Prima pagină » Actualitate » Farsa liberală a suspendării TikTok. ANCOM admite că nu are competențe legale / APTI: „O măsură de CENZURĂ inacceptabilă”

Farsa liberală a suspendării TikTok. ANCOM admite că nu are competențe legale / APTI: „O măsură de CENZURĂ inacceptabilă”

Farsa liberală a suspendării TikTok. ANCOM admite că nu are competențe legale / APTI:

Pavel Popescu, vicepreședintele liberal al ANCOM, a oferit o demonstrație remacabilă de cum să propui măsuri absurde fără să-ți verifici prerogativele legale. Reprezentanții ANCOM au confirmat, joi, în cadrul unei întâlniri cu organizațiile neguvernamentale, că instituția nu are nici măcar posibilitatea legală de a solicita blocarea aplicației TikTok pe teritoriul României, transmite organizația neguvernamentală Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), într-un comunicat de presă.

Pavel Popescu pare să fi luat rolul de „paznic digital” al României prea în serios… dar doar pentru o zi. După ce a anunțat cu surle și trâmbițe că va cere blocarea platformei TikTok în România, ironia sorții a făcut ca joi să se afle că instituția pe care o reprezintă nu are nici măcar competența legală pentru o astfel de decizie.

ONG-urile pun punctul pe „i”

În cadrul întâlnirii cu ANCOM, organizațiile neguvernamentale au atras atenția instituției asupra importanței garantării de către autoritățile statului român a respectării dreptului fundamental la libertatea de exprimare.

„În primul rând, și cel mai important, suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă, indiferent de numele platformei, cine o deține, și ce mesaje (ilegale sau nu) se exprimă acolo si inclusiv dacă ar fi avantajat un candidat (cum pare că susține comunicatul CSAT de azi). Blocarea oricărui website este o măsură de intruziune majoră în exercitarea dreptului la liberă exprimare, conform practicii CEDO”, a precizat APTI.

Potrivit APTI, autoritățile au obligația de a demonstra dacă un mijloc de comunicare a încălcat sau nu legislația în vigoare, iar măsura de sancționare adoptată trebuie să respecte principiul proporționalității pentru a putea fi considerată justificată într-o societate democratică.

Blocarea completă a unei platforme ar trece cu greu acest test al proporționalității sancțiunii, mai ales în absența unor măsuri intermediare.

„În al doilea rând, conform legislației în vigoare, ANCOM nu are competența legală de a cere blocarea vreunei platforme online mari (lucru confirmat de comunicatul de presă de astăzi a ANCOM). ANCOM poate cel mult poate cere investigarea problemelor, așa cum am detaliat acum două zile în scrisoarea noastră deschisă”, subliniază APTI.

Vicepreşedintele liberal al ANCOM: „Am propus o soluție exagerată”

În mai puțin de 24 de ore, Pavel Popescu a făcut un pas înapoi, susținând că propunerea sa „a fost una exagerată și exprimată strict în nume personal”. Cu alte cuvinte, liberalul Popescu a vorbit din entuziasm, fără să verifice dacă măsura propusă era măcar fezabilă din punct de vedere legal. Ce mai contează legalitatea, când poți să arunci idei la întâmplare în spațiul public?
”Vreau să fac, simplu, o clarificare: mânat de dorinţa sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situaţii delicate în care ne aflăm astăzi, aseară am propus o soluţie exagerată: suspendarea temporară a platformei TikTok. Opinia exprimată a fost una strict personală. Libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situaţii prin care trece o ţară”, a afirmat, joi, Pavel Popescu, într-o postare pe Facebook.
Miercuri, Popescu anunțase că intenționează să propună suspendarea platformei TikTok începând de joi, 28 noiembrie 2024, până la finalizarea unei anchete a instituțiilor statului privind manipularea procesului electoral în primul tur al alegerilor prezidențiale.
CITEȘTE ȘI:

Citește și