
”Povestea arată că erau mulți oameni în acea lume care credeau că dezvoltarea capacității de a distruge conductele ar fi utilă pentru a trimite un mesaj lui Putin”
Jurnalistul de investigații Seymour Hersh
Jurnalistul Seymour Hersh a mai spus, în timpul acestui interviu, că administrația americană nu numai că a transmis că poate face asta, dar avea și toate mijloacele necesare.
”În Marina Statelor Unite există unități care se ocupă de submarine, există și un comandament de inginerie nucleară. Și există o echipă de mine. Zona minelor subacvatice este foarte importantă și avem specialiști pregătiți în ea. O locație centrală pentru educația lor este un mic oraș de vacanță numit Panama City, în Florida. Antrenăm oameni foarte buni acolo și îi angajăm. Minerii subacvatici sunt de mare importanță, de exemplu pentru a curăța intrările blocate în porturi și pentru a arunca în aer lucrurile care stau în cale. De asemenea, pot arunca în aer conductele de petrol subacvatice ale unei anumite țări. Nu întotdeauna fac lucruri bune.
Pentru grupul de la Casa Albă era clar că ar putea arunca în aer conductele. Există un exploziv numit C4 care este incredibil de puternic, mai ales la nivelul pe care îl folosesc. Poate fi controlat de la distanță cu dispozitive sonar subacvatice”, a acuzat Seymour Hersh.
Fără a dezvălui sursa sau sursele care l-au ajutat în realizarea acestei anchete controversate, jurnalistul Seymour Hersh a mai precizat și că Norvegia ar avea un interes major în această situație.
”Norvegia este o mare națiune de navigatori și are surse profunde de energie. De asemenea, sunt foarte dornici să-și crească aprovizionarea cu gaze naturale către Europa de Vest și Germania. Și asta au făcut, și-au crescut exporturile. Așadar, de ce să nu unești forțele cu SUA din motive economice? În plus, în Norvegia există ostilitate marcantă față de Rusia”, mai spus jurnalistul Seymour Hersh.
Casa Albă a negat toate acuzațiile aduse de jurnalist în ancheta sa, declarând că totul este ”fals”, fără a intra într-o polemică pe acest subiect.
Citește și: