Facturi mai mari la gazele naturale, pentru români, iarna aceasta. Ce transmit experții în energie

Publicat: 11 09. 2024, 14:41
Actualizat: 11 09. 2024, 14:45

This browser does not support the video element.

Românii ar putea să plătească facturi mai mari la gaze, în iarna anului 2024, potrivit experților. De asemenea, situația facturilor la energia electrică va fi similară cu cea a anului trecut.  

În cazul facturilor la gaze, românii ar putea să plătească, în medie, cu 7% mai mult, iarna aceasta, susțin experții. Pe de altă parte, situația facturilor la energia electrică va fi asemănătoare cu cea a anului trecut. Românii trebuie să ia în considerare situația care va avea loc, după ce va expira măsura de plafonare a prețului la energie. Vă reamintim că prețul gazelor naturale este plafonat, la momentul actual.

Facturi mai mari la gazele naturale, pentru români, iarna aceasta

Dumitru Chisăliță a fost întrebat, la RTV, cum ar putea românii să gestioneze creșterea de până la 7% a facturilor la gaze. La momentul actual, prețul gazelor naturale, în cazul clienților casnici, este plafonat la 0,31 lei/kWh. Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a precizat că există posibilitatea ca facturile românilor să prezinte o ușoară creșterea. Aceasta, la rândul ei, este determinată de creșterea prețului gazelor achiziționate de furnizor.

„Putem să spunem că, în ultimul an de zile, ceea ce au plătit consumatorii a fost chiar și sub prețul plafonat. Toate facturile plătite au fost sub 0,31 lei/kWh, că este prețul plafonat la gaze naturale. Iar, în momentul de față, am asistat la o ușoară creștere a prețului gazelor naturale, ceea ce, practic, se va reflecta și într-o creștere a prețului la gaze naturale pentru consumatorii finali, deoarece, în momentul de față, așa cum prevede legea, prețul se stabileșe în funcție de costul fiecărui furnizor.

Având în vedere această creștere a prețului gazelor achiziționate de furnizor, cu siguranță va exista o ușoară creștere de până la 7% și pentru consumatorul final. În același timp, trebuie să înțelegem că scăderea prețului la gaze se poate face doar prin scăderea costurilor”, a explicat Dumitru Chisăliță, la România TV.

Vezi și Specula cu banii de facturi. Au fost furate 200 miliarde EURO în domeniul energiei, în 723 de fraude

Vezi și Gazele costă în Europa și de 5 ori mai mult decât în SUA, iar energia, de 2 -3 ori mai mult decât în SUA și China. „Un obstacol în calea dezvoltării”

Vezi și Sebastian Burduja, despre resursele energetice ale României pentru iarna 2024: „Stăm mai bine decât oricând”

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)