FBI investighează atacul comis de un fost soldat american, inspirat de gruparea Stat Islamic, care a intrat cu maşina într-o mulţime din popularul Cartier Francez din oraşul New Orleans, în sudul Statelor Unite.
Tragedia a avut loc în mijlocul festivităţilor de Anul Nou.
Bărbatul, identificat drept Shamsud-Din Jabbar, a omorât cel puţin 15 persoane şi a rănit alte 30, înainte de a fi ucis de poliţiști, relatează AFP.
Suspectul în vârstă de 42 de ani a fost identificat ca fiind un „cetăţean american din Texas”, fost militar din forţele terestre.
În jurul orei 03:15 (09:15 GMT), la volanul unei camionete, el a intrat în mulţimea care se plimba prin Cartierul Francez, încercând „să calce cât mai mulţi oameni”, a declarat şefa Poliţiei locale, Anne Kirkpatrick. „Era hotărât să provoace un măcel”, a insistat ea, numindu-l „terorist” pe bărbatul în cauză.
După ce a ucis şi rănit zeci de trecători, atacatorul a fost împuşcat mortal când s-a implicat într-un schimb de focuri cu poliţiștii. Doi ofiţeri au fost răniţi.
Numindu-l „un atac josnic”, preşedintele american Joe Biden s-a adresat națiunii americane în cursul serii de miercuri, 1 ianuarie. El a subliniat că suspectul „a publicat filmări pe reţelele de socializare care indică faptul că era inspirat de Statul Islamic şi că avea dorinţa de a ucide”.
Anchetatorii au indicat că lucrează „pentru a determina posibilele asocieri şi afilieri ale individului cu organizaţii teroriste” şi spun că sunt în căutare de complici.
Căutări şi percheziţii sunt în desfăşurare în New Orleans şi în alte state, agentul special FBI Alethea Duncan subliniind că autorităţile nu cred că „Jabbar este singurul responsabil”. Anterior, biroul local al FBI din Houston, Texas, a anunţat că desfăşoară activităţi „legate” de atentatul din New Orleans.
Biden a mai precizat că autorităţile investighează dacă există o legătură între atacul din New Orleans şi explozia unui camion Tesla Cybertruck în faţa „Trump Hotel” din Las Vegas, incident în care o persoană și-a pierdut viața. Vehiculele implicate în ambele incidente au fost închiriate prin intermediul aplicaţiei de ride-sharing Turo.
Şeriful din Las Vegas a spus că „este o coincidenţă pe care trebuie să continuăm să o examinăm”. Un purtător de cuvânt Turo, o aplicație folosită de milioane de oameni din Statele Unite, a declarat că firma colaborează cu forţele de ordine.
„Nu credem că cei doi clienţi aveau antecedente penale care i-ar fi identificat ca o ameninţare la adresa securităţii naționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Turo pentru AFP.
Atacul survine cu mai puţin de trei săptămâni înainte de transferul puterii de la preşedintele democrat Joe Biden la succesorul său republican Donald Trump, totul petrecându-se într-un climat politic tensionat.
Shamsud-Din Jabbar a fost în armată din 2007 până în 2015, inclusiv într-o misiune în Afganistan din 2009 până în 2010, terminând ca sergent-şef, conform Departamentului Apărării.
Fratele său Abdur Jabbar l-a descris ca fiind o persoană iubită. El a povestit pentru New York Times că acesta s-a convertit la islam la o vârstă fragedă şi le-a spus ziariștilor despre „o formă de radicalizare” a lui Shamsud. De asemenea, și un prieten din copilărie, care l-a regăsit în 2017, a declarat pentru NYT că suspectul a devenit „foarte intens” în ceea ce priveşte credinţa sa.
FBI a anunțat că „un steag al grupării islamiste Statul Islamic era în vehiculul său” şi că două dispozitive explozive improvizate găsite în maşină şi în cartier au fost dezamorsate.
Un oficial al FBI de la faţa locului, Alethea Duncan, le-a declarat reporterilor că „nu crede că Jabbar este singurul responsabil” şi consideră că ar fi acţionat cu „potenţiali complici”.
Un jurnalist al AFP a văzut vehiculul avariat care fusese transformat într-o armă: o camionetă Ford F-150, foarte comună în Statele Unite, într-o versiune electrică.
New Orleans, cel mai mare oraş din Louisiana, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Statele Unite.
CITEȘTE ȘI: