FAKE GROSOLAN. Vocea premierului Marcel Ciolacu, folosită pentru o nouă ÎNȘELĂCIUNE ONLINE! „Noi suntem o firmă de biciclete”

Publicat: 20/03/2024, 13:44
Actualizat: 20/03/2024, 13:48

În mediul online a apărut o nouă înșelătorie, bazată pe tehnologia deepfake, în care vocea premierului Marcel Ciolacu este folosită pentru a-i păcăli pe oamenii de bună credință. Vocea a fost suprapusă peste un interviu, postat pe Facebook, iar atunci când orice utilizator vrea să afle mai multe amănunte descoperă un link care direcționează către… romaniatvcnn.com. 

Vizitatorul are surpriza să descopere că a fost „trimis” către un site – „Finance Simple” – care precizează că… succesul unei afaceri poate fi „maximizat” cu  „un sistem inovator de monitorizare a costurilor și veniturilor”. La „destinație”, este oferit și un număr de telefon, iar „musafirii” sunt îndemnați să sune „astăzi”.

Totul a fost „aranjat” tehnic încât să pară că însuși premierul României ar promova respectivul site, sunt postate și părerile unor „clienți” care se declară mulțumiți, dar importantă este propunerea de înscriere pe site-ul respectiv pentru a deveni un „om de afaceri de succes”.

Textul care apare pe site-ul-fantomă

„Este o înșelătorie, noi suntem o firmă de biciclete!”

Gândul a sunat la numărul de telefon – +40 770 123 015 – care este prezentat pe site-ul respectiv, pentru a încerca să descopere cum s-a ajuns la o astfel de înșelătorie online sau dacă deținătorii acestui site știu că vocea premierului Ciolacu a fost folosită pentru a le face reclamă.

Surpriză! După câteva apeluri, la telefon a răspuns un bărbat care a menționat că totul este „fake”.

„Noi suntem o firmă de biciclete. Nu avem nicio legătură cu acest site de afaceri la care se face referire. Ne-au mai sunat câteva persoane, le-am spus același lucru. Înșelătorie!”, a declarat bărbatul de la capătul firului.

„Acum, oricine din România poate transforma 1.000 lei într-o zi în 5.000 lei”

Iată ce precizează „vocea” premierului Marcel Ciolacu, folosită pentru a manipula, practic, opinia publică printr-un „artificiu” tehnic deplorabil.

De astăzi, muncitorii și pensionarii obișnuiți vor putea trăi la fel de bine ca oamenii de afaceri. Acum, oricine din România poate transforma 1.000 lei într-o zi în 5.000 lei. Chiar dacă nu are experiență în investiții, acest lucru a fost posibil datorită unui proiect social care a fost testat și aprobat oficial.

Timp de șase luni, economiile tale nu se vor mai deprecia și vor începe să lucreze pentru tine în fiecare zi. Cât de riscant este să investești în acest proiect și cine poate garanta siguranța lui? Pentru a nu pune în pericol banii cetățenilor noștri, am decis să iau parte personal la acest proiect pentru a mă asigura că este eficient și sigur. În prima zi am transformat 1.000 RON în 5.000 lei, iar o lună mai târziu aveam în cont peste 150.000 lei.

După ce am verificat personal profitabilitatea și siguranța acestui proiect, pot să îi sfătuiesc pe toți cetățenii români să se alăture acestui proiect cât mai curând posibil. Toate investițiile participanților sunt asigurate de către stat, așa că participanții nu au de ce să se teamă.

 – Ați putea detalia, vă rog, cum funcționează acest proiect?

– Este o platformă de tranzacționare online care utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a găsi și a face tranzacții sigure și profitabile pentru dvs.

Funcționează non-stop și nu necesită nicio intervenție din partea dvs. Vă puteți concentra pe orice altceva în timp ce software-ul lucrați în locul dvs.

– Cine poate lua parte la proiect și ce trebuie să facă telespectatorii noștri pentru a participa?

– Proiectul se adresează cetățenilor români de toate profesiile și vârstele, fie că este vorba de un șofer, de un profesor sau chiar de un pensionar.

Pentru a participa la proiect este necesar să vă înregistrați gratuit și să nu ratați apelul din partea managerului de proiect. Numărul de locuri de participare este limitat. Îi sfătuiesc pe toți să se grăbească”, se precizează, cu vocea prelucrată a premierului Marcel Ciolacu, în filmulețul postat pe Facebook.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Sebastian Burduja a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă ÎCCJ

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, este primul oficial care a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în achiziționarea de servicii false de investiții în domeniul energiei.

Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României, a precizat Sebastian Burduja.

În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei.

Tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației noastre constituționale prin răspândirea dezinformării. Ca fost Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, am avut onoarea de a contribui la adoptarea Legii securității cibernetice, care a recunoscut oficial această amenințare (conform litera p a articolului 3 din Legea nr. 51/1991).

Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți și să evite capcanele deepfake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute.

Vreau să subliniez că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înșela și a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea și legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare”, a transmis Sebastian Burduja.

Și numele omului de afaceri Ion Țiriac a fost folosit într-o înșelăciune online

Nu este pentru prima oară când au loc astfel de „înșelăciuni” în care sunt folosite numele unor personalități pentru a atrage oameni bine intenționați care cad în plasa escrocilor.

  • Omul de afaceri Ion Țiriac a fost ”prins”, la rândul său, într-un astfel de scenariu fake-news, escrocii cibernetici transmițând în mediul online că acesta poate ajunge în arest din cauză că a fost dat în judecată de ”Banca României” pentru unele declarații făcute la TV.
  • Povestea este, bineînțeles, cusută cu ață albă, numai că, pentru a câștiga ”credibilitate”, escrocii se folosesc, în acest caz, de sigla Digi 24. Escrocheria se desfășoară atât pe Facebook, cât și pe Instagram.

O astfel de postare a apărut ca fiind făcută publică de Greenville Municipal Auditorium, un link ducând către site-ul unde s-ar afla știrea de ultimă oră care îl vizează pe omul de afaceri Ion Țiriac.

Cei care cad în plasa unor astfel de escrocherii și accesează linkul respectiv ajung pe un site unde este ”creionată” o poveste absurdă care să ofere așa-zise informații despre respectivul interviu și declarațiile incriminate.(mai multe detalii AICI)

Oamenii au fost îndemnați să facă „afaceri”, iar chipul lui Mugur Isăreascu a fost folosit în înșelătorie

Pe mai multe platforme și rețele de socializare au apărut, de mai mult timp, postări tip „deepfake” în care a fost folosit chipul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Oamenii sunt îndemnați să facă investiții financiare, a avertizat BNR, iar videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR, pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

„Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții. În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente”, a mai transmis BNR.


CITEȘTE ȘI:

Sorin Grindeanu, despre obstacolele care blochează construcția de AUTOSTRĂZI: Fără aceste componente, niciun proiect nu poate fi dus la bun sfârșit

Sărbătoare la Parlament / Cătălin CÎRSTOIU devine candidatul COMUN / Declarațiile liderilor

Angel Tîlvăr: Avioanele F-16 vor avea parte de mentenanță la cele mai înalte standarde în România.

Romaşcanu: Gabriela Firea, dincolo de orgoliul personal, este un jucător de ECHIPĂ, a înţeles că sondajele arătau că nu putem coagula electoratul PNL 

Piedone: „Soția mea este mai sensibilă la atacurile publice. Eu sunt puțin mai nesimțit, trăind în junglă, printre animale”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu