Cum se prepară rețeta tradițională de fasole cu ciolan, pentru 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Astfel, celebrul Radu Anton Roman dezvăluia în lucrararea sa culinară, denumită „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, publicată în anul 1998, o rețetă specială de fasole cu ciolan.
Gazetarul Radu Anton Roman, care s-a dedicat și artei culinare, a publicat în anul 1998, la editura Paideia, una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei românești. În „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” se găsește și tradiționala rețetă de fasole cu ciolan pentru 1 Decembrie.
Bucătarul a dezvăluit și care este secretul unui gust extraordinar al acestui fel de mâncare. Astfel, în preparat se adaugă miere și oțet, ingrediente care trebuie lăsate și ele să fiarbă în preparat. În plus, una dintre cărnurile gătite este pastrami afumată de gâscă, care schimbă cu totul aroma preparatului.
„Spre Arad, la toată mâncarea se mai adaugă ceva: 1 lingură de miere și un pahar de oțet, combinație dulce-acră care fierbe și ea măcar o jumătate de oră. Sosul nu trebuie niciodată să pară că udă, ci că unge boabele de fasole”, a dezvăluit Radu Anton Roman în cartea sa de bucate.
Mai întâi se pune fasolea la îmnuiat în apă rece și se lasă așa peste noapte. Apoi, se pun la fiert ciolanul, pastrami și fasoleaa, în trei litre de apă, alături de piper și paprika. Cârnații și costița se taie în felii mici, pentru a fi mestecate cu ușurință. Se curăță și se toacă apoi ceapa, ardeiul și morcovii. De asemenea, se curăță, se spală și se toacă usturoiul sub formă de pastă, la fel și tarhonul. Se scoate apoi ciolanul de la fiert, după aproape o oră și un sfert și se lasă la răcit.
Apoi, se pun la fiert pentru o jumătate de oră în fasole: ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrami, usturoiul, tarhonul, paprika, pasta de ardei și vinul. Se amestecă des în mâncare, pentru ca ingredientele să nu se prindă de oală. Se dezosează apoi ciolanul, se taie carnea și șoriciul în bucăți mici, și se pun în fiertură. Se adaugă apoi cârnăciorii și bulionul de roșii, după o jumătate de oră, și se lasă la fiert vreme de 20 de minute. Se potrivește sosul din apă fierbinte, cam jumătate de litru de zeamă groasă la tot ce e în oală. Se spală și se toacă mărarul, care se adaugă peste mâncare.
CITEȘTE ȘI: