Exportul de STURIONI, o afacere de succes pentru românii din Santăul Mic. Cei mai mulți clienți sunt din Germania şi Elveţia

Publicat: 10 04. 2023, 10:32
Actualizat: 10 04. 2023, 10:33
Exportul de sturioni, o afacere de succes pentru românii din Santăul Mic / Sursa FOTO: wikimedia.org

Fermele piscicole românești s-au înmulțumit în ultimii ani, iar printre cele mai profitabile sunt crescătoriile de sturioni. Exportul de sturioni a explodat în acest an. Astfel, în 2023 s-a trimis peste hotare o cantitate de cinci ori mai mare decât anul trecut!

Cea mai mare cerere provine din Elveția şi Germania.

Patru tone de nisetru siberian exportate de la Santăul Mic

De exemplu, numai de la ferma piscicolă de la Santăul Mic, județul Bihor, s-au pregătit pentru livrare patru tone de nisetru siberian. Au fost vândute toate femelele din două bazine.

Până în Elveția este un drum de două zile, dar cumpărătorii au toate motivele să aștepte marfa. Aproximativ 30% din greutatea corpului unei femele de sturion o reprezintă icrele negre. Iar în Occident, prețul pentru un kilogram de caviar trece de 2000 de euro.

Exportatorii români de sturioni sunt azi la mare căutare urmare a sancțiunilor aplicate Federației Ruse, care nu mai poate vinde pe piața europeană.

„Avem un transport de sturion în Elveţia, în jur de patru tone. Am mai făcut şi alte exporturi, tot în Elveţia, şi urmează să mai facem. De anul acesta am avut o cerere foarte mare faţă de anii trecuţi. Nu ştiu sigur care este motivul, poate unul dintre ele este faptul că peştele nostru este bine hrănit, e sănătos. Cererea a crescut cu 80% pentru femele la export” – Mariana Suciu, administratorul fermei piscicole de la Santăul Mic

În România, o cutie de un kilogram de caviar se vinde cu 3300 de lei, dar în Vest trece de 2000 de euro. În general, sturionii încep să producă o cantitate suficientă de icre abia în al optulea an de viață, dar cele mai valoroase exemplare au nevoie și de 15 ani.

România, la fel ca multe alte țări, interzice pescuitul sturionului sălbatic. Astfel, cel puțin teoretic, sturionul de pe piață provine exclusiv din fermele piscicole.

Odinioară, România era pe locul 3 în lume la exportul de caviar, după Iran şi Rusia, arată Antena 3.