FBI dezvăluie o amplă operațiune de MANIPULARE orchestrată de Rusia. Cum vrea Putin să cucerească „inimile și mințile” europenilor

FBI dezvăluie o amplă operațiune de MANIPULARE orchestrată de Rusia. Cum vrea Putin să cucerească „inimile și mințile” europenilor
Publicat: 05/09/2024, 14:01
Actualizat: 05/09/2024, 14:05

O amplă operațiune de manipulare pusă la cale de Kremlin a fost dezvăluită de FBI prin intermediul unui dosar de 277 de pagini, depus la tribunal ca parte a acuzațiilor de miercuri, 4 septembrie. Guvernul SUA a pus sub acuzare, miercuri, doi cetățeni ruși și a confiscat peste 30 de domenii de internet legate de o  campanie de influențare  a alegerilor americane, orchestrată de Rusia.

Dosarul depus de FBI reprezintă o adevărată „bombă” într-un război psihologic care se desfășoară, din umbră, în paralel cu războiul din Ucraina, o operațiune pusă de la cale de Rusia prin care se s-a urmărit și se urmărește manipularea politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și a altor  „actori” influenți – germani, francezi, italieni și britanici.

Scopul campaniei Kremlinului în Europa a fost să semene dezbinare, să discrediteze America și să submineze sprijinul acordat Ucrainei, potrivit numeroaselor documente rusești intrate în posesia FBI.

„Americanii sunt atât de ticăloși!”

Un memoriu de la Agenția de design social din Rusia a descris un plan care viza internauții prin postări reale și comentarii pe rețelele sociale, pentru a evita filtrele bot ale companiilor de rețele sociale.

Agenția de Design Social acționează sub ordinele șefului de cabinet adjunct al președintelui rus Vladimir Putin, Serghei Kiriyenko, potrivit FBI.

Documentul rus transmite că scopul campaniei este „să inducă în audiență reacții raționale (cum ar fi «de ce trebuie ca NOI să ajutăm Ucraina?») și emoționale (cum ar fi «Americanii sunt atât de ticăloși!»)”.

De asemenea, operațiunile psihice s-au bazat pe așa-numitele domenii doppelgänger pentru a răspândi articole false și conținut făcut să pară că provin de la instituțiile media occidentale.

Domeniile includeau – potrivit Politico – falsuri ale Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi și alții și au fost plătite cu criptomonede precum bitcoin.

Germania, o țintă deosebit de vulnerabilă pentru influența rusă

Echipa rusă de operațiuni psihologice a identificat Germania ca o țintă deosebit de vulnerabilă pentru influența rusă.

„Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele rusești, cu referire probabilă la dependența economică a Germaniei de gazul și exporturile rusești.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând,” să-i convingem pe germani să se opună „politicii ineficiente a sancțiunilor”, se precizează într-o altă notă internă, intrată în posesia FBI.

Un alt document al Agenției de Design Social subliniază o operațiune numită „Incitarea la Conflicte Internaționale” care vizează în special Franța și Germania.

Obiectivul său: „Să escaladeze tensiunile interne… pentru a promova interesele Federației Ruse”, precum și „să influențeze conflictele din viața reală și să creeze artificial situații de conflict” prin articole false, influenți, precum și postări / comentarii pe rețelele de socializare.

Scopul acestor acțiuni de manipulare ar fi „destabilizarea situației societății” în Franța și Germania prin „răspândirea unor narațiuni false suplimentare”, „videoclipuri false, documente și înregistrări ale conversațiilor telefonice”, „comentarii pe rețelele sociale și citate false / reale de la oameni influenți”.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

„Drone-dragon” ucrainene, trimise împotriva Rusiei lui Putin: „Sunt aripile noastre de răzbunare, declanșează o PLOAIE DE FOC pe câmpul de luptă”

Rusia îl ține pe NU în brațe și monitorizează „Ziua Demiterilor” din Ucraina. Peskov: „Remanierea nu va avea niciun efect în perspectiva negocierilor”

Rusia vs. „Occidentul colectiv”. Războiul din Ucraina ascunde un CONFLICT latent: „Putin și liderii occidentali nu vor un conflict total”

Semnal de ALARMĂ. Comandantul armatei ucrainene: „Situația este DIFICILĂ în direcția atacului principal al inamicului”

NOPȚI ALBE la Moscova. Palianytsia, drona-rachetă a Ucrainei: „Va obliga Rusia să-și regândească întregul sistem de apărare antiaeriană”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un...
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Marea provocare la care ucrainenii sunt obligați să găsească o soluție. General: „Problema e că...
Michele Morrone, interviu în premieră la plecarea din România! Cum a fost surprins în drum...
VIDEO Ciucă, în războiul filmelor. Reclama cărții „În slujba țării” versus ancheta Recorder care demontează...
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Ce conține, de fapt, parizerul de pasăre de la Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro
Audi A4 din 2006, scos pentru a treia oară la licitaţie de ANAF. Care este...
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
Țara în care mireasa primește toți banii de la nuntă! Aceasta pleacă cu kilograme întregi...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
Atac armat în Munchen, în apropierea Consulatului General al Israelului
S-a aflat de ce ÎMBĂTRÂNIM! Ce se întâmplă, de fapt, în corp?
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Iustina de la Insula Iubirii, de urgență la medic. Cum se simte de când e...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Maria a răspuns la cea mai picantă întrebare. Ce s-a...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, despre conflictele din trupă cu Tavi Colen, apărute după căsătorie. “Fiecare a început...
Visul Mariei Constantin, distrus în copilărie: „Profesoara mea m-a forțat să renunț la pian”
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Gigantul de sare care a schimbat dramatic biodiversitatea marină mediteraneană