Prima pagină » Actualitate » Favipiravir, medicamentul pentru tratamentul COVID-19, eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală

Favipiravir, medicamentul pentru tratamentul COVID-19, eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală

Favipiravir, medicamentul pentru tratamentul COVID-19, eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală
Alexandru Rafila / ( FOTO: Mediafax Foto/Marian Ilie)

Medicamentul Favipiravir, pentru tratamentul COVID-19, va fi eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2

Schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu.

Conform modificărilor, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2.

Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022.

Rafila: Favipiravir poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii

Marți, 11 ianuarie, Alexandru Rafila a declarat că vrea ca antiviralul Favipiravir să ajungă în farmacii.

Ministrul Sănătății a subliniat însă că nu pot să ajungă în farmacii decât medicamente recomandate de comisia de specialiști a ministerului.

„Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir – poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care influențează inclusiv sarcina”, a precizat ministrul Sănătății.

În privința Arbidol-ului, Rafila a spus că „este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează în vreun fel infecția cu coronavirus. Prin urmare, comisia Ministerului Sănătății nu a putut să-l recomande pentru a putea fi aprobat pentru punerea pe piață”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și