Prima pagină » Actualitate » „FAPTE concrete vs EXPERIMENTE ratate” / Gabriela Firea compară BILANȚUL mandatului său cu cel al lui Nicușor Dan

„FAPTE concrete vs EXPERIMENTE ratate” / Gabriela Firea compară BILANȚUL mandatului său cu cel al lui Nicușor Dan

„FAPTE concrete vs EXPERIMENTE ratate” / Gabriela Firea compară BILANȚUL mandatului său cu cel al lui Nicușor Dan

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul oamenilor şi primarul împotriva oamenilor”. Ea a făcut o comparație între realizările sale din timpul mandatului de primar și acțiunile lui Nicușor Dan în perioada mandatului său.

Gabriela Firea a publicat pe Facebook un raport în care a detaliat realizările sale în diverse domenii în timpul mandatului său ca primar general al Capitalei, comparându-le cu acțiunile lui Nicușor Dan în timpul mandatului său.

În privinţa transportului public, Firea spune că printre realizările sale sunt: 830 de vehicule noi pentru flota STB (400 de autobuze Euro 6 achiziţionate şi livrate, 130 de autobuze hibrid achiziţionate şi livrate, finanţare europeană şi licitaţii pentru 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze), culoare unice pentru transportul public, linii de tramvai delimitate, schimbarea legislaţiei şi introducerea circulaţiei autobuzelor pe liniile de tramvaie, autobuz şcolar deservind peste 10.000 de elevi, reabilitarea liniilor de tramvai, semaforizare inteligentă – 66 de intersecţii introduse în BTMS până în septembrie 2020.

Potrivit bilanţului Gabrielei Firea, Nicuşor Dan are: zero contracte de finanţare nerambursabilă, toate vehiculele livrate în mandat sunt pe fondurile atrase în mandatul anterior, proiectul autobuzul şcolar a fost sistat pentru economie la buget, autobuzele nu mai circulă pe liniile de tramvai şi nu s-a mai delimitat nicio altă linie, doar 29 de intersecţii semaforizate introduse în BTMS, Compania Municipală de IT închisă, specialişti în IT concediaţi.

La capitolul consolidării, Firea arată că printre realizările sale sunt: 20 de imobile incluse în program, în doi ani, 10 finalizate, 10 în stadiu avansat; fațadele a 14 imobile au fost restaurate; 220 de imobile au fost incluse în programul de reducere a riscului seismic, în diferite etape preliminare ale procesului: expertizare, proiectare, punere în siguranță, autorizare etc.

Conform bilanțului, Nicușor Dan a executat: zero șantiere finalizate; zero fațade restaurate; 10 Șantiere blocate din 2020; lucrările la 2 imobile, unde contractele cu antreprenori privați au fost semnate în 2020, au fost început cu doi ani întârziere; consolidarea și restaurarea Palatului Voievodal Curtea Veche blocată din 2020; procedurile de expropriere ale proprietarilor care refuză consolidarea au fost sistate; pocedurile de expropriere a unor imobile monument-istoric au fost sistate.

În cazul fondurilor europene nerambursabile, Firea afirmă că a atras un miliard de euro pentru reparaţii la reţeaua de termoficare, modernizarea parcului auto al STB, staţia de epurare Glina şi extinderea reţelei de apă şi canalizare, iar Nicuşor Dan a atras „zero fonduri europene nerambursabile”, iar multe proiecte depuse de el în PNRR au fost respinse.

În privinta termoficării, Firea arată că din 2016 până în 2020 s-au modernizat cu bani de la bugetul local 304 km de rețea, dintre care 67 din rețeaua primară, 237 km din rețeaua secundară. Au fost făcute investiții chiar dacă mai mult de doi ani RADET, actuala Termoenergetica a fost în insolvență.

Ea afirmă că atras 330 de milioane de euro, din care fonduri nerambursabile estimate la 278 de milioane de euro, pentru modernizarea a 200 km de conductă, iar semnarea contractului a fost întârziată aproape jumătate de an ca să fie prima acțiune majoră a noului primar, chiar dacă nu a mișcat un deget pentru asta.

Potrivit bilanțului, Nicușor Dan a realizat 237 km, 86 km rețea primara și 151 rețea secundara. La asta se adaugă ce a schimbat pe POIM, circa 10-13 km, cu banii europeni obținuți în mandatul Firea.

A pierdut banii europeni obținuți cu greu în mandatul Firea pentru că a făcut licitațiile cu întârziere și a început lucrările abia în 2023. Proiectul a fost fazat, adică banii europeni nu mai sunt din exercițiul financiar din care au fost obținuți, ci din următorul exercițiu financiar”, anunță Firea.

În domeniul social, Gabriela Firea spune că până în septembrie 2020 peste 200.000 de bucureşteni, din toate categoriile sociale, au beneficiat de stimulente financiare acordate de Primăria Capitalei, în valoare de peste 238 de milioane de euro – 500 lei/lună pentru adulţii cu dizabilităţi – 1.000 lei/lună pentru copiii cu dizabilităţi – 2.500 lei pentru nou-născut, Voucher Materna, valoare 2.000 de lei, pentru medicamente şi investigaţii medicale, ajutor pentru familiile monoparentale, sprijin pentru prevenirea abandonului şcolar, decontarea procedurilor FIV, în valoare de 3.000 de euro/procedură, pentru 2.000 de familii, stimulente financiare în valoare de 1.500 lei net/familie, pentru constituirea tinerelor familii, sprijin financiar de 500 lei copiilor din Bucureşti pentru confecţionarea unei perechi de ochelari de vedere.

Nicuşor Dan – majoritatea proiectelor au fost considerate pomană electorală şi au fost sistate. Sprijinul pentru adulţii cu handicap a fost acordat pe jumătate, ilegal, în ultimele 23 de luni. Zero proiecte noi pe domeniul social. Banca de alimente – proiect întârziat. Blocul de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea – blocat. Centrul pentru Seniori şi Centrul pentru Tineret lăsate fără finanţare şi fără proiecte”, mai spune Gabriela Firea în bilanţ.

În infrastructură, Firea anunță că a realizat:

– Supralărgirea Șoseaua Fabrica de Glucoză – realizată de la zero în 18 luni. Valoarea proiectului: 27 de milioane de euro, inclusiv exproprierile.

– Podul Ciurel – proiect găsit blocat la 10% stadiu și finalizat. Etapa II la stadiul de proiectare.
– Pasajul Doamna Ghica – început de la zero și lăsat la peste 70% stadiu se realizare

– Lărgirea Prelungirea Ghencea – început de la zero după 20 de ani, primul tronson realizat circa 50%.
– Pasajul Piața Sudului – găsit blocat la 40%, într-un an deschis circulației.

– Reabilitare Bd. Liviu Rebreanu – proiect găsit blocat la circa 50%, fără exproprieri realizate și tramvaiul suspendat de 7 ani, finalizat în doar un an.
– Străpungerea Nicolae Grigorescu – proiect găsit blocat de 6 ani. Prima etapa a fost finalizată. Pentru a doua etapă a fost pregătită documentația și culoarul de expropriere.

– Reabilitare Iancului-Pantelimon – proiect blocat și întârziat pe Bd. Pantelimon, reluat și finalizat.
– Park&Ride Pantelimon – doar o groapă în 2016, era aproape finalizată, după șapte ani de blocaje.

– Consolidare Podul Grant – prima etapa finalizată în câteva luni, calea de rulare a tramvaiului schimbată.
– Consolidare Podul Străulești – lucrări finalizate în 12 luni. – Piste pentru bicicliști – 8,35 km finalizați și peste 24 km lăsați în lucru, în diferite faze.

– Infrastructură și rețele cartier ANL Henri Coandă – proiect total blocat în 2016. Lotul I, pe raza sectorului 1, complet finalizat în 2020. Lotul II, în lucru rețele de apă-canal, iluminat public.

– Consolidare Arcul de Triumf – proiect preluat blocat, finalizat
– Consolidare Observatorul Astronomic – proiect preluat blocat, finalizat
– Circuit turistic lacurile Floreasca-Tei – proiect preluat blocat, finalizat.

Conform bilantului Gabrielei Firea, Nicușor Dan are zero proiecte noi finalizate: Pasajul Unirii predat la Sectorul 4, finalizată punerea în siguranță; Planșeul Unirii predat la Sectorul 4; Nicolae Grigorescu etapa II predată la Sectorul 3, finalizată; proiecte pentru Pasaje și poduri blocate în CGMB; Ciurel etapa II blocată; zero piste pentru bicicliști; zero Park&Ride; Pasajul Doamna Ghica întârziat doi ani.

În domeniul sănătății, Gabriela Firea spune că printre realizările sale sunt: Clădire nouă Spitalul de copii Victor Gomoiu, Clădire nouă Spitalul Foișor, Corp nou Spitalul Ion Stoia, SF Spitalul Metropolitan, începerea organizării de șantier – Modernizare Ambulatoriu Victor Gomoiu, Secții medicale noi la spitalul Carol Davila și Spitalul Ion Cantacuzino, Centrul de transplant multiorgan de la Spitalul Sfânta Maria aprobat în CGMB, Demararea lucrărilor la Ambulatoriu Victor Babeș, Demararea lucrărilor la Ambulatoriu Malaxa – centrul de excelență pentru diabet, Spital mobil COVID-19 din 250 de containere, 177 locuințe de serviciu pentru personalul medical, 106 ambulanțe noi pentru SABIF.

Ea mai afirmă că a investit peste 40 se milioane de euro în aparatură medicală modernă și a menționat transplantul pulmonar la Spitalul Sfânta Maria, 12 intervenții până în prezent.

Nicușor Dan a realizat: zero corpuri de clădire noi, Spitalul Metropolitan blocat, zero locuințe de serviciu pentru cadre medicale, scandal de corupție în ASSMB, PNRR pus în pericol din cauza neregulilor din proiectele depuse de PMB, Centrul de transplant multiorgan Sfânta Maria blocat, 20% execuție bugetară în 2023 pentru Sănătate”, afirmă Firea.

În privința mediului, Gabriela Firea transmite că printre realizările sale sunt: Stația de epurare Glina 2 – cel mai mare proiect de mediu din țară, cu finanțare europeană, deblocat după 4 ani de contestații în instanță. În 2020, se lucra la incineratorul de nămol și la liniile de tratare a apelor uzate. Un alt proiect fiind transport în comun modern, ecologic – fonduri nerambursabile atrase pentru 130 de autobuze hibrid, achiziționate și livrate, pentru 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze.

Conform bilanţului candinatului PSD la PMB, Nicuşor Dan: a finalizat lucrările la stația de epurare Glina 2, după ce prima acțiune a fost să dea un contract de 5 milioane de euro fostului angajator al actualului director de achiziții din PMB, fost consilier personal al lui Nicușor Dan, și fost angajator al eurodeputatului Vlad Gheorghe, apropiat al lui Nicușor Dan. El blocat emiterea avizelor de toaletare a copacilor uscați din Capitală, iar ADP-urile nu pot interveni. La fiecare furtună, zeci de mașini sunt avariate. Nicușoe a realizat doar 1 km de piste pentru bicicliști și a pierdut 10 milioane de euro fonduri de la Ministerul Mediului. Firea mai spune că Nicușor „a înmulțit reclamele stradale înmulțite în mandatul său, deși era un critic vehement al haosului din publicitatea stradală.”

Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Primarul faptelor şi soluţiilor sau primarul blocajelor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie! Între fapte concrete şi experimente ratate. Încep campania electorală nu cu un atac, aşa cum şi-ar dori unii, ci un bilanţ sumbru al ultimilor patru ani. Aceasta e realitatea de la care pornim şi pe care trebuie bucureştenii să o cunoască înainte să ajungă în cabina de vot. Se vor năpusti asupra mea mulţi, cu multe, dar adevărul mereu va învinge. Ştiu că împreună, cu bucureştenii alături, voi răzbi! Pentru Bucureşti – oraşul dorit de oameni”, a scris Firea pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Gabriela FIREA: Dacă Nicușor Dan are o altă viziune despre București, am fi aflat-o în 4 ani / Trebuie să comparăm activitatea mea cu activitatea lui

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și