Prima pagină » Actualitate » Facturile la curent s-ar putea DUBLA de anul viitor pentru o categorie de români. Cine este vizat și ce spun autoritățile

Facturile la curent s-ar putea DUBLA de anul viitor pentru o categorie de români. Cine este vizat și ce spun autoritățile

Facturile la energie s-ar putea dubla din primăvara anului viitor, atunci când va fi eliminată schema de plafonare. Ministrul Energiei promite că ministerul pe care îl conduce, împreună cu cel al Finanțelor și cu cel al Muncii, lucrează la măsuri de sprijin pentru românii cu venituri mici.

Românii plătesc în prezent între 0,68 RON și 1,3 lei per KWh. Consumul este cel care face diferența. Cine consumă puțin sub 100 de kilowați-oră pe lună plătește până pe 31 martie anul viitor cel mai mic tarif. Aici intră majoritatea consumatorilor, în jur de 5 milioane. De la 1 aprilie anul viitor, odată ce schema de plafonare expiră, facturile lor s-ar putea dubla, avertizează furnizorii.

„Acel plafon de 0,68 este nesustenabil în momentul de față. El ar însemna, în momentul actual, ar însemna o achiziție de energie la circa 20 lei pe KWh, ceea ce nu există pe pe piață”, spune Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Ce spun autoritățile

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că autoritățile încearcă în prezent să găsească soluții echitabile.

„Trebuie să avem măsuri țintite pentru consumatorii cu adevărat vulnerapil. Noi sprijinim toți consumatorii în funcție de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deține un apartament în Primăverii și are consum de sub 100 de kilowați-oră pe lună, plătește același tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari”, spune Burduja.

Pe de altă parte, plafonul maxim de 1,3 lei pe KWh, spun furnizorii, este mai mare decât prețurile din piață.

Până vor decide ce fac cu măsurile de plafonare a prețurilor din primăvară, autoritățile trebuie să facă față unui consum în creștere, generat de valul de caniculă care pârjolește România de câteva zile.

Consumul de energie crește semnificativ seara, când românii ajung acasă și pornesc aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele. În acele ore, energia costă peste 800 euro pe MWh. Media este la 213 euro pe megawatt-oră, cea mai mare din Europa, arată Digi24.

Sursa foto: Envato Elements

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și