Un locuitor al județului Ilfov s-a trezit cu o factură amețitoare la curent. Are de plătit aproape 22.000 de euro, după ce furnizorul de electricitate a făcut o regularizare a consumului din 2019 până în prezent.
Situația a fost semnalată de avocatul Adrian Cuculis care spune că ceea ce se întâmplă „este garanția faptului că se urmărește falimentarea românilor”.
Persoana la care face referire avocatul Adrian Cuculis locuiește în localitatea Bragadiru, din județul Ilfov, și a primit o factură de regularizare a consumului din perioada 12.03.2019 – 10.07.2021, în valoare de 108.421 de lei (aproximativ 21.700 euro).
„Dacă până acum vorbeam că cea mai mare factură la energie electrică era de 10.000 de euro și că acei consumatori aveau de făcut credit pentru plata ei, furnizorul de electricitate, în mod ilegal, face o regularizare din 2019 și emite o factură de 22.000 de euro.
Este adevărat, nu pentru un apartament de două camere însă așa ceva este garanția faptului că se urmărește falimentarea românilor. O fi sau nu vârful / platoul sau vom vedea facturi și mai mari, asta rămâne de văzut. Cert este că litigiile în instanța se înmulțesc și magistrații se împuținează”, trage un semnal de alarmă avocatul Cuculis.
O factură mică la curent poate fi obținută fie dacă o familie nu folosește mai deloc aparate electrocasnice, fie dacă acestea sunt din noua generație, care sunt fabricate cu materiale și tehnologii care asigură un consum redus. Frigiderele sau mașinile de spălat mai vechi de 10 ani contribuie cel mai mult la creșterea numărului de kilowați și, în contextul scumpirii energiei, înlocuirea lor cu unele noi, dintr-o clasă energetică superioară, este un pas pentru reducerea consumului, iar astfel se amortizează investiția inițială.
Oricâte eforturi ar face pentru reducerea facturilor, niciun consumator nu poate scoate din priză frigiderul, la fel și mașina de spălat, dacă e să fie folosită în mod normal. Astfel că, dacă aceste aparate sunt „antice”, ele contribuie major la creșterea consumului și înlocuirea lor cu unele mai „verzi” este o variantă pentru economisire, pe termen mediu și lung. Eforul financiar inițial va fi cu siguranță amortizat prin costul lunar mai mic la curent.
Un astfel de consumator este Maria, un cumpărător venit la magazinul de electronice pentru a studia ofertele. „Am venit să îmi fac o idee aşa despre ce şi cum. Mă informez la operatorii de la magazin, să-mi dea o idee despre consum. Oricum, caut ceva economic”, a spus Maria, potrivit Observator.
Scopul ei pe termen mediu est să plătească mai puțin furnizorului de electricitate.
„Cum se zice vorba aceea. Dai un ban, dar stai în faţă. Şi este mai economic. Costă, dar facem un pic de economie”, a adăugat ea.
„După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetică poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic”, spune Olivian Savin, expert energie.
Economiile pot fi substanţiale. „Dacă optăm pentru cea mai eficientă clasă putem economisii până la mai bine de jumătate de preţ din factura aferentă acestui aparat electrocasnic”, a completat el.
Conform studiilor citate, un fridiger cu o capacitate de 330 de litri din clasa F consumă în medie anual peste 300 de kwh, iar pe lună în medie 25-30 de kwh. Asta în timp ce acelaşi produs din clasa A, consumă lunar cu circa 15 de kwh mai puţini. Ceea ce se traduce printr-o factură cu cel puţin 8 lei mai mică.
„Avem produse eficiente energetic cu un consum de 60-70 de kwh pe an. În acelaşi timp un produs cu aceleaşi caracteristici, dar cu o tehnologie veche care este într-o clasă energetică mai de la coada clasamentului, poate ajunge la un consum de 300 de kwh pe an. Avem o diferenţă de undeva de 6 ori în consumul energetic al acestor produse”, spune Cristian Pocol, preşedinte Asociaţie de Reciclare, citat de Observator.
În acest sens programul Rabla pentru Elecrocasnice îi ajută pe cei care vor să înlocuiască aparatele vechi. Reprezentanţii asociaţiei de reciclare susțin că valoarea voucherului ar trebui să reprezinte 30% din valoarea produsului.
„Noi propunem să facem un program similar pentru echipamentele eficiente energetic. Să vină cu un ajutor din partea statului care să reprezinte aproximativ 25-30% din valoarea echipamentului. Un ajutor considerabil care poate să determine cumpărătorii să ia un produs eficient energetic”, a spus Cristian Pocol.
De exemplu, un frigider dintr-o clasă mai puţin eficientă energetic costă aproximativ 1700 de lei, iar unul din clasa A ajunge şi la 4000 de lei.
La prima sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice, care a avut loc în iunie-iulie 2022, au fost folosite peste 65.000 de vouchere dintr-un total de 136.000, iar următoarea etapă este programată la sfârșitul anului.