Facturi record pentru bucureștenii care au repartitoare. ”Pentru prima dată în istorie, foarte mulți au la întreținere peste 1.000 de lei. E anormal”

Facturi record pentru bucureștenii care au repartitoare. ”Pentru prima dată în istorie, foarte mulți au la întreținere peste 1.000 de lei. E anormal”
Iarna aceasta s-au înregistrat cele mai multe facturi la întreținere cu sume care au depășit 1.000 de lei pe lună
Publicat: 05/05/2024, 10:00

Deși am avut o iarnă extrem de blândă, bucureștenii au plătit la întreținere sume exorbitante. S-a înregistrat și un record: pentru prima dată în ultimii ani, de când scumpirile s-au ținut lanț, au venit cele mai multe facturi cu sume care depășesc 1.000 de lei lunar. Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că au fost și situații în care la un apartament de trei camere s-au plătit și 1.500 de lei numai pentru căldură.

  • Cei mai afectați au fost locuitorii din blocurile „comuniste”, unde există montate repartitoare pe calorifere.
  • Radu Opaina spune că facturile la întreținere ar fi trebuit să fie cu 20 la suta mai mici decât iarna trecută, având în vedere temperaturile destul de ridicate pentru sezonul rece. .

Iarna aceasta a fost o adevărată provocare pentru bugetele bucureștenilor, care au avut de plată la întreținere sume astronomice, în special cei care locuiesc în blocuri vechi, construite în perioada comunistă, și care au repartitoare. Deși temperaturile din iarna care a trecut nu au fost foarte scăzute, în mod paradoxal, facturile le-au ușurat considerabil buzunarele locuitorilor Capitalei. Cei mai norocoși au fost bucureștenii din blocurile noi, care au centrale termice.

Mihai Avram, administrator de bloc, a explicat de ce unii oameni au costuri mai mari la întreținere în perioada de iarnă.

”De regulă, întreținerile mari vin la blocurile construite în regimul trecut. Vă dau un exemplu, o familie de trei persoane, în apartament de trei camere, în condițiile în care temperatura în interior era de 19 grade, a plătit întreținere 900 de lei pentru luna noiembrie.

Dacă există un apartament cu două camere în care locuiește o singură persoană, aceasta va fi tentată să oprească căldura în cea de-a doua cameră. Dacă vor fi și alte cazuri de acest gen, blocul nu se va mai încălzi uniform. Dacă o altă persoană încălzește tot apartamentul, se vor încălzi mai întâi pereții reci și va fi un consum mult mai mare. Căldura nu va mai fi distribuită uniform, iar unii vor fi nevoiți să încălzească și suprafața celor care nu o încălzesc.

Pot spune că, anul acest, întreținerile au fost top, în condițiile în care am avut o iarnă blândă. Dacă iarna ar fi fost obișnuită sau geroasă, ca în alți ani, agentul termic furnizat de Termoenergetica nu ar fi fost furnizat la temperaturi optime, cu toate reparațiile care s-au tot făcut în această perioadă”, ne-a spus Mihai Avram.

”Au plătit dublu sau triplu față de cei care nu au repartitoare”

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), Radu Opaina, spune că, deși, teoretic, ar fi trebuit să plătim mult mai puțin la întreținere decât anul trecut, s-a întâmplat exact contrariul.

”În principiu, întreținerea trebuia sa fie mai mică decât iarna trecută, datorită bunului Dumnezeu, care a făcut să scadă nevoia de încălzire cu vreo 30%. Întreținerea ar fi trebuit să vină cu undeva la 20% mai puțin decât iarna trecută. Teoretic, asta trebuia să se întâmple, practic, în prea puține blocuri s-a respectat teoria.

Principalele cauze sunt supra-costurile în blocurile cu repartitoare, cam 60% plătesc mai mult decât este normal. Acolo unde s-au încălzit normal, au plătit dublu sau triplu față de cei care nu au repartitoare.

Altă cauză o reprezintă gestiunea frauduloasă a firmelor de administrare, în special la blocurile noi, rezidențiale, unde era normal să fie costuri mai mici și costurile sunt foarte mari. Alte cauze sunt neglijența și incompetența președinților de asociație, care, în loc să aplice legea și să respecte prețurile din piață, așa cum sunt ele, le aplică greșit și produc prejudicii prin creșterea întreținerii”, a explicat Radu Opaina.

Radu Opaina spune că, în iarnă, s-a ajuns să se plătească pentru căldură, la un apartament de trei camere, chiar și 1.500 de lei pe lună

Iarna aceasta, facturile au atins un record: a fost sezonul rece în care s-au înregistrat cele mai multe facturi cu sume care au depășit 1.000 de lei pe lună.

”Este un fenomen care a apărut iarna aceasta. Acolo unde întreținerea a fost anormal calculată, foarte mulți au depășit pragul de 1.000 de lei, ceea ce, în anii anteriori, nu se întâmpla.

Pentru prima dată în istorie, au apărut foarte mulți cu întreținere de peste 1.000 de lei. Au ajuns să plătească la un apartament de trei camere 1.500 de lei la căldură, ceea ce este anormal și ilegal Asta s-a întâmplat în blocurile cu repartitoare. În blocurile fără repartitoare, lumea este mai liniștită, întreținerile sunt mai acceptabile, nu sunt dispute, nu sunt litigii”, a spus, pentru Gândul, Radu Opaina.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România nu are previziuni optimiste nici în ceea ce privește situația din alte mari orașe ale țării.

”Fenomenul din București se va extinde și la orașele mai mari”, a conchis Radu Opaina.


CITEȘTE ȘI:

Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”

VIDEO EXCLUSIV | Radu Opaina, fost director RADET: „Repartitoarele de calorifer nu sunt obligatorii, ele trebuie interzise. E propagandă mincinoasă”

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”